Un prof de religie spunea ca isus ar insemna in ebraica magar. daca n-a glumit, asta trebuie sa fie explicatia:-)eu inca ma intreb daca a vorbit serios sau nu.
Iisus si Isus sunt doua moduri diferite de a numi una si aceeasi persoana. Fiecare biserica a adoptat varianta ei, BOR scrie Iisus.
@Bro, nu am fost foarte curiosi pana acum, credeam ca tu esti curiosul. Dar daca tot stii, scrie te rog si varianta ta, ca eu cel putin chiar sunt curios.
"Vreau să precizez un fapt şi mi-aş dori să nu se mai perpetueze acest zvon. Se spune că «Isus», scris cu un singur «i», ar însemna în ebraică «măgar». Nimic mai neadevărat. În dicţionarul ebraic, «Isus» sau «Iisus» este nume propriu."
A spus-o Constantin Patuleanu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova (http://www.jurnalul.ro/stire-special/hristos-sau-cristos-123378.html). Nu am un dictionar roman-ebraic, insa imi permit sa il cred pe dumnealui, intrucat BOR a facut aceasta alegere prin urmare tot BOR, prin reprezentanti sai, este in masura sa o motiveze.
As mai adauga ca scrierea cu doi de i s-a preluat in limba romana din transcrierea fonetica a latinescului Iesus, la randul sau provenit din grecul Iesous. Daca se facea vreo legatura direct cu limba ebraica, probabil se gasea o adaptare mai apropiata de Iehosua, cum apare in evangheliile originale.
Da. Iisus este scris in carti de credinciosii ortodocsi si catolici, iar Isus in cartile evanghelistilor. Asa si deosebesti o carte religioasa, cand o deschizi si urmaresti acest cuvant - Iisus sau Isus.
Care Iisus? Care ISUS?
Il chema Yehoshua!
Numai ca latinii/grecii au tradus in toate formele... Iisus, Jesus, Isus, Cristos, Hristos, Christos...
Iisus sau Isus este corect folosit oricare dintre ele. In primul rand acest nume este adus in limba romana din greaca Iesus, si de acolo deriva numele cu doi de i. In ebraica Isus, se spune Yeshua( care inseamna Domnul este mantuire), asa ca nu sunt probleme daca spuneti Isus sau Iisus. Important este ce semnifica acest Nume pentru viata ta!