| Iitm a întrebat:

Bună ziua!
Vreau să devin medic, dar nu știu ce specializare(mă gândesc la cardiologie, chirurgie, medicină legală). Oare îmi puteți spune salariul și dacă au timp liber.
Desigur, nu mă aștept să aibă foarte mult, dar să știu, lucrează mai mult de 10 ore pe zi?

8 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Nu te mai gândi la profesia de medic, nu e pentru tine. Până la a ajunge medic ai de invățat nenicule.

| Violleta2022 a răspuns:

Facultatea de medicina este de 6 ani, apoi dureaza 4 ani de rezidentiat, timp in care inveti pe rupte si NU ai pic de timp liber, ca ai multa, foarte mulat materie de asimilat.
Salariu este unul foarte mic in perioada celor 4 ani de rezidentiat, fiindca esti inca "ucenic" si dupa multe garzi si nopti nedorimite, invatat si sustinut examene pentru specializarea aleasa, ai sanse sa ta califici si chiar sa iesi medic pe la vreun spital, policlinica sau cabinet medical, salariu fiind cel pe care ti-l ofera directorul care te angajeaza.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca asta e criteriul pe care vrei sa te faci medic... nu te mai chinui. Nu o sa iasa nimic.

| Mosotti a răspuns:

Pai nu stii ce te atrage? Vrei sa devii medic asa mecanic doar pentru bani? Medicii au bani destui, minim 2000 Euro net chiar din ultimul an de rezidentiat, nu lucrezi nici macar 8 ore uneori, cel mai bine e sa fi medic de cabinet, nu in spital cu garzi, etc.

La privat iei jumate din pret tu, daca e 400 lei consultatia iei cam 200 la fiecare pacient, si ai 3-4-5/zi, pune 100 ca mai se ia impozit si tot si fa si tu socotea la 20 zile cat iei, minim 10000 lei ca popa nefacand mare lucru, de ex cardiologie, diabetologie si nutritie, psihiatrie.

Esti boier ca medic! La cardio ce faci, consulti pe ala, ii face in alta camera EKG, ecografie cardiaca din aia, vine la tine cu ele, te uiti, vezi ce e, ii dai un tratament sau nu si cu asta basta.
Sau trimiti la alte analize, fie dopler sau altele.

La psihiatrie dai si tu tratament dupa simptome, vezi daca merge, daca nu merge ii schimbi tratamentul sau dozele dupa cum iti zice ca se simte, in rest nu prea ai ce face la cabinet.

La diabetologie la fel, il pui sa vina cu analize, te uiti pe ele, vezi si tu limitele glicemice, in functie de asta stii unde se incadreaza, ii dai dieta, tratament daca e cazul si acasa.

Cand revine il pui sa-ti arate ce glicemii are acasa si in functie de asta ii mai ajustezi dieta sau tratamentul si asta e cam tot.
Aici sa invata si nutritie deci nu e greu sa ii faci si dieta.
Daca vrei sa vezi daca are complicatii il trimiti ba la ochi, ba la rinichi, neurolog, etc, si aia scriu daca are sau nu ceva.
Daca are tu nu faci decat sa ai grija ca glicemiile sa fie bune, si daca nu are tot la fel ca sa nu faca complicatii.

La spitale pe la ora 14 nu mai vezi un medic acolo, deci nu lucra 8 ore, garzile-s mai grele.

Nu e bine? Decat sa stai la corporatii, sau sa lucri ca agent comercial in magazin sau alte joburi mai grele si pe sal mai mic poate.

| johnnny123 a răspuns:

Hai să-ți spun un secret: Dacă primele întrebări pe care le ai despre cariera de doctor sunt "cât de mare este salariul și cât timp liber voi avea", atunci cariera de doctor nu este pentru tine. Este evident că o faci din motivele greșite.

| Iitm explică (pentru johnnny123):

Nu sunt primele întrebări, eu vreau asta pentru ca îmi place să ajut oamenii, îmi place să găsesc soluții pentru probleme și sunt pasionat de bio-chimie.
Normal ca până la urmă trebuie să te gândești și la salariu și timp liber, pentru ca asta vei face toată viața și oricine vrea să aleagă ce este mai bine pentru el.
Oricum, mulțumesc pentru răspuns!

| johnnny123 a răspuns (pentru Iitm):

Aham... Și totuși subiectul banilor apare în fiecare întrebare pe care o pui pe tema asta de doi ani încoace.

Nu am auzit de niciun doctor care să moară de foame. Deci dacă chiar ai fi avut chemare pentru asta, ar trebui să-ți fie suficient.

| Cipi1212 a răspuns:

Ar fi bine să încerci cardiologie.

| Cresta a răspuns:

Deci tu, nu vrei sa faci medicina din pasiune. Vrei sa stai in concediu permanent dar sa ai salar urias ca sa ai cu ce-ti plati vacantele si alte placeri mai mult sau mai putin vinovate.
10 ore pe zi? Fix la cardiologie, chirurgie (eh, filmele americane) poti fi chemat noaptea de acasa dupa cele 10-12 ore de munca. Iar la medicina legala, trebuie sa stii la perfectie toate specializarile medicale, plus notiuni juridice. Succes!

| ReluGropareluIngineru a răspuns:

Logic ca banii si timpul liber conteaza. Adevarul e ca daca esti la liceu, degeaba te gandesti ce specializare vei alege in viitor. Majoritatea isi aleg specializari complet diferite comparativ cu ce si-au dorit. Unii se decid pe loc