| Alexluchi20 a întrebat:

Buna seara, am o întrebare.Doar romanii folosesc mașini pe gpl sau și alții din alte tari?

13 răspunsuri:
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Se folosesc si in alte tari.
Germanii folosesc mai degraba CNG decat GPL/LPG. Aveau masini noi cu instalatie CNG. Un exemplu ar fi Opel Zafira de prin anii 2002-2006, care veneau din fabrica cu butelie sub masina.
La autobuze se folosea CNG in multe tari.

| Alexluchi20 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Pai și gen mașinile care vin și-n fabricație cu benzina -gas sunt mai răspândite ca cele ch gpl? gen de exemplu in Franța exista mașini benzina -gas nu?

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru Alexluchi20):

Nu stiu ce sa zic, nu stiu de Franta.
Nici la noi nu mi se par raspandite masinile cu GPL. Sunt putine.
Mai bine de jumatate din parcul auto romanesc este diesel.
Poate ca o treime de parc este cu motor pe benzina, iar din alea, un sfert daca au GPL.
Mai mult taxiuri si masini de livrari.

Pai și de exemplu Opel astea h break 2008 benzina+gas, care vine din fabricație ch benzina+gas.
Iar mașina aceasta poate sa fie și in alte tari?

Depinde ce tip de instalatie este. Nu stiu in alte tari, dar in Romania exista service-uri autorizate care repara/intretin sau schimba instalatii de gaz, iar RAR-ul le omologheaza dupa aia.
Depinde ce tip de gaz gasesti in tara respectiva.
In general, tarile din UE merg pe aceleasi standarde. Deci daca o instalatie este legala in Germania sau Romania, aceasta va fi acceptata si in Bulgaria, Franta sau Austria.
Daca ai masina inmatriculata in Romania, cu GPL omologat pe ea, poti circula linistit in tarile europene. Cred ca si in afara UE. Cu conditia sa gasesti GPL/LPG la ei.
Opelurile care vin cu instalatie de gaz din fabrica sunt de obicei pentru CNG, adica gaz natural (metan, banuiesc). In Romania nu am vazut statii cu asa ceva.
Trebuie facute niste modificari, pentru a trece pe GPL. Modificarile inseamna de obicei anularea instalatiei CNG si montarea unui kit standard GPL, care costa undeva pe la 3000 de lei.
Dacia avea sau inca are modele care vin din fabrica cu instalatie de gaz GPL/LPG.
Poti face cautari pe mobile.de sa vezi cate masini pe gaz au; urmareste daca sunt pe LPG sau CNG, si daca sunt inmatriculate in tara respectiva.
https://www. mobile.de/ro/automobil/dacia/vhc:car,srt:price,sro:asc,ms1:6600__,ful:lpg

Americanii folosesc cng, gpl, sau lpg

LPG e 'traducerea' de la GPL, deci gazul e acelasi.
Americanii stiu ca folosesc mult propan. Nu stiu ce compozitie este, fata de GPL sau butan, ori ce se pune la noi buteliile pentru aragaz.
https://propane.com/for-my-business/fleet-vehicles/
Citeste si tu ce scrie pe aici: https://www.bizigaz.ro/2017/09/21/diferenta-intre-propan-si-gpl/
Din cate am inteles eu, GPL-ul poate fi pe baza de butan sau propan.
Iar CNG-ul ar fi gaz metan, cred. Adica ala ce vine la teava in apartamente, pentru aragaz si centrala.
Majoritatea tarilor au acces la ambele tipuri de gaz.

| Catrice a răspuns:

Nah ai nostri doar restul trăiesc în viitor au masni electrice, zburătoare și ce nu folosesc dau la săraci.

| blackann a răspuns:

Nu

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Doar romanul cumpara masina de 100.000 de euro sa o bage pe gpl, da, e adevarat, asta ai vrut sa afli?

Întrebări similare