"am autorizatie de constructie, si in proiect este prevazut golul cu caramida de sticla."
In conditiile date nu ai nevoie de acceptul nimanui. Ai o autorizatie care iti da dreptul sa construiesti conform proiectului, vecinul poate sa se dea peste cap, ca tot nu are ce sa iti faca. Ba mai mult, nu este vorba de dreptul de a-ti face acel luminator, ci de o OBLIGATIE - tu esti obligata sa construiesti conform proiectului autorizat de Primarie, pe care vei observa mentiunea "vizat spre neschimbare". Pentru a renunta la luminator ar trebui sa soliciti modificare de proiect.
Si inca ceva - nu trebuie sa alegi un anumit tip de caramida, nici o lege nu prevede un grad minim de opacitate.
Ai autorizatie de constructie? Daca da trebuie sa respecti proiectul, iar daca in proiect ai caramida de sticla pui caramida de sticla.
Pentru caramida de sticla nu ai nevoie de acordul vecinilor, in schimb daca nu ai autorizatie de construire sau proiectul in baza caruia ai obtinut-o este diferit, risti sa te reclame si sa platesti scump pentru acel perete.
Inca o data, ai proiect si autorizatie? Daca da, nu te mai intereseaza parerea vecinului, amplasamentul casei si distantele dintre voi. Tu construiesti conform unui proiect autorizat, el nu are decat sa se judece cu Primaria care a autorizat acel proiect.
Daca nu ai autorizatie, mai bine renunti la luminator si te impaci cu vecinul, amenzile sunt foarte mari si nu merita riscul.
@stefan - pentru un perete de caramida de sticla nu ai nevoie de acordul nimanui. In plus pentru orice lucrare pentru care ai primit deja o autorizatie nu mai este nevoie de acordul nimanui. Daca pentru anumite detalii ai nevoie de acordul vecinului, acesta iti va fi solicitat inainte de autorizare.
Daca "zidul" de sticla nu a fost cuprins in proiect, este nevoie de modificarea proiectului, nu de acordul vecinului.
Eu am doua astfel de "ferestre" spre vecinul meu si proiectul a fost avizat fara probleme de arhitectului sef al primariei. In realitate am pus geam termopan mat, dar tocmai pentru a obtine autorizatia am fost nevoit sa trec in proiect caramida de sticla. Pentru geam in schimb nu primeam aprobare cu toate ca aveam acordul vecinului.
Pentru a te conecta la curent trecand peste proprietatea altcuiva este normal sa ai nevoie de acordul acestuia. Ba mai mult, nici asa nu stiu cat este de in regula, ca vecinul poate vrea maine sa isi sadeasca un pom sau sa zideasca o casa mai inalta si nu va putea din cauza firelor tale de curent.
In cazul tau nu este vorba de o servitute de vedere. Chiar daca distanta dintre zid si proprietatea vecina este mai mica de 1, 90 m (vedere directa) ori 0, 6 m (vedere piezisa), poti sa folosesti caramizile de sticla, pentru a avea posibilitatea de a primi lumina. Deschiderile pentru aer si lumina poti sa le faci la orice distanta si inaltime, considerandu-se ca acestea constituie un atribut al dreptului de proprietate si nu pot aduce nici un prejudiciu fondului invecinat.
Poti ridica fara probleme constructia, daca este in conformitate cu proiectul. Zidul de sticla nu face dacat sa permita intrarea luminii. Ai fi avut nevoie de acordul vecinilor doar daca era vorba de o servitute. Si in acest caz nu e vorba de servitute.
Recent am facut o constructie cu proiect si o sumedenie de aprobari.Afost nevoie de acordul la toti vecinii, chiar daca am avut autorizatie de constructie si urbanism. Dati-va seama pentru a ma conecta la sursa de curent, respectiv, stilp si cablu electric trecea pe deasupra propietatii vecinului, a fost nevoie de acordul acestuia.
REVIN chiar daca verbal aveti acordul vecinului, exista posibilitatea sa va certati cu vecinul si atunci va santajeaza cu acest lucru, deci faceti in asa fel ca orsice construiti sa va acoperiti de aprobari conform legii.
Daca nu iti da voie nu l face, am si eu pe cineva care acum sta cu geamul acoperit.
In ce stadiu esti cu constructia? E vorba despre un perete lipit de curtea vecinilor?
Daca este vorba de perete lipit de limita de proprietate (calcan) nu ai nevoie de nici un fel de aprobare pentru a plasa un gol in calcan, atata timp cat e din caramida de sticla.
Doar pentru golurile cu transparenta ridicata sau golurile pentru diferite instalatii(aer conditionat sau geam de aerisire, etc) ai nevoie de aprobare de la vecini. Teoretic in Regulamentul Local de Urbanism al Bucurestiului(RLU) e interzis sa dai orice fel de gol in calcan cu exceptia golului umplut cu caramida de sticla, dar se poate face legal acest lucru cu acordul vecinilor.
Pe de alta parte, daca peretele sta chiar pe limita de proprietate, adica 1 cm la vecina si 39 cm la tine pe proprietate, atunci vecina ta are aceleasi drepturi ca si tine asupra peretelui indiferent cine l-a construit.
Inca ceva: In RLU Buc se cere pentru majoritatea zonelor o retragere de min 3m de la limita de proprietate si 1.95m perete doar pentru instalatii (un fel de compromis: nu fac geamuri dar ma retrag mai putin).
Sper ca ti-am fost de folos.
Casa mea este paralela cu a vecinului, luminatorul cu pricina va fi la etaj, si va da in fundul curtii lui, eu cel mult o sa deslusesc cerul prin el.NU e geam e o portiune de zid din caramida de sticla, si chiar nu inteleg cu ce ii incurca, si am ales varianta asta tocmai ca sa evit discutiile caci stiam ca pentru geam trebuie aprobare. Distanta intre case e cam de4m
A... si am uitat sa va spun ca in spatele casei noi mai avem 40 cm, cat e streasina.
@regis, am autorizatie de constructie, si in proiect este prevazut golul cu caramida de sticla.
Dragii mei, va multumesc tuturor pentru raspunsuri, sper sa va pot fi si eu de folos vreodata. Sper sa rezolv si eu problema pentru ca nu am alta solutie, si de lumina am nevoie ca de aer! Pe curand.>
Poti face perete din sticla Nevada dar nu sa fie transparenta complet sa aiba ceva modele pe ea, si asa nu se vede nimic la vecinu.Eu cred ca nu iti trebuie autorizatie.
Regis a scris corect chiar de mai multe ori.
Daca exista autorizatie de constructie si mai ales daca ai si stampila de la IGESIC iar proiectul prevede lucrarea din cauza nu ai probleme.
Asa au procedat si vecinii mei au facut din caramizi de sticla peretele holului care da direct in curtea mea. Adevarul e ca pe mine nu m-a deranjat (nu se vede nimic prin el si seara cand aprind lumina, am lumina in curte), dar chiar daca as fi avut ceva impotriva, nu stiu ce as fi putut sa fac.
In primul rand, ce treaba au vecinii cu casa ta? nu iti trebuie nici o aprobare, daca vrei iti faci toata casa din caramida de sticla.
presupun ca esti la casa si nu la bloc ca sa faci acest lucru
Pentru orice intrebare legata de cum poti construi, modifica, extinde sau moderniza o casa, intrati pe site-ul de arhitectura www.total-arhitect.ro si puneti intrebari folosind butonul contact.
Pe acest site veti putea primi informatii utile din partea unui arhitect si veti putea stabili in ce conditii puteti construi, modifica, extinde sau moderniza o casa.