| AmdreiGabriel5 a întrebat:

TPU am plantat asta iarna vita de vie altoita si un mugure mi se pare suspect, poate portaltoiul sa dea muguri?

9 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Ai plantat iarna, e bun si un mugure ti se pare suspect, mai exact cei suspect?

Vitele alea stau iarna tot afara, nu te gandi ca au stat altundeva, doar ca au stat in pamint cu radacinile.
Daca este moarta partea altoita, asta crezi sau ti se pare suspect?

O sa vezi mai tirziu, lasa viata aia in pace, o sa dea daca nu-i mort altoiul.
Legat de portaltoi, daca are nod undeva mai spre suprafata, poate da de acolo lastari, dar ce sa faci cu ei, aia is salbateci, deci daca altoiul este mort la revedere, cumpara alta vita si planteaza acum primavara, nu iarna.

Deci portaltoiul poate, sau nu poate da muguri functie de noduri. De regula mugurii pleaca din acele noduri, dar nu-i exclus sa poata forma si din partea dintre noduri. Am vazut la vitele altoite, portaltoiul are doar un nod si anume cel din care sau dezvoltat radacinile, iar mai sus doar internod, nimic pana la altoi.

Dar nu-i imposibil ca din lemnul aflat acolo sub altoi sa apara crestere din portaltoi.

De regula vita de vien creste prin noduri, adica de acolo apar lastari, frunzele etc. Dar daca se intampla sa nu mai aibe noduri, sau partea respectiva se usuca, lemnul batran poate genera el lastari.

Acum avand in vedere ca vita ta de vie nu are lemn batran, cam slabe sanse sa apara lastari din internod care ar avea 1 an.Din internoduri de regula nu pleaca lastari. Dar pot pleca din lemn mai vechi 3-4 ani sau mai mult.

| AmdreiGabriel5 explică (pentru relian):

Https://share.icloud.com/photos/041z7a5SpKcTxMpUYd2A-Dq3g te poti uita la poza asta si sa imi zici daca mugurele acela cel mai verde e salbatic sau nu pentru ca nu imi dau seama exact unde e facut altoiul pare factout foarte jos undeva la ceara aia

| relian a răspuns (pentru AmdreiGabriel5):

Trebuia sa ridici nitel mai sus vita aia, adica sa o plantezi nitel mai sus, adica cu tot nodu ala mai sus, ca altoiul sa nu ia contact cu pamintul, sa nu prinda radacini din altoi intelegi?

Portaltoiul se afla unde este acea eticheta alba sub tot acel nod, nu are cum sa fie nodul ala portaltoi, pentru ca altoiul este fixat pe internodul portaltoiului pricepi?

Adica bucatia din altoi trebuie sa aiba obligat nod, apoi o bucatica de internod.
La partea dintre noduri se face taietura atit la altoi cit si la portaltoi, apoi se leaga acolo, ori se da cu ceva.
Altoirea se face la internoduri, adica partea aia dintre noduri.

Si altoiul si portaltoiul fac lastari din noduri.
Vezi chestia aia verde? Este ceara, cu care au acoperit nodul altoi sa il protejeze.Acel lastar este tot din altoi plecat, nu lau mai eliminat, banui cai uscat ca fost prea subtire si s-a uscat. Vita a fost plecata in vegetatie anul trecut.

Vita aia n-a fost acum altoita, are deja un an, altoiul a vegetat putin anul trecut, in toamna s-a scos, i sau taiat lastarii si s-a pus ceara acolo pe acel nod sa protejeze de frig si alte daune.

Concluzia?
Ala este altoiul, tot ce este deasupra acelei etichete albe este parte din altoi, pe eticheta scrie pepiniera undea fost produsa vita, si soiul.

Daca ai plantat mai jos altoiul si se acopera cu pamint, iti dau o idee ce poti face, sa nu cumva altoiul sa prinda radacini din el.

Acum cit nu ai lasatri, daca ai un ghiveci din plastic taie fundul si il pui putin in pamint, dar sa ramana si pana deasupra nivelului spolului. Acel ghiveci nu va lasa pamintul sa vina in contact cu altoiul.

Ce se intampla daca vine pamint in contact cu altoiul? Altoiul va prinde radacini acolo si apoi va muri, o vita nealtoita nu poate trai mai mult de citiva ani, stiu si eu 3 ani, pentru ca o ataca filoxera.

Bine eu asa vad in poza, dar acum am micssorat poza si cred ca ar fi ok, cred ca pamintul ala ai facut tu asa musuroi in cap.

Chestia cu ghiveciul faci doar daca altoiul se afla sub nivelul solului.
Daca altoiul este deasupra solului, atunci lasa asa ca este bine. Dar sa ai grija ca acel nod sa nu se acopere cu pamint, asta e tot.

O vita altoita nu are cum sa faca lastari din portaltoi dupa 1 an, poate nu face nici dupa altii ani, va trebui cumva lastarii sa apara din nodul din care au plecat si radacinile, ala esate singurl nod pe care il are vita ta altoita si toate vitele care se altoiesc.

La orice vita altoita ai doar 2 noduri.
-unul cel de jos, portaltoi, din care va pleca radacini ca il ingropi
-Alt nod sus, care trebuie sa stea deasupra nivelul solului si este altoi.
Intre aceste noduri ai internod matre parte din portaltoi si putin din altoi, deci 3 sferturi portaltoi si un sfert altoi. Pot sa iti arat o poza cu o vita altoita, adica in momentul cand se altoieste sa iti faci o idee mai buna.
Sa vad daca pot sa trimit poza, aveam una pe undeva. Spper ca am incarcat poza, ai linkul mai jos. Asa o sa fii mult mai lamurit.

https://ibb.co/chNYtcc7

| relian a răspuns (pentru relian):

Nu urcasem nimic, dar am modificat dupa, dar iti las iar poza si aici.
https://ibb.co/chNYtcc7

| siriusblack98 a răspuns:

Da-i jos mugurele ca n-ai ce sa faci cu partea salbatica din vita de vie. Irelevant ca fost plantat iarna, multi planteaza si taie vita de vie iarna, nu are absolut nimic chiar daca e foarte frig. Nu e cires. Si da, evident ca poate sa dea muguri din portaltoi cand timp nu e uscat. La fel este si la pomi.

| Cipi1212 a răspuns:

Nu este o idee bună să plantezi vită de vie iarna!

| Solane a răspuns:

Sigur ca da daca a fost altoit deasupra unui loc de unde da muguri.

| gllopel a răspuns:

Se poate. Am vazut trandafiri altoiti care au fost taiati prea jos. Si a aparut floarea de trandafir salbatic a portaltoiului.

| BogdanTemisan22 a răspuns:

Evident.