Dacă doar o colantezi, mi se pare că nu e nevoie.
Practic tu nu schimbi culoarea, doar o acoperi.
Nu trebuie să mergi la rar dacă o vopsești într-o nuanță din culoarea din talon. Spre exemplu, dacă ai culoarea gri în talon, o poți vopsi navy gray și nu mergi la rar.
Dacă o faci din gri albă sau cameleon trebuie să te prezinți la rar cu mașina vopsită în culoarea nouă.
Da pai nu am facut nici o treaba
Tu ști cel mai bine.
Răspuns pentru mihai: Dacă pui colant verde peste o culoare roșie a mașinii, trebuie trecută în acte la fel ca și cum ai fi vopsito. Doar in cazul in care folosești colant cu aceeași nuanță de culoare( am dat un exemplu mai sus) nu e nevoie să mergi la rar.
Salut! Dacă vrei să îți schimbi culoarea mașinii (prin revopsire completă sau parțială, dar vizibilă), este obligatoriu să declari modificarea la RAR și la DRPCIV, pentru a actualiza talonul și certificatul de înmatriculare. Iată ce trebuie să știi:
1. Trebuie să mergi cu mașina la RAR?
Da, în mod normal trebuie să prezinți mașina la RAR pentru ca ei să confirme modificarea culorii. RAR-ul va emite o fișă care atestă noua culoare, iar apoi mergi cu acea fișă la DRPCIV pentru schimbarea certificatului de înmatriculare.
Excepție: Dacă ai revopsit mașina într-o nuanță foarte apropiată și nu este considerată schimbare de culoare (ex. gri închis → negru), în practică mulți nu raportează, dar oficial este obligatoriu dacă schimbarea e clar vizibilă.
2. Problema ta cu modificările „nu tocmai admise"
Dacă mașina are modificări care nu sunt omologate sau nu sunt trecute în CIV, atunci prezentarea mașinii la RAR poate duce la suspendarea talonului dacă ei constată că nu e conformă.
Ce poți face:
Oficial/legal: Faci întâi revopsirea, apoi revii la forma omologată a mașinii (scoți modificările nepermise) înainte de a merge la RAR.
Alternativ: Există și varianta ca unii RAR să nu fie foarte stricți dacă modificările sunt minore și nu țin de siguranță (de exemplu, folie pe faruri, jante aftermarket etc.), dar e risc — totul depinde de ce modificări ai.
3. Nu poți merge doar cu actele
RAR cere verificare fizică a vehiculului pentru a atesta schimbarea culorii. Nu este suficient să mergi doar cu documentele.
Dacă îmi spui ce modificări ai, îți pot spune cât de riscant e să te prezinți cu mașina la RAR
Smeianu44 întreabă: