| Zurliy a întrebat:

Nu înțeleg copiii ăștia șmecherași, golănei de cartier...ai căror părnți se străduiesc să le fie mai bine decât le-a fost lor, le dau bani de haine și de ieșit în oraș, de școala de șoferi, le cumpără mașini și benzină. Și ei nici măcar nu au dorința de a lua bacul...acolo cu un amărât de șase, să le arăte părinților că măcar atât respect au pentru timpul și banii investiți în ei. Am clasa plină de oameni de acest gen, îmi puteți explica, vă rog, cum și de ce gândesc oamenii ăștia?

Răspuns Câştigător
| OldSoul a răspuns:

Tu ai facut referire la bac, deci voi vorbi despre bac altfel spus despre sistemul educational si de munca de la noi.
Faptul ca tu ai bac nu-ti rezerva un loc de munca, nu-ti garanteaza o sansa in viata, cum nici daca esti la facultate la un anume domeniu sansele de a lucra in acel domeniu sunt foarte mici.
Am cunoscut persoane cu doua facultati care lucreaza intr-un supermarket ca vanzator. E corect? Nu. Are nevoie de 2 facultati sa scaneze niste produse, si sa numere o suma de bani? Nu.
Sistemul nostru educational e tampit.
Nu poti compara bacul la istorie cu cel de la matematica, si totusi se pune acelasi pret pe ele, si mai mult de atat, nu te ajuta cu nimic in viata, ca stii tu intreaga istorie si sa aflii tu logaritmi, daca tu vrei sa devi psiholog, pur si simplu nu prea ai nevoie de ele in conditii normale, si uite asa ti-se rupe si de bac si de tot cand tu esti obligat sa dai la matematica, dar ti-ar fi mult mai usor sa-l dai la istorie, si cu toate astea stii ca nu te ajuta cu nimic in viata asta in afara de promovarea unui examen idiot in care tocirea e solutia si probabil peste scurt timp vei uita tot ce ai invatat.
Nu poti compara totusi matematica cu istoria, e o mare diferenta intre cele doua si totusi acest aspect e neglijat referitor la bac.
Adic totusi te intreaba de bac daca vrei sa te angajezi, dar de ce nu intreaba totusi la cel l-ai dat? Adic totusi e normal sa se puna acelasi pret pe mere si pe cirese? Nu cred.
In conditiile astea eu interpretez bacul ca fiind o capcana, nu-i pasa nimanui ca stii sa faci tu ecuatii de nu stiu ce grad si ca stii toata istoria si totusi te intreaba de bac, de ce? Pai daca tu ai invatat o carte pentru o hartie, de ce nu stai tu 3 ore dupa program pentru un bonus de 10 %.
Altfel spus, bacul e o garantie ca esti supus si ca faci orice pentru ca "Trebuie" si pentru ca "Asa a zis seful".
Cam asa e manipularea la noi, asa ne vrea societatea, vrea ca omul sa nu stie sa se aprecieze si sa fie dependenti de ea.
Una e fizica, in care tocesti, si alta e logica/psihologia in care visezi cu ochii deschisi.
Exista unele chestii care pur si simplu nu te atrag.
Si e ca si cum ai spune unui copil sa nu faca aia, cu cat il ingradesti mai mult cu atat el va face contrariul.
Asa e si aici, se pune mare pret pe bac, iar faptul ca-l ai sau ca nu ai, e cam egal cu zero la noi, si te intrebi daca merita eforul.
Uite exemplul, stai si inveti 20 de ani sa devii politisit, ai terminat tot, iesi pe strada, da unul peste tine esti ranit, si nu mai poti profesa, tu dupa ce mai faci? Iti dai seama ca deja ti-ai f...t toata viata, tot ce stii sa faci e sa fii politist, deja ai ajuns la 30 de ani, ai o familie, ai copii si tu trebuie sa o iei de la capat, dar sa-ti mentii si familia si pur si simplu nu mai ai timp.
Cam asta e treaba, promovezi bacul pentru o facultate, dar totusi nu ai nici o garantie ca vei lucra in domeniu, iti consumi cativa ani sperand ca o sa fie bine.
Pur si simplu iei bacul, faci o facultate, ca sa fii binevazut, sa-ti faci parintii mandrii, altfel spus faci lucruri fara vointa ta, doar pentru ca asa trebuie, ca asa a facut si vecinu, si ca tu nu poti fi mai prejos si cam asa ai ajuns marioneta sistemului. Sistemul care se descotoroseste cand nu mai are nevoie de tine.

