| Babushka a întrebat:

Spuneti-mi si mie obiceiuri alea fetelor in noaptea de Sf Andrei (alea pentru aflarea ursitului). Si explicati-le. Multumesc.

10 răspunsuri:
April
| April a răspuns:

Obiceiuri de Sfantul Andrei existau in toate satele, obiceiuri prin care fetele mari-prin asta se intelegea virgine-incercau sa-si afle destinul.Intr-un sat din Moldova de dincoace de Prut, in care s-a intamplat sa ma nasc, in acea noapte fetele se duceau cu ochii legati cu o panza la gardul gradinii se apropiau pe pipaitelea de unul dintre stalpii gardului si pe cat de noduros si stramb era parul sau pe cat era el de drept si fara cioturi asa urma sa-i fie mirele; un alt obicei le privea pe fetele de maritat, ca si in primul caz, sa intre in grajdul vitelor culcate deja, sa imboldeasc usor o vita, oaie, vaca, sa se scoale.Se spunea ca fata se va marita dupa atatia ani cate indemnuri erau necesare pentru ca vita sa se ridice in picioare...Mai erau si alte obiceiuri, spunea bunica mea, insa toate cereau ca fata sa fie virgina.Doar ei i se revelau prevestirile.

| elena a răspuns:

Spun batranii: 1 lingura de sare, 1 lingura de faina de grau, 1 lingura de apa, faci o turita, o coci si o manaci inainte de culcare. Se zice ca noaptea iti va fi sete si iti vei visa ursitul/viitorulprieten sau actualul/, ca iti va aduce o cana cu apa cu care sa-ti potolesti setea. Una mai deocheata: cu doua lumanari mari, aprinse, ramase de la o nunta, tinute in maini, stai in fata unei oglinzi dezbracata, la ora 12. 00, in care te vezi toata si vei vedea in oglinda ursitorul care se indreapta spre tine. Grabeste-te, se apropie ora 12. 00, nu pierde momentul. Aiurea... femeile in ziua de azi sunt prea destepte ca sa apeleze la asemenea prostii, obiceiuri de fete de la tara, care voiau sa se marite de la 14 ani. Si una si mai deocheata: pune chilotii sub perna, pe cei pe care i-ai purtat astazi si vei visa ceva, nu stiu ce, e bine si asa si mult mai simplu...somn usor.

| Lora_6439 a răspuns:

1. Iti pui 41 de boabe de grau sub perna si daca visezi ca ti le fura cineva, inseamna ca te vei casatori.
2. Iti pui busuioc sub perna si iti visezi ursitul
3. Iti pui in pieptene sub perna si de dimineata, primul tau gand vca fi ursitul
4. Faci o turta in care pui aceeasi cantitate de ulei, sare si faina si noaptea, cand iti va fi sete, il vei visa pe cel care va veni sa-ti dea apa. Acela va fi ursitul.

Insa nu te sfatuiesc sa crezi in asa ceva. Insa poti sa incerci. Bafta! :*

| Alina_5575 a răspuns:

Se pune sub perna busuioc sfintit, mai era ceva cu oglinda parca thinking in rest nu mai stiu.

| oana23madrid a răspuns:

Eu stiu ca in seara de sf Andrei, inainte de culcare, se pune busuioc sfintit sub perina, si se roaga pentru ati visa ursitul, dar asta este valabil numai in cazul fetelor.

| r8driver a răspuns:

Nu cred in asa ceva, pentru ca nu ai cum sa visezi in fiecare an aceiasi persoanawinking daca tu visezi o fatathinking ce faci?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Anul trecut am pus pieptanele sub perna si am visat o umbra de baiat. si dimineata cand m-am trezit mi-a venit in minte un baiat pe care il cunosteam sunt sigura ca va fi ursitu meuwinking

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Si ce inseamna daca cu busuiocul sub perna am visat mai multi baieti printre care si cunoscuti?

| Alissa193 a răspuns:

Am incercat cu vreo 2 ani in urma sa-mi visez ursitul si mi-am pus pieptenele sub perna si noaptea mi-a aparut fugitiv o umbra de baiat(ca semana a baiat) si intr-o secunda a si disparut.Anul trecut insa nu mi-a aparut nimic...///

| blonda_4297 a răspuns:

Vreau si eu sa visez o fatabig grin
e posibil?laughing