| Raducanu1996 a întrebat:

Va rog spuneti-mi si mie cum se face ingrijirea prunului in primul an.

5 răspunsuri:
| relian a răspuns:

In primul an, adica cind plantezi acel pom nu ai cei face il lasi sa creasca si atit.In caz ca este seceta poti da ceva apa dar nu in fiecare zi si nici la 3 zile, macar asa odata pe luna sau hai de doua ori.In rest daca apar ceva daunatori si le maninca frunzele faci stropiri.Problema este cind plantezi trebuie sa tai acel bat pentru ca de fapt asa este un bat, deci il tai nu cit se poate de jos cum spunea cineva pe aici ca bate cimpii, ci il tai de undeva de la cel putin 60 cm de la suprafata solului sau de la pctul de altoire.Vezi pctul de atoire daca acesti pomi sint altoiti trebuie sa fie pe undeva la suprafata solului nu ingropati in pamint dar nici sus in aer prea mult. Daca e stiu si eu acum pentru ca de plantat l-ai plantat primavera ii poti da ceva ingrasaminte ori gunoio ori asa citeva grame de complex sau azot ce ai.In cazul in care apare, deci doar daca cumva apar Frunze sau lastari mai jos de inaltimea la care tu proiectezi coroana ii inlaturi ca aia consuma apa si mincare degeaba.In rest nimic special.Asa procedezi cu orice pom nu doar cu prunii. Poti face si o stropire pentru boli desi nu cred ca ar fi cazul dar preventive odata este suficient.Acum cu ce sa stropesti vezi ca prunul are o boala sau doua acolo asa mai frecvente dar care apare rar.Una cred daca nu ma insel ar fi patarea rosie, apoi mai sint alte citeva boli dar in primul an nu cred ca este cazul sa te agiti prea tare.La anul din lastarii care crec anul asta vei opri citiva care vor forma coroana ta sau coroana pomului.Dar cam astea se fac in primul an.A si sa tii curat terenul de linga el sin general tot terenul de buruieni. Buruienile sint concurente pentru hrana si apa, deci iti consuma din apa si mincarea din sol.Cam asta ar fi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna!
Sper sa gasesti ce-ti trebuie,
http://www.gradinamea.ro/Prunul_3319_548_1.html
Te pup!

| Vladutzutvi a răspuns:

thinking tata le punea cate o galeata de apa in fiecare seara dupa ce asfintea soarele.

| ionutzsteaua86 a răspuns:

Pai o sa iti spun din ce stiu de la tatal meu pentru ca ai mei au facut la tara livada si asa am mai prins si eu:stiu ca prunii sunt pomi foarte rezistenti si ca in primul an il tai cat mai de jos astfel incat sa ii faci coroana joasa, il va ajuta mult la vanturi puternice sau vijelii.Mai stiu ca prinilor mai ales in primul an le trebuie apa asa ca nu ar strica daca le-ai pune seara sau dimineata o galeata jumatate de apa, dar nu in fiecare zi ci odata la 3 zile si cam atat... SUCCES!