Ignora sobolanii de semafor, care iti vor spune ca nu iei masina in banii aia. Masina mea 'de buna' a costat 2100 euro in 2019 si ma gandesc sa o vand anul asta pentru ca m-am plictisit de ea si am bani de alta. De altfel este foarte solida, performanta si sigura dpdv tehnic. Ei merg cu Logan mai praf decat ceea ce am eu, dar cred ca pretul defineste produsul.
Revenind: ca sa-ti recomand o masina, ar trebui sa stiu ce te intereseaza mai mult: sa fie agila sau "impunatoare", placuta la drumuri lungi/autostrada sau in oras, sa arate sport/joasa sau mai degraba un SUV, sa uiti cand ai mers ultima oara la mecanic, sau sa fie premium cu mai multe consumabile (si mai scumpe)?
Calea de mijloc sunt masinile din clasa compacta, si recomand de aici:
Kia C'eed
Ford Focus
Opel Astra
Renault Megane.
De la ele, o idee mai sus (ca si confort si costuri de intretinere) ar fi:
Opel Insignia (de preferat benzina, dieselul e problematic)
Ford Mondeo
Alfa Romeo 159
Audi A4
Saab 9-3
Mercedes E220 (taxe mari dar in rest e foarte cuminte masina la costuri si siguranta)
Nu ma intereseaza neaparat sa fie agila, ma intereseaza mai mult fiabilitatea si consumul, si totusi sa arate masina cat de cat bine. In general o sa merg la liceu cu ea, 20km dus si inca 20 intors, dar vreau sa ma pot baza pe ea si cand o sa fac (probabil) drumuri mai lungi, de 100km, sa mai vad si eu lumea. Adica sa nu ma lase in drum cand mi-e lumea mai draga, si culmea, sa ma prinda si fara bani in portofel, ca nah, cam asa e la 18 ani.
Si confortul ma intereseaza, dar cred ca la partea de confort toate masinile de la compacte in sus sunt destul de confortabile.
Chiar ma uitam ieri la o Alfa Romeo 159, masina mi se pare super misto din toate punctele de vedere. Ma uitam si pe ceva forumuri tot ieri, si era vorba ca au ceva probleme la partea de suspensie, si habar n-am ce clapete care cad in motor.
Saab 9-3 mi se pare iar interesanta, mai ales ca imi plac in general masinile care nu sunt extrem de comune. Nu am intrat pe niciun forum sa ma interesez despre ea, dar mi se pare misto la prima vedere.
In rest, Kia Ceed, Megane, Astra si Focus le gasesti pe orice pagina de pe olx, imi plac, dar cred ca cele mentionate de tine ultima data (Alfa, Mondeo, A4) sunt mai pe placul meu, sunt mai aproape de ceea ce caut.
Acum, care ar fi combinatia aproape perfecta nu stiu. Consum decent, fiabilitate ridicata, confort bunicel. Insignia mi se pare per total peste Alfa si imi place mai mult si decat A4, dar totusi prefer dieselul, nu stiu de ce dar nu am fost niciodata incantat de benzina, mai ales ca am avut ocazia sa conduc cate putin si diesel si benzina pana acum.
Dintre toti utilizatorii, pe partea auto imi pari cel mai priceput, mai ales ca am mai avut fel si fel de postari, si raspunsurile tale erau cam mereu cele mai bune/detaliate. Deci sunt deschis la orice parere, orice sfat.
Saab 9-3 imparte aceeasi platforma cu Opel Vectra si Fiat Croma.
Saab are diferita o componenta la puntea spate, care o transforma intr-o punte ce vireaza pasiv cateva grade; practic conduc frecvent un 9-3 din 2006 si Vectra mea din 2005, nu se simte nici o diferenta. Tehnic vorbind, Vectra mea are un brat cu bucsa fixa acolo unde Saab are un pivot. Asta este singura diferenta. Masinile au ambele acelasi motor, 1.9 diesel 16V-150cp. Motorul provine de pe Alfa Romeo, 1.9 JTDm-ul. Mie nu mi-a facut probleme.
In rest, Saab are alte motorizari pe benzina fata de Opel, este un pic mai inghesuit, sistemul multimedia este foarte sucit si scump, conversia la Android este aproape imposibila. La Vectra pui Android sub 1000 de lei. Sunt si la 300-400 de lei.
Nu stiu despre problemele cu suspensia la 159, am un pasionat in familie (care face parte si din club, in zona Clujului), un amic a avut vreo 4 Alfe; judecand dupa asta, cred ca este o marca foarte misto.
Interiorul la 159 este mai calitativ decat la Passat b6 dar mult mai inghesuit decat la Saab si Opel.
Un dezavantaj la 159 este ca multe vin cu jante de 18-19" si anvelope subtiri, este foarte usor sa le lovesti in gropi sau guri de canal, faci pana imediat, crapa/se indoaie janta... Este ceva crunt pentru un incepator, ca fix grija jantelor mai e la el in minte
Mersi frumos. Deci crezi ca as putea gasi o Alfa sau un Saab in mintile lor la 3000 de euro? Si eventual la ce sa ma gandesc sa mai schimb la masina pana in Noiembrie-Decembrie, avand in vedere ca masina nu va circula extrem de mult pana atunci?
