"sa mi spuneti locuri bune de munca in Bucuresti, facultati(fara limbi straine si it) momentan sunt pe profil de filologie"
fă-te popă - că tot ești tu la filologie!
Apropo, la ce-ți trebuie ție meditații?
Eu o sa fiu sincer cu tine. Daca vrei neapărat să rămâi în România după liceu și dorești o cariera stabilă care să îți aducă suficienti bani încât să susții o familie, cat timp nu vorbim de facultatea de medicina (oricare) sau ceva in IT, ai toate șansele să șomezi ori sa sfârșești pe la KFC/MacDonald's pentru că nu ai experiență 10 ani la 20 de ani cum vor angajatorii.
Prin urmare consider că nu facultatea este soluția la ora actuală deoarece sunt prea multi șomeri cu diplome și oameni care lucrează în domenii diferite față de calificarea lor. Sunt de părere că mai degrabă o postliceală te-ar ajuta, ceva unde să înveți o meserie, sa primești la sfârșit o calificare + un loc de muncă asigurat de ei.
Personal recomand mecanic sau electrician daca ai înclinație pentru așa ceva. Eu personal daca as putea da timpul înapoi vreo 10 ani, asta as face. Acum e prea târziu pentru mine, nu pot renunța la venituri pentru a merge câțiva ani la școală pentru o alta calificare dar tu ai șansa asta.
Orice decizia ai lua, ia bine de tot în considerare daca vrei sa ramai in România în următorii 10 ani și dacă ai sau nu vreo înclinație către o meserie anume. Profilul liceului la care ai terminat este egal cu ZERO.
Concentrează-te pe bac – asta e cheia tuturor drumurilor mai departe. După, filologia îți deschide opțiuni precum Drept, Comunicare, Psihologie sau Sociologie, toate cu viitor în București. Până atunci, orice job cinstit (call center, recepție, librărie) îți dă experiență și independență. Viitorul nu vine din noroc, ci din pași mici și constanți.
Salut,
Legat de joburi de viitor, e foarte greu acum cu AI deorece cam tot ce se poate digitaliza viitorul pe acele meserii vor foarte scurte: avocati, profesori, contabili, programator... Ce ramane cel putin o generatie la care AI va intra mai greu tot ce inseamna munca fizica (muncitori, electrician, instalator... etc) nu vei avea probleme pe treaba asta.
Apoi mai sunt joburi in care chiar daca AI intra vor mai ramane doar oameni super profesionsti chiar si din cei mentionati mai sus DAR atentie necesita foarte multa pregatire profesionala si performanta!
Mai sunt cateva directii de joburi, dar nu sunt asa importante, ca idee te gandesti ce poti face tu iar un robot nu si asa iti alegi jobul viitorului. De exemplu nu cred ca vrei sa-ti puna un diagnostic un robot sau sa fi operat de el nu? Chiar daca in spate va fi un AI doctorul va da ok-ul! Deci medicina INCA mai are o fereastra.
Legat de meditatii, cunosc un profesor foarte bun preda la foarte multe limbi straine limba romana cat si alte pregatiri specializare.
Acesta e site-ul lui, sper sa mai fie oferta valabila cu -22% reducere deoarece acum a venit toamna si se vor ocupa locurile, mai multe detalii pret, pe site-ul lui personal:
https://leo-hartmann.eu/
Pai daca oamenii respectivi sunt idioti, asta nu inseamna ca facultatea este de vina. Nu e vina facultatii ca oamenii aia sunt ingineri calificati, dar scaneaza produse la lidl.
Se presupune ca dupa ce termini facultatea respectiva, daca ai ambitie si chiar vrei sa activezi in domeniu, trebuie sa te angajezi prima data la o firma mica care accepta si fara experienta. Intr-adevar, la inceput, salariul este mic. Insa dupa ce prinzi experienta la locul respectiv de munca, te poti muta in alta parte, pe bani mai multi. Pentru ca ai dobandit experienta la firma anterioara.
Adevarul despre legenda studentului care ajunge sa lucreze la MC, este ca parintii acestuia l-au impins de la spate sa mearga la facultatea respectiva si ca el nu prea voia sa o urmeze.
In momentul cand faci o scoala de sila parintilor, ce pretentii mai ai de la viata? Esti sortit sa vinzi mc puisor la drive thru.
La mine povestea a fost taman opusul. Cand am iesit din liceu, am fost la munca "pa Anglea" si m-am descurcat singur cu munca de salahor printre straini. Am stat 2 ani acolo. Timp in care mi-am format singur skill-urile de adult perfect responsabil. lucru care m-a adus ulterior cu gandul la: "Ce rahat fac cand ma intorc in tara?"
M-am scarpinat in cap si m-am angajat in Romania tot ca salahor. Doar ca pe bani mai putini. Doar ca in timp ce munceam, am inceput sa imi reiau studiile. Am facut o postliceala, am facut un curs, iar acum sunt in anul 3 de facultate. In tot timpul asta am fost promovat la locul de munca in domeniul ingineriei.
Morala povestii este, ca daca nu ai spirit de antreprenor, singura solutie este sa continui studiile daca vrei sa faci ceva in tara asta. Facultatea nu trebuie privita ca ceva ce iti ofera un loc de munca garantat. Facultatea trebuie privita ca pe o cheie cu care poti sa intri acolo unde majoritatea nu pot.