| ___iAho a întrebat:

Am fost de curand la un service cu masina mea, un Ford Focus din 2011 cu motor de 1.6 tdci de 95cp. I-am facut revizia, distributie, pompa de apa, antigel. Baiatul care mi-a facut masina s-a uitat cu lanterna pe sub ea (la modelul meu DPF-ul e aproape de motor, nu in spate) si a zis ca filtrul de particule e anulat, ca e sudat. Am chemat un baiat cu un tester si a spus ca îi dă valori normale la DPF, si la relanti, si la accelerare, si nu ii da valori zero (asa cum ar trebui sa ii dea daca ar fi DPF anulat). Baiatul care mi-a facut masina in service mi-a spus ca DPF-ul poate fi anulat fizic si probabil fostul proprietar i-a adaugat el ceva valori in soft. Cineva mi-a spus de curand ca nu e posibil acest lucru, pentru ca nu ar mai merge masina cum trebuie. Masina scoate putin fum negru, nu mult, si doar cand ii dai cate un "sprit" timp de o secunda sau doua in neutru, in mers nu scoate. Voi ce parere aveti?

3 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Ca ai dat banii pe o rablă in care mai bagi o căruța de bani, vinde rabla altcuiva si scapă de ea, este un hîrb de masină de 14 ani da o naibii ca polueaza si te costa reparatia plus ca in service dai de idioti care nu stiu românii sa repare nimic, niste hoti ordinari care vor bani acolo se pricep sa ceara bani pe c@cat. Vinde o si scapă de masina asta.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Baiatul care ti-a facut diagnoza nu prea cunoaste "piata" laughing
Anularile la care sa zicem ca a luat parte un amic ruda cu un prieten de-a unui fost coleg de liceu de-al verisoarei mele, inclusiv la Focus 1.6 TDCI Euro 5, cu DPF-ul aproape de motor, cu tot cu catalizator in aceeasi carcasa, se faceau cu anulare fizica (acea sudura, am si poze daca vrei), apoi anulare din soft "pe model european", care pastra valorile citite de filtru, anuland doar ciclurile de regenerare.
Asta este si informatia care iti demonstreaza ca ai in fata o masina cu DPF-ul anulat din soft: cand vezi ca a avut ultima regenerare acum 120. 000km, sau o cifra de genul.

Fumul negru la accelerari este tipic acelor motoare, cand nu mai au DPF si catalizator.

Nu stiu ce parere sa iti dau, nu e bine pentru mediu (dar nici nu mor balenele de la diferenta asta), iar ca fiabilitate nu mai ai treaba cu ea, s-ar putea sa fie si turbina mai relaxata pe viitor.
La controale este posibil sa treaca inclusiv testul de "gaze", pentru ca legislatia romaneasca include doar test cu opacimetru pana la euro 5 inclusiv, deci daca nu scoate mult fum, trece. In vestul europei, euro 5 se masoara cu total alte valori (mult mai mici), si bineinteles ca nu treci cu filtrele anulate. La noi inca "merge asa".

Sfat: sa nu folosesti ulei Formula Ford. Face foarte multe depuneri, lasa turbina pe uscat si ti-o omoara rapid. Aia e "boala 1.6 tdci". Eu am folosit ulei Mobil in Ford, era foarte bun.

| ___iAho explică (pentru NoTurbinaNoGood):

I-am bagat ulei Castrol Edge, auzeam ca sunt bune si cele Castrol. Data viitoare o sa-i bag Mobil de curiozitate sa vad daca e la fel de silentios motorul. Oricum masina as vrea sa o tin cativa ani, e prima masina, as vinde-o doar in cazul in care nu as trece cu ea la itp sau as avea probleme mari de fiabilitate. Motorul trage "ca nou", ca si comparatie, unchiul meu care are un Volvo S40 cu motor de 1.6 115cp zice ca trage si Fordul la fel ca Volvo-ul lui... si Fordul are 95 cp (ma gandesc ca trage asa fiindca are DPF-ul anulat).