Pur si simplu asta se cauta la noi, oamenii usor de manipulat.
Ii manipulezi de la inceput, le dai la toti sa invete aceleasi chestii, nu-ti pasa de vocatia lor, le dai niste examene care nu au legatura cu ceea ce vor ei sa faca, pur si simplu ii aduci in stadiul in care ei nu-si cunosc pozitia in societate, nu mai au incredere in sine, unii incearca sa se salveze printr-o facultate, altii se pierd pe drum, unii sunt coplesiti si renunta pe drum, si unii mai norocosi se descurca evitand sistemul si ajung in top.

Acum desigur, exista si facultati care iti ofera un loc de munca imediat dupa absolvire, acele facultati in care chiar esti pus la incercare, gen medicina/it. In timp ce restul facultatilor accesibile, te duc in postura descrisa mai sus, si cu putin ghinion ajungi sa muncesti in stres pentru salariul minim pe economie, dupa cativa ani in care te-ai sufocat, ai renuntat la viata ta personala, sa fie bine, si totusi tot ce ai obtinut e un loc de munca, in care e posibil sa nu te simti implinit, unde totusi nu ai nici o garantie ca il vei mai avea maine. Pur si simplu mult efort pentru nimic garantat.

As mai putea dezvolta si completa, dar cred ca m-am facut destul de inteles, si ca nu are rost sa va plictisesc mai mult de atat.

14 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Banii de haine, masini si benzina nu tin loc de educatie

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

Avem cea mai dezastroasa generatie tanara din istorie.

| Zidovici a răspuns (pentru Popescu_Eugen_1964):

Nu generatia este ci profesorul ce ne invata carte. Daca eram prin vremea lui Bajenaru eram oameni.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Zidovici):

Minte de copil arogant si limitat.
Nu profesorul te invata sa fii smecher, golan si nerespecuos, nu asta inveti la scoala! Dar banii lui taticu', probabil ca mituesc profesorii sa va dea note mari, ceea ce nu va face mai destepti sau mai buni ci doar agroganti si limitati, crezand ca totul vi se cuvine.

| PersonajFictiv a răspuns:

"Dusmanii mei, sa castige cat castiga tata si sa gandeasca cat copiii de bani gata ".

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

La ce le trebuie?

| Zurliy explică (pentru anonim_4396):

Pentru mine, pentru că nu înțeleg generația în care trăiesc

| Cosmin86 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ca sa intre la o facultate buna, unde nu intra 90% din elevii acestei tari.

| Itzhic a răspuns:

S-au obisnuit sa fie tinuti in puf de catre parinti lor. Ei gândesc ca o sa le dea parintii lor toata viata bani si nu o sa mai trebuiasca sa munceasca sa se intretina.

| Yaesmin a răspuns (pentru Itzhic):

Ai dreptate.Intr-o bună zi părinții lor o să moară iar ei trebuie să se descurce singuri.

| Itzhic a răspuns (pentru Yaesmin):

Si o sa dea cu mutra de pamant si o sa realizeze ca si-au irosit viata.

| Zidovici a răspuns (pentru Yaesmin):

Si daca o sa ma descurc singur si am fost crescut in puf?

| Zidovici a răspuns:

Cum se face ca eu sunt nascut in puf si parintii mei invetesc foarte multi bani in mine si eu doresc sa intru la o facultate studiez? Huf chiar nu-ti inteleg frustrarea hai sa-ti dau un exemplu crezi ca parintii mei au terminat facultatea si daca isi permit sa ma tina in puf care-i problema ta? Invatatura are la baza estetica vorbim fara a ne cunoaste propriul caracter ipocrit felicitari.

| Zurliy explică (pentru Zidovici):

Uite ce este, domnule ingamfat, nici nu te-ai putut abtine sa nu iti arati prestatia, trebuia tu sa dai un raspuns arogant ca altfel nu se putea. Am avut clasa plina de arfisti si de persoane de genul, exact cum i-am descris. Ghici ce, la sfarsitul clasei a 12-a nu a luat nici unul bacul, din astia, plin de bani si in puf. Si de aici mi-au fost ridicate semne de intrebare. Si am primit raspunsuri. Se bazeaza ca au parintii bani si lor le merge bine si fara bac, si fara sa munceasca. Din perspectiva mea, daca eram in locul lor, macar cu amaratul de 6 luam bacul, doar ca sa le arat parintilor ca misc si eu ceva pentru banii care ii baga in mine. Sa traiesti si scapa in *** de arfele astea, oamenii bogati sunt mai apreciati cand sunt modesti, nu cu nasul pe sus ca tine. happy