| MicutzaMea a întrebat:

De ce unii au loc de muncă și alții nu?
Bună întrebarea mea este De ce?
Unii au făcut școala direct pe domeniu ăla!
Unii de ex un agent comercial, care știe tot tot, nu găsește un loc de muncă, dar vine cineva care nu are școală de abia are 11 clase și se angajează din prima!

Am observat că oamenii prospata ieșiți din școală nu reușesc să se angajeze fiindcă, cică angajatorii caută oameni cu experiență. Dar dacă nimeni nu mă angajează fără experiență ce să fac?

9 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

De ce nu te angajezi la Kfc sau Mec donald s ei caută fete tinere fara experienta te vor invata ei tot ce trebuie sa faci, sau daca arati bine te poti angaja barmanița si inveti sa iei comenzi sa faci coktailuri si iti iei si șpagă pe linga salariu, ce varsta ai?

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Loc de muncă este pentru toți, trebuie doar să fie realiști și cu chef de muncă.

Eu am fost in ambele categorii, și pot afirma că nu am avut loc de muncă doar atunci când nu am vrut să mă duc la muncă. In rest, mi-am găsit loc de muncă imediat ce am vrut asta.

Agent comercial te faci lejer cu 10 clase, si normal că te dă la o parte unul nou, care vine cu o atitudine perfectă și este productiv, in schimbul unuia care s-au plafonat de câțiva ani pe funcția aia, și are impresia că îi pasă cuiva de "experiența" lui. În comerț pe genul ăla de poziții e ca la firmele de salubritate, nu-ți trebuie training de specialitate ca să înveți locațiile și felul în care iei "comanda". Într-o săptămână înveți tot, și nu ai nici un merit după mai mulți ani, că task-urile nu se schimbă.

Oamenii proaspăt ieșiți din școală visează la funcții de conducere pe care clar nu le-ar stăpâni, de aia li se cere experiență. Dacă ar fi atrași cu adevărat de domeniu, ar ocupa poziții inferioare relevante, timp de câțiva ani, pentru experiență, apoi ar avansa pe merit. Ei se așteaptă să îi propulseze diploma, chestie care se întâmpla doar în comunism, când se simula economie/profesionalism. Acum, cu piața liberă, doar oamenii relevanți sunt căutați.

| siriusblack98 a răspuns:

In prima parte sa inteleg ca este o intrebare iar in al doilea paragraf este alta intrebare.
1. Pretentii/noroc/prezenta de spirit
A. Daca tu ai mai multe pretentii decat ala fara scoala, posibil sa nu te ia pe tine chiar daca esti calificat. Pentru ca la un amarat de agent comercial nu iti trebuie mari calificari sau creier.
B. Norocul. Mai tine si de noroc sa prinzi un job sa stii. Poate ieri era jobul disponibil dar tu l-ai gasit abia azi si s-a ocupat.
C. Daca tu la interviul de angajare nu rezonezi deloc cu managerul/agentul de recrutare, nu o sa primesti postul.

2.
Am pus si eu aceeasi intrebare acum 9 ani cand terminasem liceul la cativa recruteri cand incercam sa imi gasesc un job si toti mi-au zis zeflematic ca sa caut joburi care nu necesita experienta. Cu toate ca, daca te uiti si la ora actuala pe eJobs/Bestjobs sau alte platforme de joburi, pana si la cele cu tag de entry level tot se cere in descrierea postului experienta anterioara laughing Stiu ca imi trimisese o cunostinta un print screen cu un job de pe eJobs care era destinat pentru entry level (ceva pe call center) care la inceputul descrierii avea "recrutam proaspat absolventi" iar mai pe la mijloc bolduit cu negru cerea experienta minim 2 ani pe un post similar laughing Adica wtf.
In scoala din pacate nu te pregateste pentru aceste situatii. Cea mai buna sansa de angajare o ai daca la terminarea studiilor cunosti cel putin o limba straina. Atunci sa stii ca ai sanse bunicele de angajare si cu zero experienta in campul muncii.

| Furnicuta000 a răspuns:

Raspunsul scurt e ca oamenii cu scoala mai putina se multumesc cu salariu mai mic si pot fi mai usor manipulati. Pt job uri din astea normale gen lucrator magazin de haine o sa prefere pe unul cu 12 clase decat pe unul cu facultate pentru ca daca ai studii superioare trebuie sa-ti dea salariu mai mare. Cat despre experienta, e mare bataie de cap sa iei pe cineva de la 0 si sa pierzi timp sa ii faci training. In plus daca pleaca, trebuie sa o iei de la capat cu altcineva. Si riscul e mare sa plece daca e salariul mic

| StoicAnalysis a răspuns:

Se gaseste de munca daca insisti zilnic si esti atent la oferte de angajare. Si daca abia iesi din scoala pe un domeniu anume, trebuie sa lucrezi de jos pentru experienta. De exemplu, daca termini o facultate de economie sau de contabilitate, te angajezi acolo unde plateste putin si unde primeste fara experienta. La o firma mica de regula. Si faci acolo 2-3 ani pana iti gasesti in alta parte pe mai multi bani.

| LisaJulie a răspuns:

Pentru ca intr-o țară în curs de dezvoltare este mai greu sa îți găsești loc de munca!

| MistarGoGu a răspuns (pentru LisaJulie):

În c%r$ de subdezvoltare... în ultimii 35 ani! Somalia ne apropiem vertiginos de tine... fataaaa!

| MistarGoGu a răspuns:

Dacă ai papagal- talent la vorbit și vânzări faci bani cu sacul! Agent imobiliar, produse de lux!
Pui burta un pic pe carte înveți ceva psihologie, Marketing & Vânzări îți faci un PFA și subcontractezi servicii de vânzări! Nu mai stai sa te milogesti de nimeni pentru un amarat de job cu 4-5.000 Lei salariu!

| Pacientul0 a răspuns:

Unii găsesc de muncă mai ușor, alții mai greu, din mai multe motive:
Cunoștințe/relații:** Unii sunt recomandați de cineva, alții nu.
Noroc:** Uneori pur și simplu ești la locul potrivit, la momentul potrivit.
Atitudinea:** Angajatorii preferă oameni motivați chiar dacă nu au școală.
Experiența:** Mulți cer experiență, dar nu prea dau șansa să o câștigi.
Salariul:** Unii angajează persoane fără experiență ca să le plătească mai puțin.
Dacă ești la început, încearcă să faci voluntariat, stagii sau cursuri scurte, și aplică peste tot. Nu renunța, până la urmă apare o șansă!