| Mihaela2023 a întrebat:

E adevarat ca atunci cand te muţi in altă casă incepi o nouă viață? Deoarece stau cu ai mei si am intrat in depresie, parinții mei nu ma deranjează cu nimic dar mie nu-mi place locul acesta. Daca inchiriez o casă asta ar schimba ceva? O sa scap de depresie?

22 răspunsuri:
| johnnny123 a răspuns:

Cu ce să închiriezi o casă când tocmai ai spus că nu ai nici bani, nici job, și la 27 de ani trăiești pe cârca părinților? Vrei să-ți mai plătească părinții și o chirie?

| Mihaela2023 explică (pentru johnnny123):

Pai o sa ma angajez in ianuarie

| tonyc7 a răspuns:

Cred ca depresia va fi mult mai mare daca vei sta de unul singur, mai intr-o casa noua, cu care nu esti obisnuit.

| Mihaela2023 explică (pentru tonyc7):

Dar parinții mei stau intr-o casa veche si infricosatoare ramasa de la bunicul. Ma gàndeam sa lucrez şi apoi sa inchiriez ceva mai bun

| CristiDinBucuresti a răspuns:

O chirie costă mult si la casă si la apartament, si tu daca ai intrat in depresie poti sa te muti singură oriunde nu dispare depresia, depresia este o boală, trebuie tratata la psiholog sau psihiatru, nu se rezolva mutîndu te singură de la bloc la casa, se va adîncii depresia cand vei vedea ca trebuie sa dai 2000 de euro pe chirie, ai acesti bani? Crezi ca daca te angajezi o sa ai salariu 5000 de euro? Visezi, ce varsta ai? Si in ce domeniu ai vrea tu din ianuarie sa muncesti?

| johnnny123 a răspuns (pentru Mihaela2023):

Aham... Unde?

| Furnicuta000 a răspuns:

Poate o sa fii mai linistit dar o sa fii stresat din alte motive, de ex banii, pentru ca in zilele astea nu te mai atingi de un apartament sau o casa fara minim 2000 lei si aici mai pui si utilitatile mai ales ca vine iarna

| gapb a răspuns:

Tatic, fii atent.
Nu trebuie sa-ti dea nimeni lectii motivationale ca pe TikTok. Daca locul ala te seaca psihic, normal ca te trage in jos. Spatiul conteaza, vibe-ul conteaza, linistea conteaza. Nu traiesti bine intr-un loc unde simti ca te sufoci, chiar daca ai tai nu-ti fac nimic rau.

Daca te muti singura intr-o casa inchiriata, da, o sa simti o schimbare. Poate nu o sa-ti dispara depresia ca prin magie, dar macar nu mai stai intr-un mediu care iti roade creierul zi de zi. E alt aer, alt ritm, alt film.

Uneori nu-ti trebuie un motiv mare, iti trebuie doar sa iesi din locul ala care iti fura energia.

| Frank51 a răspuns:

Nu ar schimba mare lucru, si nu vei ieși din depresie. Tu tratezi un simptom, un efect, nu cauza.

Poți să primești si un aventador, și tot nu ieși din depresie, trebuie văzută cauza, pentru că nu e neapărat financiară.

Cred că primul pas ar fi să-ți găsești un scop, iar apoi cu acel scop să faci bani.

| darrio2007 a răspuns (pentru Mihaela2023):

Ce stii sa faci ca sa ai un salariu mare si sa poti cumpăra o casă?
Mai ales ca ai fost toata viata pe spatele parintilor.

| StoicAnalysis a răspuns:

Este adevarat. Cand te muti de la parinti, devii mai responsabil, mai independent si mai increzator.
De cand am plecat din casa parinteasca am terminat un curs, o postliceala, am inceput o facultate, am avansat la locul de munca si am devenit mai responsabil.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru tonyc7):

Depresia dispare cand te trezesti ca ai facturi de platit, mancare de facut, curatenie de intretinut si oportunitati mai multe cand constientizezi ca esti independent.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru Frank51):

Ba tin sa te contrazic. Schimba foarte mult felul de agandi si felul de a trai. Vine un timp in viata unui tanar cand trebuie sa plece de la casa parinteasca. In special cand apare depresia si monotonia.
Eu cand stateam acasa cu maicamea, eram foarte limitat si nu eram motivat sa fac nimic cu viata mea. Munceam pe minimul pe economie si cand veneam acasa de la servici zilnic o vedeam pe maicamea uitandu-se la televizor. Ea avea stilul ei de viata. De a se culca devreme, de a dormi mult si de a se uita la televizor. Ce motivatie si ce chef de viata sa aiba cineva cand sta in casa cu o persoana sedentara si fara viata sociala? Eram tras in jos foarte mult. Simteam ca ma sufoc.
De cand am plecat din casa parinteasca am terminat un curs, o postliceala, am inceput o facultate, am avansat la locul de munca si am devenit mai responsabil. Am invatat sa ma descurc, sa-mi imbunatatesc viata sociala si sa imi explorez ideile ce odinioara imi erau limitate.
Conteaza enorm sa ai independenta si o viata separata de ai tai.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru Furnicuta000):

