| Pufuleteculapte a întrebat:

Rog seriozitate. Sunt în clasa a 10-a la profil filo intensiv engleză și mă simt total pierdută în legătură cu ce să fac mai departe. În primul rând, (după cum pare evident) nu vreau să urmez nimic ce ține de științe reale (medicină, poli, etc) și simt că astea sunt printre singurele drumuri respectate de oameni și despre care nu spune nimeni că "mor de foame". În al doilea rând, familia mea nu e una cu oameni în funcții înalte iar de aceea nu am niciun fel de pile (deci facultatea de drept iese din discuții, chiar dacă unii îmi spun că dacă mă strufoc destul pot face ceva și cu dreptul, știu că nu e așa). Am ales acest profil pentru că visam să devin traducător/interpret dar am realizat că această meserie va fi preluată de inteligența artificială și plus de asta banii se fac extrem de greu. În rest, despre orice opțiune la care mă pot gândi mi se spune că mor de foame cu ea. Țin să specific și faptul că sunt o persoană extrem de nenorocoasă, deci ceva ce nu este 100% cert că pot urma în viață nu prea poate fi o opțiune pentru mine. Cea mai recentă opțiune la care m-am gândit este psiholog criminalist (psiholog cu cabinetul propriu mi s-a spus că e extrem de greu să devi și banii se strâng foarte greu) dar aparent aș avea nevoie de pile și aici. De asemenea țin să menționez că ceea ce ține de mine nu este o problemă, deoarece mă strufoc foarte mult la școală și mereu am ieșit printre primii, de aceea nu mă consider chiar inaptă. Știu ce efort trebuie să depun ca să devin ceva, pur și simplu vreau să nu mă strufoc în zadar. Luând toate de mai sus în considerare, aveți sfaturi?

8 răspunsuri:
| AsgaardSephiroth a răspuns:

Salut. Dacă tot ești la intensiv engleza, urmează facultatea de limbi străine. Și în timpul facultății fa și modulul pedagogic, urmând că la terminarea ei sa te înscrii la un master. Axeaza-te pe o cariera universitară: preparator, asistent univ, lector (îți iei și doctoratul) și mergi spre conferențiar și profesor. O cariera frumoasă și deloc de neglijat (și din punct de vedere financiar). Succes.

| Dragosstpu a răspuns:

Nimic nu e 100% cert. Multi de la filologie merg si la Academia de Studii Economice (ASE). Dreptul, cum ai zis, deschide multe oportunitati. Mai e si SNSPA, de stiinte politice.

| doctorandus a răspuns:

Nicio facultate nu-ti garanteaza o slujba: medicina daca nu te spetesti muncind la rezidentiat, programatorii pe stil obisnuit (care fac aplicatii sau dezvoltare web) nu se mai caută, acum se cauta programatori de AI.

| doctorandus a răspuns (pentru AsgaardSephiroth):

Dap, cand mergi la universitate constati ca nu mai esti printre singurii inteligenti din clasa.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

Iar ca expert in securitate informatica e mult de munca, pentru castiguri mici.

Daca nu ai mare reputație, nici macar nu se uita la CVE-urile propuse de tine. Caz real cu aplicatia cups, vulnerabilitate de impact maxim și nu-l credea nimeni.

| Pufuleteculapte explică (pentru doctorandus):

Eu am cerut opțiuni potrivite pentru situația mea. Dacă nu ești capabil să mă ajuți doar treci mai departe, mai ales că nici măcar nu ai citit întrebarea. Am zis CLAR că nu vreau nimic ce ține de medicină/programare/etc sau că nu am "mare reputație". Caut ceva ce pot face, că știu foarte bine ce nu pot, dar la fel ca majoritatea oamenilor de pe platforma ai simțit nevoia să te bagi în seamă unde nu e cazul.

| Whitte a răspuns:

"mereu am ieșit printre primii"
Cat de slaba este scoala ta de reusesti sa iesi printre primii?
M-a zgariat la ochi repetatul "strufoca" in loc de "strofoca". https://www.dex.md/definitie/strofoca Apoi, devii "cineva", nu "ceva". Etc.
Atunci cand te strofoci, nu mai conteaza ca membrii familiei tale nu detin functii inalte. Asta e o proasta mentalitate ivita odata cu "democratia". Pe vremea prea-mult-huiduita se intra pe meritele tale. Si se avansa la fel.
Din tot ce aispus observ ca vrei loc de munca bine platit dar cu studii si munca minima. EXCLUS!

| Pufuleteculapte explică (pentru Whitte):

Ambele variante sunt corecte. "strufocá, strufoc, (strofoca, străfoca), v.r. (reg.) A se strădui, a-și da silința." La fel și cu "a deveni ceva". Da, am ieșit printre primii, întâi la o școală de la țară (pentru că trăiesc la țară, fac naveta zilnic) iar apoi am avut la examen media 9, 22 cu care am intrat la unul dintre cele mai bune licee din Piatra Neamț, deci se poate trage concluzia că nu mă aștept la un job bine platit "cu studii minime". Am specificat și că sunt dispusă să depun orice efort atâta timp cât nu este în zadar, deci nici "munca minimă" nu este ceva ce vreau. Nici la un salariu de medic/IT-ist nu visez, ci doar să trăiesc confortabil și să primesc cât muncesc. Nu înțeleg de ce majoritatea de pe platforma asta sunt plini de atâta ură, iar dacă nu vrei să mă ajuți/să spui ceva relevant mai bine treci peste ca să nu îți mai consumi frustrarea pe oameni de pe internet happy