| Qazwsxedcrfc a întrebat:

Salut TPU,

Daca am 14 ani din ce pot sa fac si eu niste bani? Parintii nu mi-ar da niciun leu nici daca ar depinde viata mea de el si vreau si eu sa pot sa imi cumpar lucruri alese si de mine (nu doar de ei) si sa pot iesi si eu cu prietenii mei.

Multumesc anticipat

13 răspunsuri:
| m1dn1gh7 a răspuns:

Alocaţia? Le poti împărtăși părerea ta despre asta, le poți spune că ai vârsta necesară pentru a-ţi da bani de buzunar, şi că pot avea încredere în tine. Cred că e vorba doar de încredere, probabil se gândesc să nu-ţi cumperi lucruri nocive, e vârsta când tentația e la nivel maxim.

| Qazwsxedcrfc explică (pentru m1dn1gh7):

Cred ca sunt perfect constienti ca nu mi-as lua nimic nociv

| Ralukafay a răspuns:

Sa nu faci niciodata vreo prostie pe care mai tarziu ai putea sa o regreti sau te-ar putea costa si viata.Te poti inscrie ca reprezentant Oriflame si Avon (firme de cosmetice), oamenii fac comanda si daca depasesti o anumita suma, banii de ramburs iti raman tie, adica eu sunt la Oriflame reprezentant si castig si produse mai ieftine si bani imi raman si poti renunta oricand.De exemplu, tu faci o comanda de 100 lei(un milion vechi), 20 de lei cel putin iti vorramane tie si sigur vei avea si comenzi mai mari de atat, dar si aici iti va trebui acordul parintilor tai.Alta solutie ar mai fi si alocatia,o poti opri tu,parintii tai ce fac cu ea? Eu,de exemplu,imi opresc alocatia eu,nu mi-o opreste altcineva,dar si aici tot parintii trebuie sa iti dea voie, adica daca o baga ca trebuie sa iti cumpere mancare, haine, incaltaminte, etc.Trebuie sa ii asculti.

| Qazwsxedcrfc explică (pentru Ralukafay):

Alocatia pur si simplu mi-o iau si o baga in portofel. Nu se intampla nimic cu ea.

| Ralukafay a răspuns (pentru Qazwsxedcrfc):

Pai si iti tin alocatia acolo de poza, de bibelou, vor sa o puna in rama sau ceva.Fii directa cu ei si spune-le in fata, vorbeste cu ei cand sunteti toti trei la masa si spune-i tare(nu tipa), clar si raspicat, ca ai si tu nevoie de bani.Adica pe bune,esti fata ai si tu nevoie de una de alta,poate ai menstruatia,ai si tu nevoie de absorbante,de lenjerii, esti domnisoara, doar nu o sa te duci sa ii ceri lui taica-tau bani pentru chiloti, sutien, absorbante si pebtru ce mai ai tu nevoie.Deja imi si imaginez cum va decurge conversatia dintre voi doi:
Tu:-Tata,stii_am si eu nevoie de niste bani sa imi iau_ããă_un set de chiloti,sutiene si absorbante_stii_o sa imi vina menstruatia si nu am absorbante si chiloti.Ce zici,imi dai?
Taica-tau:-Ia, fata tatei, ia si cumpara-ti.
Pe bune, el asa vrea sa decurga conversatiile dintre voi doi? Fii sincera cu ei si nu iti fie frica, pana la urma esti domnisoara.Nu iti zic sa te intorci impotriva lor,nu iti zic sa nu ii asculti,nu iti zic sa ii comanzi tu pe ei,dar esti domnisoara si ai si tu nevoie de multe,ai nevoile tale de domnisoara.Ce vor, sa mergi cu ziua la sapa, la cosit si la altele ca sa iti castigi banii sau sa ajungi sa faci cine stie ce, doamne fereste pentru niste amarati de bani care ti-i pot da si ei, parintii tai!?!

| Qazwsxedcrfc explică (pentru Ralukafay):

1: Nu inteleg de unde si pana unde ai tras tu concluzia ca as fi fata (sunt baiat)
2: Am mai incercat sa vorbesc cu ei si nu iese nimic. De asta am intrebat din ce as putea eu sa fac niste bani.

| Ralukafay a răspuns (pentru Qazwsxedcrfc):

1.Am zis in cazul in care ai fi fata.
2.Degeaba vrei tu sa iti castigi tu banii tai, daca tot in portofelul lor vor ajunge.Si ar putea ca ei nici sa nu iti dea voie sa iti castigi banii tai pentru ca o vor baga pe aia "Esti copil.Trebuie sa iti vezi de copilaria si de scoala ta.". Si ai putea sa vorbesti cu niste mall-uri sa iti dea sa imparti pliante sau altceva. Poti face orice daca parintii tai iti dau voie, aproape orice.

| DreamyAndBold a răspuns:

E complicata problema. Presupun ca nu ar accepta nici sa faci treburi si sa iti dea bani pentru asta...
Ai putea sa vinzi chestii utile pe care le ai dar nu le mai vrei. Ai putea sa te apuci de vlogging sau ceva pe internet care sa iti aduca multi vizitatori ( oricum se tolereaza mai orice in mediul online si macar iti dezvolti si tu niste calitati) si apoi sa faci reclama, ai putea sa faci mici servicii altora pentru bani, nu stiu. Chiar daca ti se pare greu la inceput...de ex sa anunti ca faci temele din timp sau le dai la copiat si garantezi ca sunt corecte pentru niste bani de nimic. Gen frate iti fac tema dar da-mi un leu, vreau sa-mi iau o ciocolata de la dozator/ o punga de pufuleti.
Ai putea sa pastrezi bani mici, gen 10-50 bani in intr o cutie si cand ai mai multi sa mergi la un supermarket sau la banca sa ii schimbi in bani mai mari. Ar mai fi si sa incepi sa inveti programare si sa faci asta pe bune, iar peste vreo 4 ani o sa ai ce face cu asta.

| Qazwsxedcrfc explică (pentru DreamyAndBold):

Din tot ce mi.ai scris cred ca doar faza cu temele ar functiona

| DreamyAndBold a răspuns (pentru Qazwsxedcrfc):

Atunci fa-o. Ai de castigat si tu cu asta. Adevarat ca pierzi niste timp, dar merita daca altfel nu reusesti sa ii convingi sa -ti dea niste bani.

| Qazwsxedcrfc explică (pentru DreamyAndBold):

O singura problema: suntem in vacanta

| DreamyAndBold a răspuns (pentru Qazwsxedcrfc):

Stiu... dar mna... pe vacanta nu aveti teme? E mai greu acum, dar poti incerca si faza cu adunat maruntis in cutie.

| andreea55648 a răspuns:

Pai la 14 ani nu poti face bani decat de la rude si de la parinti. Ai putea discuta cu ei treaba asta sau daca nu, poti sa stai in bucatarie, iar cand parintii tai vor sa intre acolo sa te prefaci ca te tai. Ei te vor intreba ce s-a intamplat, iar tu poti sa o dai in drama ca toti prietenii tai primesc bani de buzunar numai tu nu. NU stiu, poate merge laughing)