| Sonia822 a întrebat:

Cum se decojesc industrial piersicile pentru compot de le gasim in market fara coaja? E adevarat ca le baga in acid?

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Una dintre metodele industriale mai vechi presupunea sa le introduca pana la 10 minute intr-o solutie de NaOH (soda caustica) de concentratie 10-15%.
Coaja se inmuia si era indepartata de un jet puternic de apa.
Mai nou procedeul a fost imbunatatit, si se tin intr-o solutie de NaOH (de concentratie maxim 10%) circa 1 minut.

Coaja mai poate fi indepartata destul de usor (dar nu chiar la fel de eficient ca in procedeul anterior ) prin oparirea fructelor.
Pentru a nu le fierbe, se trec apoi repede printr-un jet de apa rece, insa pentru indepartarea in totalitate a cojii, e necesar sa fie razuite usor cu o spatula.

6 răspunsuri:
| LPCTSTR a răspuns:

Daca erau bagate in acid, conserva aia ar costa triplu, acidul nu e ieftin si nici ok pentru produsul final.
Se folosesc, logic, utilaje razuie coaja, eficiente, ieftine si non-toxice.

| Sonia822 explică (pentru LPCTSTR):

Daca si cu parca... intrebarea e pentru cine stie, nu pentru cine nu stie. Meereu raspunzi la intrebari la care nu stii raspunsul. Maslinile stii cum se innegresc?

| Sonia822 explică (pentru NLS):

Cat de periculos e acest procedeu, cu soda caustica, pentru sanatatea omului?

| NLS a răspuns (pentru Sonia822):

Nu știu exact cât de periculos e, însă în mod sigur nu e ceva ce trebuie consumat zilnic.
Mai exista fructe și legume conservate ce beneficiază de tratament asemanator. Acum îmi vin în minte doar roșii, papaya, sau pere, dar mai sunt.
La NaOH folosit la decojire se adaugă acidul citric artificial ce are rol de potentiator de aromă (cancerigen), și multe alte chimicale cu rol de conservare, colorare și arome.

Soda caustica se folosește și la producerea covrigilor (și covrigeilor din salatini). Fără stropire cu o soluție de sodă nu ar fi posibila obținerea acelei cruste de culoare maro.

| LPCTSTR a răspuns (pentru Sonia822):

Draga Sonia822, cand intrebi TPU, te adresezi TUTUROR, intregii comunitati.
Extraodinar, ce sa-ti povestesc, te adresezi celor care stiu... m-ai dat pe spate.
Sa-nteleg ca dreptul la libera opinie si exprimare mi-este suprimat la raspunsurile tale?! Pff rolling on the floor rolling on the floor
Consider ca este bine sa raspundem, indiferent de corectitudinea raspunsurilor, altfel unde ar mai fi diversitate in raspunsuri? Daca nu-ti place, nimeni nu te tine pe TPU.

"Maslinile stii cum se innegresc?"
Sunt innegrite in procesul de conservare, ele sunt verzi-maro-mov cand sunt recoltate.

| Sonia822 explică (pentru LPCTSTR):

Le citeste comunitatea, dar e clar pentru toata lumea ca trebuie sa raspunda doar cei care stiu. Raspunsi si la intrebarile de pe sectiunea ``sanatate``, doar de dragul dreptului la opinie si libera exprimare? Recomanzi tratamente nasoale? La sport si-a rupt vreunul ligamentele ca urmare a sfaturilor tale? La financiar si-a pierdut vreunul banii din cauza ta? La adolescenti si-a taiat vreunul venele cand te-a citit pe tine? Pe legislatie ce sa mai zic. raspunde si tu unde te pricepi... maslinele se innegresc in baie cu hidroxid de sodiu (soda caustica)

Întrebări similare