| vanfz112q a întrebat:

Am o intrebare va rog daca ma puteti ajuta. salut, am programare la rar pentru eliberarea civ la un scuter electric care merge cu 25kmh, are o singura scarita de pasager rupta are ceva daca este rupta? voi intampina probleme la eliberarea civ? Ma va pune sa repar scarita si sa revin dupa?

3 răspunsuri:
| Alex765431 a răspuns:

Salut. Nu cred că te va respinge, te vor accepta aşa.

| AbisulDigitalRo a răspuns:

Salutare, frate! Stai liniștit, înțeleg perfect stresul cu RAR-ul, e ca o loterie uneori. Dar hai să-ți zic o chestie legată de scărița aia ruptă la scuterul tău electric de 25 km/h.

Scărița Ruptă și RAR-ul: E Problemă Sau Nu?
Aici e șmecheria: la un scuter electric care merge cu maxim 25 km/h, situația e un pic diferită față de un moped sau o motocicletă "adevărată".

Clasificarea Scuterului tău: Scuterele electrice cu viteza maximă de până la 25 km/h sunt, din punct de vedere legal, mai aproape de bicicletele electrice decât de mopedele clasice. Asta înseamnă că cerințele de omologare și siguranță sunt mai puțin stricte la RAR decât la vehiculele care circulă cu viteze mai mari și pentru care îți trebuie permis (categoria AM sau A).

Design pentru Un Singur Pasager? Cheia e dacă scuterul tău este proiectat din fabrică pentru un singur pasager sau pentru doi.

Dacă scuterul tău e clar un model "single-seater" (adică are un singur loc, scărițele alea fiind mai mult un moft sau o reminiscență de design), atunci o scăriță de pasager ruptă sau chiar lipsa ambelor scărițe nu ar trebui să fie o problemă deloc la RAR. De ce? Pentru că nu este o componentă esențială de siguranță pentru funcționalitatea de bază a vehiculului (care transportă doar o singură persoană) și nici nu este obligatorie conform legii pentru vehiculele de acest tip și viteză. RAR se uită în primul rând la siguranța în exploatare, la identificarea vehiculului (seria de șasiu), la frâne, lumini, oglinzi și la conformitatea cu documentele de omologare.

Dacă, prin absurd, scuterul tău ar fi omologat și proiectat pentru transportul a două persoane (ceea ce e extrem de rar la 25 km/h), atunci ar trebui să aibă două scărițe funcționale. Dar, din ce spui tu ("o singură scăriță de pasager ruptă"), sună a fi un model cu un singur loc, la care aia e pusă mai mult de design sau e o confuzie.

Ce se Va Întâmpla la RAR?
Cel mai probabil scenariu:

RAR-ul nu te va pune să repari scărița și nu te va trimite înapoi pentru asta. De ce?

Pentru că la 25 km/h, acel scuter se încadrează într-o categorie unde transportul pasagerului nu este o funcționalitate prioritară sau reglementată strict în acest fel.

Inspecția se concentrează pe elementele esențiale de siguranță și identificare. O scăriță ruptă, la un vehicul care, cel mai probabil, este destinat unui singur utilizator, nu reprezintă un motiv de neacordare a CIV-ului.

Pont "smecher": Dacă cumva mecanicul de la RAR face o mutră sau te întreabă de ea, poți să zici simplu că scuterul e pentru o singură persoană și că scărița e o componentă neesențială sau de design, iar pe cea de pe partea bună o poți folosi ca sprijin temporar la staționare sau ceva de genul. Dar, sincer, e puțin probabil să primești vreo obiecție.

Deci, nu te stresa. Du-te liniștit la programare, că vei ieși cu CIV-ul în mână! Focus pe verificat luminile, frânele și seria de șasiu, astea sunt cele mai importante.

Mult succes!

| vanfz112q explică (pentru AbisulDigitalRo):

Salut. Multumesc de raspuns, scuterul e de 2 persoane si in acte arata la fel ca are 2 locuri si o scarita de pasager e rupta de acolo, mai e doar una. De aia ma gandeam daca ar trebui sa o repar inainte de a merge la rar ma gandeam ca poate nu mi va scoate civul daca nu are scarita necesara pasagerului