Gasesti chirii intre 1000-1500 de lei lunar lejer. Problema este ca daca ai minimul pe economie (2500 net ), de unul singur nu ai sa poti face fata unei chirii. Ai nevoie pe langa chirie si utilitati, si de facturi, mancare, etc.

| gllopel a răspuns:

Ahhh, iar a aparut CristidinBucuresti cu prostiile lui.
Mautandu-te, vei avea responsabilitati, vei avea grijile casei, nu te vei mai plictisi. Prieteni care iti vor veni in vizita. Ai sanse mari sa iesi din depresie.
Dar vei face fata financiar? Sa nu di dintr-o problema in alata.

| Frank51 a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Nu contesc asta Stoic, nu am spus că nu contează deloc, am spus că nu contează suficient. Asta e părerea mea bazată pe experiențele mele de viață, deci și eu țin să te contrazic happy

Sunt foarte multe cazuri în care copii încă stau cu părinții și obțin rezultate la fel de bune ca alte tale, in multe cazuri cu mult mai bune decât ale tale. Nu toți oamenii vor avea exact aceeași experiență ca și tine.

Unii se vor simți bine acasă vor fi în armonie cu părinții și asta îi va ajuta să gândească mai bine și să se simtă mai bine. Alții viceversa.

Pleci de acasă când simți nevoia, nu e ceva obligatoriu si nu trebuie să fie "nevoie ca să scapi dintr-un mediu toxic și să-ți recâștigi motivația de a trăi și de a fi independent".

Nu sugerez ca toata lumea are parinti cum este maicamea. nu asta voiam sa spun. Perfect de acord cu faptul ca sunt tineri care stau cu parintii si o duc ok.
Voiam sa spun ca la un moment dat, e necesar sa iti fauresti propria viata. De la o varsta in colo, nu prea mai renteaza dpdv psihic si social sa stai cu parintii acasa. Adica sa fim seriosi, oricat de buni si de intelectuali vor fi parintii unui individ, de la 20-25+ de ani, apare nevoia de independenta. Sunt destul de multe aspecte la care esti limitat cand stai acasa la parinti. Nu prea poti sa inviti de cate ori vrei tu oameni la tine acasa fara sa te conformezi cu ai ti. Nu prea poti sa faci schimbari in casa fara sa ceri permisiune. Nu poti sa stai cu gagica-ta ina celasi acoperis cu ai tai. Nu poti sa gatesti sau sa cumperi prin casa ceea ce ai vrea tu, etc. Aici voiam sa ajung.

| Frank51 a răspuns (pentru StoicAnalysis):

De acord cu faptul că la un moment dat, ca să poți avea o relație si să poți evolua, să treci la un alt nivel, să începi să îți construiești viața, trebuie să te muți.

Însă nu sunt de acord cu faptul că nu poți face ce ai enumerat acasă, cel puțin eu am putut face tot ce ai enumerat, am avut o relație și veneam cu iubita mea acasă, găteam, cumpăram ce alimente voiam, mi-am făcut un sistem home cinema 7.2 în cameră, care bubuia așa tare că îi spărgeau mamei paharele din bucătărie, și multe multe altele. Deci poate am avut părinți ok?

Ai avut norocul de parinti toleranti sau cu un stil de viata similar cu al tau. Dar asta nu e valabil in general la majoritatea.
Ce vreau sa spun este ca atunci cand simti momentul si cand vrei o schimbare in viata ta, sa te muti de la casa parinteasca, este un pas destul de necesar daca vrei sa te regasesti iar mediul inconjurator nu iti permite asta.

| Furnicuta000 a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Vreau si eu chirie cu 1000 lei in Bucuresti. Sa mi le arati si mie

| StoicAnalysis a răspuns (pentru Furnicuta000):

Un var de al meu a stat cu 1200 de lei chirie intr-o garsoniera intr-un bloc nou in 40mp.
De la 1000-1500 pleaca preturile pentru garsoniere in Bucuresti. Daca vrei apartament, costa de la 2000 in sus, dar pentru asta iti trebuie un coleg de camera cu care sa imparti chiria.

| PureceOvidiu a răspuns:

Bună.Ai Instagram sa te ajut mai mult cu problema ta?