| Cresta a întrebat:

Si la voi au crescut viespile "mari si frumoase"?
In ultima vreme nu mai vad viespi normale. In schimb imi intra in casa niste viespi uriase. Cam de 3-3, 5 ori mai lungi decat cele stiute si evident, mai groase. Ce este cu astea?

12 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Daca sunt multe, atunci e posibil sa ai un cuib in apropiere.
Ar trebui sa vorbesti cu un apicultor, pentru gasire si indepartare!

| Cresta explică (pentru Bula):

Nu sunt multe. Dar sunt uriase.

| J0B0MAT a răspuns:

Poate nu sunt viespi, ci cicade, căci este o invazie la nivel național și numărul lor a crescut în multe zone.
Dar legat de viespi, nu mi s-au părut diferite.

| Cresta explică (pentru J0B0MAT):

Nu, nu sunt cicade. Am vazut cum arata de cand s-a dat la stiri. Sunt exact ca viespile. Stiu sa fac diferenta intre viespi si albine.

| J0B0MAT a răspuns (pentru Cresta):

Eu nu fac diferența între ele, mă depășește.
Adică teoretic știu că sunt niște diferențe mici după părerea mea, dar când le văd nu stau să le analizez.
Mai sunt bondarii, ăia sunt mai mari, dar albinele, viespile nu s-au mărit.

| Cresta explică (pentru J0B0MAT):

E diferenta de culoare in primul rand. Apoi altele mici.
Uite aici o comparatie intre viespi (cea normala si cea uriasa): https://i.postimg.cc/pdj8fnpG/20250803-085904.jpg

| J0B0MAT a răspuns (pentru Cresta):

Le știu, dar nu mi se par mari și cum am zis, când le văd nu stau să le analizez, îmi e totuna.

| siriusblack98 a răspuns:

Vad ca bula are impresia ca apicultorul este expert in viespi si are glob de cristal sa stie daca au sau nu cuib acolo. Omul meu confunda un crescator de albine cu un expert in deratizare. Trebuie doar sa te uiti unde anume se duc toate viespile ca sa iti dai seama daca au sau nu cuib in casa ta sau in apropiere ca nu e mare grad de dificultate. Eu personal NU am vazut acel tip de viespi despre care vorbesti tu.

| Solane a răspuns:

Nu or fi gargauni? Cauta gargauni pe net si vezi daca seamana. Cica nu le-ar place mirosul de menta, de lamaie, de cimbru. Da si tu cu ceva pe langa geamuri.

| Cresta explică (pentru Solane):

Da, se pare ca asta este. Zic "se pare" pentru ca din poza nu-mi dau seama de marime. Ar trebui o comparatie cu ceva.
Multumesc pentru sfaturi.

| REMiXPaLTaLK a răspuns:

Daca vrei sa scapi de viespi sau alte insecte care intra in casa, strategia cea mai ieftina de eliminare a lor sunt Vrabiile!
Nu e gluma ce iti scriu aici - Vrabiile dupa Vulturi si Soimi sunt pe locul 3 ca cei mai iscusiti si rapizi vanatori din ramura pasarilor. Vulturii si Soimii vaneaza in special animale mici cu sange cald iepuri, soareci, alte pasari, dar si serpi, pe cand Vrabiile fiind mai mici ca pasari sau specializat pe tot ce este insecta fara sa tina cont de nimic, inclusiv ca la sol Vrabiile mananca orice fel de insecta de la furnici, gandaci toata gama pana la rame dupa ploaie. Daca stai la casa in dreptul geamurilor care le tii deschise mai mult pui in sol un pilon pe care apoi fixezi bine o tava din taba pe care pui tot ce este rest de mancare de la masa, inclusiv supe sau ciorbe inacrite de la caldura si care cu paine mai veche sau care a prin mucegai o moi si apoi le pui pe acea tava. In scurt timp din zona fiindca vrabiile sunt cam peste tot, cateva familii de vrabii se vor obisnui cu casa ta si vor sta prin preajma prin copaci si tot ce este in zona ca insecte zburatoare vrabiile le ataca fara mila - deci, adio muste si tantari, molii si plosnite de asemenea, galgarite si paianjeni sunt atacati si ei, cat despre albine si viespi pentru Vrabii astea sunt o delicatese si le ataca fara mila. Vrabiile sunt foarte rapide in zbor, ataca insecta scurt si o decimeza imediat pe ramura unui copac. Avand ceva mancare periodic pe acea tava, vrabile se vor invata sa stea in zona si vor veni zilnic sa vada daca e sau nu ceva in tava - nu trebuie pusa multa mancare decat cat sa le astampere foamea - apoi ele se retrag in copacii din zona sau pe udeva ascunse pe casa la umbra si tot ce vad insecta sau gandac ataca. Se poate pune si un bidon de apa plata taiat ca sa aiba si apa si in scurt timp zare de viespe sau alte insecte nu or sa mai fie in zona.
Treaba asta cu Vrabiile a fost testata de multi pe la case si vile, iar eficienta e maxima in eliminarea insecteler si gandacilor de tot felul.

| Cresta explică (pentru REMiXPaLTaLK):

Bun. Si de unde sa scot eu vrabii, daca ele nu vin?
O sa incerc cu bidonul de apa.
Uie, am prins una si am facut o poza de comparatie: https://i.postimg.cc/pdj8fnpG/20250803-085904.jpg Mai are putin si e cat vrabia.