| Biiianca a întrebat:

Vreau si eu caracterizarea lui Samson... Funda

Răspuns Câştigător
| ɹαℓυ a răspuns:

Fabula este opera epica in versuri sau proza in care, prin intermediul unor animale, plante sau obiecte personificate, scriitorul prezinta moravuri si defecte omenesti. Textul unei fabule este alcatuit din doua secvente: o naratiune alegorica si morala (invatatura extrasa din povestioara relatata).
"Caine si catelul", scrisa de Vasile Alexandrescu apartine genului epic, intrucat scriitorul isi exprima in mod indirect, prin intermediul personajelor si al actiunii, sentimente despre demagogia altora care declara prin vorbe lucruri frumoase si demne, dar nu se dovedesc in stare sa le puna in practica. Modalitaiile de expunere folosite sunt naratiunea realizata la persoana a III-a si dialogul care confera textului caracterul de secventa dramatica si devine mijloc de caracterizare a personajelor. Recunoastem in acest text si celelalte tresaturi specifice fabulei. Astfel Samson intruchipeaza demagogul, omul care vorbeste despre egalitate, dreptate, fiind nemultumit de trufia si superioritatea altora, iar Samurache este tipul omului care are naivitatea de a crede in vorbele auzite, insa va constata ca sunt valabile doar in teorie, nu si in practica.
Textul este alcatuit din 36 de versuri, cu o masura variabil(versurile lungi alterneaza cu cele scurte) care pot fi grupate in cele doua secvente specifice unei fabule: primele 34 de versuri constituie povestirea alegorica, iar ultimele doua versuri contin morala.
Textul contine doua substantive, aflate apparent intr-un raport de coordonare, insa intamplarile relatate vor dovedi ca intre caine si catel exista o distanta insumontabila. Fabula ne descrie discursul lui Samson despre egalitatea "dobitoacelor" : "Cat imi sunt de urate unele dobitoace,/Cum lupii, ursii, leii si cateva/Care cred depre sine ca pretuiesc ceva!". Observam ca in enumerarea lui Samson apar animale salbatice care ii sunt superioare. Prin caracterizarea directa naratorul realizeaza o prezentare a lui Samson, "dulau de curte, ce latra foarte tare". Propozitia atributiva are un nteles figurat intrucat verbul "a latra" se refera aici la demogogie.
Cuvintele lui Samson sunt auzite de catelul Samurache care in naivitatea lui ii da crezare si vrea sa-si manifeste iubirea fata de semeni.
Iei ce-ti trebuie de aici. Sper ca te-am ajutat cu ceva! (Fundita puppy dog eyes?)