SURSE ALIMENTARE DE IOD
A. ALIMENTE CONTAMINATE CU IOD
1. Sarea obişnuită iodată
2. Alimentele de provenienţă animală (mai ales lactatele, dar şi ouăle, carnea, ficatul, etc)- sunt în prezent sursa principală de iod!, deoarece sarea care se pune în mâncarea animalelor este de asemenea iodată, iar iodul se adaugă suplimentar în produse în industria lactatelor (ex. ca iodat de calciu).
3. Pâinea obişnuită făcută în sistem automat- se folosesc aditivi (agenţi oxidanţi) pe bază de iod, sare iodată
4. Alimente care conţin unii agenţi coloranţi ca de exemplu eritrozina
B. ALIMENTE CARE CONŢIN ÎN MOD NATURAL MAI MULT IOD
1. Alimente de provenienţă marină (peşte marin, alge, kelp, sp***aci, etc.)
2. Dintre alimnetele vegetale: spanac, pătrunjel, orez alb (dar nu aşa de bogate ca produsele animale)
Exemple de alimente şi conţinutul lor în iod
Sare iodată 1g conţine 77mcg
Slănină
150g conţin 18 mcg
Cod
150g conţin 165 mcg
Rinichi
150g conţin 23 mcg
Lapte
560g conţin 86 mcg
Chipsuri din cartofi
265g conţin 13 mcg
Păstrăv
150g conţin 24 mcg
Bere
560g conţin 45 mcg
Ouă
70g conţin 37 mcg
Scrumbie afumată
150g conţin107 mcg
Midie (aliment marin)
150g conţin180 mcg
Creveţi
150g conţin 42 mcg
Ton
150g conţin 21 mcg
Brânză
40g conţin 18 mcg
Ficat
150g conţin 22 mcg
Sardine in sos de rosii
100g conţin 64 mcg
Sardine in ulei
150g conţin 35 mcg
Herring
150g conţin 48 mcg
Macrou
150g conţin 255 mcg
Iaurt
150g conţin 95 mcg
Cartofi cu coajă copţi 1mediu conţine 60 mcg
Obs. Doza recomandată zilnic este de 150 mcg pe zi
C. ALIMENTE CARE NU CONŢIN IOD, DAR CARE POT FAVORIZEAZĂ GUŞA
1. Alimente din familia cruciferelor (ex. varza)
2. Manioc
3. Porumb, mei, soia
4. Arahide
D. ALTE SURSE POSIBILE DE IOD
1. Cosmetice
2. Soluţii dezinfectante pentru piele, cavitatea bucală, unele medicamente (ex. amiodarona)
Sanatate!
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: