| lkmhjk a întrebat:

Se vorbeste de returnarea fondului de pensii private la varsta de pensionare.
Serios? Adica iau si banii aia si mai iau si pensie? De unde se da pensia daca toti isi retrag banii? Ca fondurile aste nu sunt folosite ca pe vremea lui buni, ca din banii aia sa se plateasca pensionarii.

13 răspunsuri:
| just4ubr2015 a răspuns:

Banii de la fondurile de pensii private sunt 4% din ce cotizai tu la stat si iti manca statul banii la cele private cand iesi la pensie ti-l da pe tot sau esalonat pe 5 sau 10 ani

suntserios
| suntserios a răspuns:

Fondul de pensii private este exact ca un depozit bancar. Sunt banii tai pe care in timp banca i-a folosit la investitii si ti a oferit dobanda. Banii din fondurile private de pensii nu au legaura cu bugetul de stat

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cunoști noțiunea de pensie privată? Se pare că nu!

Este un fond diferit, adică plătești alți bani decât cei pentru pensia normală. E ca și cum ai strânge separat bani pentru bătrânețe.
Este deci dreptul tău să îi iei așa cum dorești. Toți deodată sau eșalonat.

| MistarGoGu a răspuns:

De la asiaticii care iti aduc shaorma pe scuter in 12 -14 ore ca se rătăcesc prin București, de la Kumar sau Rashid viitorul tău șofer de Uber sau Bolt!
Aceasta este un pamflet!

| lkmhjk explică (pentru anonim_4396):

Vrei sa spui ca se plateste fondul de pensii de doua ori? O data asa cum se platea si inainte si il critica toata lumea? Si inca o data economii fortate?

| lkmhjk explică (pentru just4ubr2015):

Asta cu 5 sau 10 ani e o propunere recenta. Dar dupa 10 ani nu mai primesti pensie? Asa inteleg din ce spui tu.
Dar daca totusi primesti, din ce fonduri? De la Statul ala care imi mananca banii?

| lkmhjk explică (pentru suntserios):

Nu m-ai lamurit. Banca i-a folosit si mi-i da inpoi cu dobanda. Dar de unde imi da pensie daca eu nu contribui la fondul de pensii?

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru lkmhjk):

Nu contribui la fondul de pensii, nu ai nici pensie privata, nu mai ai ce primi. Nu inteleg nelamurirea.

Deci, dupa ce iau banii aia inapoi (sau nu), eu nu mai primesc pensie asa cum primea buna.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru lkmhjk):

Contributia ta la pensie se imparte asa:
- 95.25% la bugetul de stat
- 4.75% la pilonul II in privat.

Cand iesi la pensie vei primi pensie lunara de la statul roman + suma adunata in pilonul II care poate fi toata suma odata sau esalonat.

Aha. Asta voiam sa stiu. Multam.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru lkmhjk):

Exact!

Un procent din taxele fiecărui contribuabil merge separat spre pilonul 2 de pensii, adică o pensie diferită de cea normală.

De aceea omul e îndreptățit să facă fix ce vrea cu acei bani.

| just4ubr2015 a răspuns (pentru lkmhjk):

Dupa 10 ani sau 5 primesti doar pensia de la stat daca nu mai ai bani in contul privat de unde sa iti mai dea aia bani de exemplu ai 50000 in cont privat impartit la 10 ani primesti 416 lei pe luna dar acum din ce am inteles nu vor sa iti dea decat pensia minima 1280 lunar pana termini banii adica in 4-5 ani dupa aia ramai doar cu pensia de la stat