De ce sa nu poti? Vrei sa te ajut?
Leoaica tanara, iubirea de Nichita Stanescu
Introducere:
1) Poezia,, Leoaica tanara, iubirea" este considerata ca fiind o capodopera a liricii erotice romanesti, individualizandu-se prin transparenta imaginilor si multitudinea metaforelor, ce confera expresivitate limbajului.
2) Specie literara: meditatie pe tema iubirii ca aventura existentiala;
3)Aparitie: Publicata in 1964, in volumul,, O viziune a sentimentelor";
4)Curent literar:neomodernism;
5)Trasaturi ce fac posibila incadrarea in neomodernism: expresivitatea deosebita a limbajului; spiritul ludic; abstractizarea limbajului prin intermediul metaforelor;
Cuprins:
1)Tema: consecintele iubirii asupra omului; iubirea= forma de autocunoastere; relatia-artist-creatie-timp;
2)Motive literare: elemente ale naturii:,, ape",,, curcubeu";,, ciocarlii"; elemente specifice campului semantic al vanatorii:,, leoaica";,, m-a muscat";,, pandise"
3)Titlul este o metafora simbol, iubirea fiind asociata cu o leoaica, aceasta felina fiind un simbol al agilitatii, frumusetii, ferocitatii. Nu exprima doar dragostea ca sentiment uman, ci si dragostea fata de creatie. Titlul este simbolul central al operei;
4)Lirism-subiectiv; marci specifice: forme verbale si pronominale la persoana 1:,, m-''; ''mi-am dus"; repetitia:,, inca-o vreme/ si-nca-o vreme";
5) Elemente de prozodie: versuri lipsite de rima, cu ritm variabil, masura inegala a versurilor;
6)Structura- 3 secvente lirice:
1. Surprinde un ritual al vanatorii (fapt sugerat de elementele specifice sferei semantice a vanatorii). Iubirea se manifesta cu ferocitate, fiind asemanata cu o leoaica, ce se napusteste asupra prazii. Rolurile de vanator-prada sunt inversate. Iubirea il ia prind suprinde si lasa urme asupra trupului sau, cat si a sufletului eului liric. Coltii albi sugereaza puritatea noului sentiment, ce da nastere la o schimbare in interiorul fiintei poetului. Iubirea il inalta, fiind o forma de autocunoastere.
2) In a doua secventa eul liric e situat in centrul universului, fapt sugerat de metaforele:,, natura/ se facu un cerc de-a dura";,, cand mai larg, cand mai aproape/ ca o strangere de ape". Ciorcalia si curcubeul sugereaza legatura teluric-cosmic, reprezentand absolutul perfectiunea;
3),, leoaica aramie/ cu miscari viclene" = defineste o alta varsta a iubirii; trecerea ireversibila a timpului isi lasa amprenta asupra acestui sentiment;,, desert in stralucire"= metafora a infinitului, sugereaza relatia material-spiritual; Punctele de suspensie eternizeaza nostalgia clipei de gratie, iar repetitia,, inca-o vreme/ si-nca o vreme." are rolul de a adanci emotiile provocate de iubirea neasteptata;
Concluzie:
Poezia... este o opera reprezentativa pentru lirica erotica romaneasca, constituind un punct de reper in intreaga literatura, eul liric manifestandu-si viziunea unica asupra sentimentului de iubire.
Invata cu scheme. Fa-ti un plan cu am facut eu. Si scrie cateva idei.
Mai pe romaneste, ce vrea sa zica autorul? Ca iubirea apare intr-un mod imprevizibil si se manifesta feroce asupra omului, atat fizic cat si psihic. E ca o leoaica care te sfasie. Si iti schimba perceptia asupra lucrurilor si totodata te inalta spiritual.
Pe de rost? Nu cred că e cazul. Vezi niște comentarii.
http://www.ebacalaureat.ro/c/leoaica-tanara-iubirea-de-nichita-stanescu/463
Comentariul nu se învață, îl faci tu. Citește poezia, înțelege ce voia dă zică Nichita și apoi reproduci cu cuvintele tale, grațios și artistic. Asta e cheia, crede-mă!
Ca nu o dau. Eu nu-mi amintesc sa fi vazut vreun subiect cu ea. Daca dau poezie dau Arghezi, Bacovia, Eminescu, Barbu eventual Blaga dar de obicei e la alegere cu altii nu Stanescu.
Si atunci de ce mai intrebi aici daca oricum aveai de gand sa o inveti?
Intrebarea ta a fost „ce sa fac" adica cu referire stricta la tine, daca intrebai ce ai zis acum, intrebai „invata cineva leoaica tanara"? N-o mai da la intors cu mine.
anonim_4396 întreabă:
Valeria_Elena_1999 întreabă: