| Gigi718 a întrebat:

Salut, sunt clasa a 12a si vreau sa dau bacul si sa il iau cu o nota decenta, dar dupa nu stiu ce sa fac, merita sa te duci 4-6ani la o facultate si dupa sa o termini si sa ai un salariu de 4000-5000lei in 2030? Adica nu prea cred ca este convenabil decat daca faci medicina sau arhitectura dar pana la urma si acolo esti incepator dupa atatia ani si batai de cap, deci intrebarea ar fi, merita sa mai faci o facultate dupa bac?

11 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Facultatile din ziua de azi NU vin cu loc de munca asigurat, deci salariul ala de care vorbesti nu este asigurat, putand sa cauti job si sa nu gasesti, dar de nevoie sa muncesti pe un post de "necalificat" pe salariu minim pe economie, chiar daca ai facultate.
La facultatea de medicina studiezi 10 ani, 6 ani de facultate si 4 ani de rezidentiat, dar se intra greu si se invata enorm de multa, fara sa mai poti avea viata privata.
In ziua de azi si in conditiile oferite de Romania, nu cred ca mai merita sa faci o facultate, pate o scoala postliceala de meserii.

| Xena20 a răspuns:

O facultate nu merită să o faci decât dacă e ceva care te pasionează și te ajută cu adevărat. Întâi gândește-te ce îți dorești sa faci, descoperă ce te atrage și apoi ia o decizie daca să faci sau nu și o facultate. O facultate așa la întâmplare doar de dragul de a avea studii superioare că așa e moda nu te ajuta cu mai nimic, mai mult te încurcă. Sunt doar câteva meserii pentru care e obligatoriu sa ai studii superioare, in rest sunt n cursuri pe care le poți face sa înveți orice îți dorești și te ajută și poți să mai și lucrezi între timp ceva să câștigi și niște bani.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca faci o facultate pe bune, normal ca merita.

| StoicAnalysis a răspuns:

Pai ai mai multe variante in care poti creste. Nu e doar medicina si arhitectura. Mai ai contabilitate, inginerie, drept, automatica-calculatoare, psihologie, etc. In fiecare domeniu poti evolua catre pozitii inalte, gen: Manager, director, team lider, etc. Si merita pentru ca iei multi bani si poate cine stie, chiar iti va placea meseria respectiva.

Asa daca iei doar bacul, vei fi limitat sa faci munca de jos, ca alte oportunitati nu ai.

| mihai69 a răspuns:

Depinde
Poți câștiga foarte bine și fără facultate, dar pe de altă parte, există joburi bine plătite la cre nu poți avea acces fără o licență.
Tu alegi ce drum e mai bun pentru tine.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Pai daca tu te duci la "o facultate" dar habar nu ai ce vrei, normal ca ajungi angajat la mec sau mai stiu eu pe unde. Fii destept si fa o specializare dupa bac. Ceva de un an - doi cu potential. Sudor, electrician, mecanic auto. De astea.

| angel6lust a răspuns:

Depinde ce facultate vrei să faci. Dar majoritatea într-adevăr nu îți asigură un post.

| MistarGoGu a răspuns:

Doar dacă din meseria obținută faci o afacere *( avocat, notar, consultanta afaceri *( ASE ) ) Altfel? Ca tânăr angajat sigur nu!

| siriusblack98 a răspuns:

Salut,
1. La prima intrebare raspunsul este clar NU. Banii aia ii iei si fara Bac sau cel mult cu bac. Nu iti trebuie facultate sa ai un salariu de 5000 de lei la ora actuala.

2. Facultatea de arhitectura? E o gluma, nu? Mori de foame omule. Daca iti gasesti de munca in domeniu fara ani de experienta, sa o consideri minune de la Dumnezeu. Stii cati stau pe bara cu facultatea asta?! N-ai idee.

3. Daca merita sau nu merita sa faci o facultate dupa bac, ei bine depinde de la un individ la altul. Eu mereu am mers pe premiza ca atata timp cat tu ca om NU aspiri la o meserie ce NU necesita studii superioare (doctor, avocat, profesor etc) atunci NU merita sa faci o facultate ca o faci degeaba.

Ex: Asta este un exemplu ce cred ca imi va ramane intiparit in memorie multi ani. Acum vreo 7-8 luni era o fata pe aici pe TPU care nu mai tin minte ce intrebare a pus dar stiu ca a mentionat ca e la facultatea de geografie si de abia asteapta sa o termine ca sa se angajeze ca barman deoarece acela este visul ei, sa fie barman. Efectiv mi-a dat shutdown, adica femeia aia facea 3-5 ani de facultate cu tot cu master cand ea nu isi dorea decat sa fie barman, meserie unde te duci si cu 8 clase. Ce vreau sa subliniez este ca tu n-ai nevoie de facultate de inginerie daca visul tau este sa repari masini intr-un garaj toata ziua.

| Xena20 a răspuns:

O facultate nu influențează cat o sa câștigi, nu are absolut nicio legătură.

| DoarDorr a răspuns:

Vrei sa treci bacalaureatul "cu o nota decenta" (asta insemnand mica dar de promovare) si sa faci medicina sau arhitectura? Buna gluma. Tu stii cat ai de invatat la oricare din astea doua?
Oriunde esti incepator. Nimeni nu te pune direct director fara experienta in domeniu.