| thunderr a întrebat:

Salut! Sunt intr-o situatie foarte complicata de ceva timp si nu stiu cum sa ies din ea. Din totdeauna am fost cea mai diferita de peste tot, atat la personalitate, cat si la aspect,fiind "mixed race" cum se spune. M- am nascut in alta tara si niciodata nu mi- a placut Romania sau sistemul de invatamant romanesc si m-am adaptat foarte greu,cu toate ca am venit aici inca din clasele primare. Sunt o fire mai introvertita, analitica, cu inclinatii artistice,care se streseaza de la orice lucru mic. In clasa a IX-a am intrat la liceul dorit, insa nu stiam pe nimeni. Ceilalti se cunoasteau deja de dinainte si le- a fost destul de usor sa lege prietenii. Tot anul am stat in majoritatea timpului singura fara sa vorbesc cu nimeni, concentrandu-ma doar pe scoala, mai schimbam cate o vorba cu niste colegi din cand in cand, dar superficial. Din cauza ca sunt si o persoana mai rece, directa,care nu prea isi arata emotiile si are o gandire mai diferita, oamenii tind sa fie intimidati de mine. Eram foarte stresata si atunci, dar am trecut peste. Din clasa a X- a lucrurile s-au schimbat in rau. Am fost nevoita sa stau cu un baiat in banca de care nu prea imi placea si care era prieten cu "clovnul clasei". Dupa doar 2 luni de scoala au inceput sa apara primele simptome de colon iritabil, care mai tarziu s-au inrautatit. Nu mai puteam sta la toate orele, aveam multe absente, nu ma puteam concentra la ore deloc,imi era rau de cand plecam de acasa etc. Lucrurile s-au agravat si mai mult atunci cand colegul acesta si cu altii din spate au inceput sa-si bata joc de mine pe ascuns, din cauza acestei probleme si starile mele de stres si anxietate au crescut. Toata clasa a inceput sa se intoarca impotriva mea, eram marginalizata, etc. Am fost la o multime de doctori si psihologi care nu s- au implicat deloc si nu au vrut sa ma ajute sau sa ma asculte spunand ca imi va trece si ca nu am nimic, cu toate ca lucrurile nu au fost asa. A fost un an extrem de dificil, plangeam aproape zi de zi, nu am avut cu cine sa vorbesc, dar l-am terminat intr-un sfarsit. M-am gandit sa ma las de scoala, dar stiam ca nu am ce face in Romania cu 10 clase.
Anul asta acelasi lucru, inca mai rau,de nu puteam sa stau decat o ora la liceu si apoi plecam acasa. Simptomele imi apar doar cand merg spre liceu si pe parcursul orelor, dar in restul timpului ma simt mult mai bine. Am reusit abia dupa un an sa obtin diagnosticul de colon iritabil care e o boala cronica ca sa- mi pot motiva absentele. As vrea sa merg la un liceu cu frecventa redusa, dar in orasul meu nu exista, iar daca ma las de scoala mama ma ameninta ca ma da afara din casa. De foarte multi ani ma confrunt cu probleme legate de anxietate, depresie, ocd, dar mamei mele nici nu i- a pasat, era interesata doar sa iau note bune si sa fiu prima din clasa. Ea era plecata toata ziua la servici si nici nu se interesa de mine. Nu am o relatie buna cu ea si nu am avut niciodata, iar tatal meu m-a abandonat acum multi ani. Am dus- o asa ani buni, dar acum toate au explodat pe plan fizic si nu stiu ce sa mai fac, mai ales ca trebuie sa ma descurc de una singura. Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi.

1 răspuns:
| Violleta2022 a răspuns:

Nu exista liceu cu frecventa redusa, ci liceu curs de zi, clasele IX-XII si liceu CURS SERAL (clasele IX-XIII) unde vei face 1 an mai mult, fiindca orele se fac numai dupa amiaza, doar 4 ore de aceea dureaza 1 an mai mult.

Iti recomand sa discuti cu mama ta in weekend, daca in timpul zilei ea merge la munca si nu reusiti sa vorbiti, fiindca apropierea aia este o necesitate in cazul tau, ca sa te poti descarca si sa poti primi ajutor si intelegere de la mama ta.

Apoi, fa-ti o prietena, dintre vecine sau coegele de scoala, cu care sa poti iesi afara, sa te poti bucura de viata si socilizare, ca axietatea ta sa se domoleasca si sa dispara in timp.

Cu colegii de clasa este simplu: atata vreme cat le arati ca nu-ti pasa de ce-ti spun sau cum te trateaza, ei se vor plictisii ca nu obtin nici o reactie din partea ta si te vor lasa in pace.