Da, gasesti bune la pretul ala. Studiaza piata, ca unele sunt puse la 2800-3000 desi sunt la fel ca unele puse la 1500.
Daca nu circuli, nu schimba nimic. Fa o revizie de ulei + filtre (si distributie, daca trebuie), atunci cand iei permisul si incepi sa o folosesti zi de zi. Altfel se invechesc piesele in ea, degeaba. Uleiul dupa 12 luni trebuie schimbat, chiar daca nu ai facut nici 100 km; faptul ca sta in motor, in contact cu metale, funingine si intemperii, il strica, devine apos, acid, etc. Asa ca mai bine ramai cu vechiul ulei cateva luni in plus, si faci schimbul prin decembrie sau cand iei permisul.
Daca te intereseaza acel 1.9 diesel, distributia te ajunge undeva la 2000 de lei, chiar 2500, un kit de ambreiaj te poate ajunge 4000-4500 de lei. Bine, asta cu piese mai bune. Daca vrei doar sa o faci functionala, se gasesc si piese mai ieftine.
La cutiile automate sunt la fel de scumpe reviziile ca si un schimb de ambreiaj la manuala, pentru ca ai nevoie de vreo 8 litri de ulei + un service de cutii hidramate, ca sa poti face treaba ok. Multe au mers cu uleiul vechi prea mult, si au valve defecte in ele, care sunt scump de remediat; multe cutii automate merg foarte prost, fac frana de motor aiurea, bruscheaza cand schimba, raspund greu la acceleratie. Iar cutiile automate de pe modelul ala oricum sunt de tehnologie slaba (desi sunt Aisin, acelasi producator ca si pentru Toyota), nu se vor compara niciodata cu performanta unui DSG, de exemplu.
De cutia manuala de pe Alfe ce parere ai? Tot asa pe forumuri ziceau unii ca au schimbat vreo doua cutii pana acum, altii ziceau ca nu au avut niciun fel de problema. La fel la partea electrica am auzit de ceva hibe, si pentru ca masina va sta atat de mult imi e sa nu se strice ceva pana la iarna.
Daca ai fi in situatia mea, ti-ai lua o Alfa sau te-ai orienta catre o alta marca, alt model?
As lua Alfa, nu prea gandesc eu cu prejudecatile altora, ca am vazut mai mereu contrarul, in experientele mele.
De cutia manuala am auzit si eu de probleme, cred ca e celebra M32 care avea probleme in prima serie, dupa aia s-a rezolvat. Cedeaza niste rulmenti principali in ele, care daca nu sunt inlocuiti la timp, sparg cutia cu totul. Din dezmembrari nu prea poti lua, ca toate cedeaza la un momentdat, trebuie sa o reconditionezi la timp.
Revin cu o intrebare. Navigam pe OLX si mi-a sarit in ochi un BMW seria 3, E91, la 3000 de euro. Ce zici, e ceva de capul lui? Merita sau miroase a țeapă?
https://m.olx.ro/......jdUkc.html
Sunt bune, dar piesele si manopera te baga in faliment.
E din seria aia cu distributia in spatele motorului, de trebuie dat jos de pe masina, sau cel putin demontata transmisia si aplecat motorul. Costa spre 6000 de lei sa faci o distributie la ele.
Am gasit pe Facebook un Megane 3, motor de 1, 9 diesel, la 3000 de euro. Am vorbit cu proprietarul, spunea de ceva bucsi bara stabilizatoare ca trebuie schimbate pentru ca la mici denivelari se aude o bataie la masina. A spus ca a facut toata directia la masina. Are 350k km, dar nu stie daca sunt reali, nu a verificat nicaieri. Masina o are de un an, ITP-ul l-a facut in Iulie si filtrul de particule e 15% incarcat. In rest masina are nevoie de un detailing la interior fiind cam murdar si scaunul de la sofer putin rupt, si parbrizul a spus ca e putin fisurat dar nu are probleme la ITP. Masina e inmatriculata. Ce spui?
Lasand caterinca deoparte, eu am gasit golf 5 plus pana in 3000 euro
Skoda Fabia break/berlina/hatchback. N-ai sa vezi masina mai prietenoasa cu incepatorii. Alte plusuri: Ieftina la achizitie, ieftina la piese, nu este stricacioasa, consuma putin.
Bune raspunsuri, dar ai uitat de dacia logan si golf 4. Fara ironie.
N-am uitat, e parerea mea si i-am recomandat omului ce consider eu ca este mai potrivit pentru un incepator bazat pe experienta personala. Scoala am facut-o pe logan acum aproape 10 ani, am avut si golf 4 si golf 5, totusi recomand cu mai multa inima unui incepator skoda fabia.
lucimen întreabă: