Vita de vie se curata de crengutele mai noi primavara, lasand doar cate 2 muguri pe un trunchi de fir de creanga.
Se regenereaza tot timpul,, dar depinde ce tulpini tai, cate tai, ce tai.
Intrebarea ta nu este clara deloc, tai din tulpini infrunzite, adica le tai de unde anume? Tai tulpinile lemnoase, tai pe cele de anul asta, etc.
Cu ce o ajuta pe planta sau ce dezavantaje sunt? Spune exact ce vrei sa stii, apoi cineva o sa te lamureasca.
Vita de vie este o liana, se taie primavara in scop productiv, sa faca struguri.
Taierile la vita de vie se fac in functie de soi, specie, nu toata vita de vie se taie la fel.
Sa tai lastari cu frunze, nu se taie lastari lemnosi mai ales cand planta are frunze.
Sa tai lastari de anul asta cu frunze, aia se ciupesc, nu se taie de la baza.
Deci exista lucrari in verde ce se aplica la vita de vie, dar nu se taie lastarii vechi, nici cei anuali de la baza, se taie doar virful, mai exact se rupe, se ciupesc.
Care este avantajul? Planta sa ramifice, sa nu se duca un lastar foarte mult, pentru ca vita de vie trebuie mentinuta cit mai jos, nu sa urce pe casa.
Se mai ciupesc pentru ca da lastari noi, deci frunze noi, frunzele noi ajuta planta mult mai bine, fotosinteza este mai eficienta la frunzele tinere, decat la cele batrane care apar primele
Ce dezavantaj este? Trebuie sa muncesti, deci este o munca, o cheltuiala in plus. Planta nu este dezavantajata daca faci lucrai in verde normale.
Ce se mai face la vita de vie in verde, se elimina frunzele din jurul strugurilor, mai ales cand boabele incep sa se coloreze, adica din verde se albesc, frunzele din jurul strugurilor, deja sunt batrane, nu prea mai au rol asa mare in fotosinteza, deci nu mai hranesc planta cine stie ce, si este bine sa le elimini, pentru ca strugurii sa fie luminati, sa fie expusi la soare, altfel poate apare putregaiul strugurilor, ceea ce nu este bine.
Strugurii cand stau la umbra intre frunze, acolo se creeaza un microclimat propice pentru diverse ciuperci patogene.
Daca ai vita de vie acasa, rupe frunzele din jurul strugurilor, or sa le fie mai bine si ca sanatate si cum or sa se coaca.
Daca ai intrebari pune intrebari clare, nu taiere de lastari cu frunze sau tulpini, pentru ca tulpina la vita de vie, sau tulpinile sunt deja lemnoase, acolo nu tai vara, sau cand planta are frunze, vara eviti orice taieri in ramuri groase, faci doar ciupiri de lastari care cresc prea mari, si eliminarea frunzelor de la baza si din jurul strugurilor, care deja is batrane si oricum nu mai au cine stie ce rol, in felul asta ajuti planta.
La fel se procedeaza si cu tomate, castravezi, se ciupesc lastarii care cresc foarte puternic, se elimina frunzele bazale, astea sunt lucrari in verde.
Taieri de regenerare se fac in uscat, cum am spus cauti sa mentii vita la o anumita inaltime, mereu lasi ceva mai jos, care sa fie mai slab, pentru ca in urmatorul an va deveni ramura principala, al care a fost mai lung mai puternic poti elimina, pastrezi pe cei slabi, care vor deveni ei la randul lor noua vita, dar iar lasi si la baza aluia un lastar mai slab si tot asa, in felul asta pastrezi vita la o anume inaltime, nu este bine sa te duci cu ea la plimbare stiu si eu citi metri, ca nu ai loc.
Eu ma refeream la tulpinile cu frunze verde. Un vecin mi-a zis ca cele in + mananca din seva si strugurii nu mai au destula hrana pentru a creste mari se fac mici
Tulpinile cu frunze, tulpinile groase nu se taie deloc, doar se ciupesc, daca cresc foarte mari.
Nu elimini tocmai frunzele care sustine planta, care hranesc planta. O planta este hranita prin frunze, cine face fotosinteza? Vecinul tau probabil este pompier, ori este un om obisnuit care nu cunoaste cum functioneaza un organism sau o planta.
Cel mai indicat elimini frunzele din jurul strugurilor cum am zis ca sunt batrane, nu mai au asa rol mare in hranirea plantei.
Frunzele sunt cele care hranesac planta.Bine oamenii care nu se pricep la plante se gandesc cum frate, radacinile hranesc planta.
Nu este asa deloc, radacinile aduc apa si mineralele, dar cu alea nu faci nimic fara frunze, deci frunza este fabrica care face vitamine, zaharuri si toate ce se gasesc in plante, sau de care plantele au nevoie.
Este ca un fel de zidar, el construieste, ceilanti se ocupa doar cu aprovizionarea.
Elimini frunzele, omori planta, nu mai are cine produce ce am spus.
Daca ai foarte multi lastari da, consuma si aia intitial, dar ciupesti cum am spus stopezi planta sa faca lastari lungi sa se tot duca, dar nu tai lasatarii grosi cu frunze pe ei.
Se fac lucrari in verde, se elimina lastari care apar sub sirma de exemplu, se ciupesc cei care cresc puternic, se elimina frunzele batrane, cam asa ceva. Daca te apuci si tai lastari grosi de unde se prind ei de alte ramuri elimini frunzele foarte active.
Cele in + adica? Cele in plus is cele care cresc la baza vitei, tu vrei sa aiba tulpina, in plus is lastarii care se duc ca nebunii prea puternic, dar nu-i tai de la baza, doar le rupi virfurile, iai stopat.
Mama are vite care ajung pe casa, dar face struguri ce n-are ce face cu ei, si vorbim aici de vita nobila, de struguri de masa, Muscat Hamburg, Afuz Ali, Italia, cresc enorm de mult, ea nu le face nimic, desi i-am spus sa ciupeasca sa mai faca ceva lucrari de astea, frunzele de la baza eliminate etc.
Strugurii se vor face cit se fac ei genetic, daca asa sunt ei mici, poti sa elimini tu citi lastari vrei, nu ai cum face planta sa faca struguri mai mari daca ea ii face micuti de fel.
Dar daca planta are apa, are mincare, lastarii si strugurii au de unde, nu-ti fa probleme.
Cauta si tu pe net, lucrari in verde la vita de vie, vezi ce se face, ce spune, dar cauta o sursa mai valabila, ce spun ingineri, institutii de horticultura, nu ce spune vecinul tau, sau nea Dorel de pe net.
Vița de vie își revine destul de repede dacă tai din lăstarii înfrunziți, cam într-o săptămână-două, în funcție de cât de viguroasă e și de condițiile de mediu. Ideea e că tăierea ajută planta să-și concentreze energia pe rod, nu pe vegetație în exces, plus că se aerisește mai bine și scade riscul de boli. Dacă nu faci deloc treaba asta, se îndesește prea tare, nu mai ajunge bine lumina la ciorchini și afectează calitatea strugurilor. Dar nici să exagerezi nu-i bine, că o slăbești, chestie care afectează producția în anii urmatori. Trebuie făcut echilibrat.