Cred ca proverbul asta e depasit si un exemplu de relatie nevrotica. Oamenii sunt diferiti. E foarte posibil ca cel de langa mine sa nu gandeasca identic, iar ce mie nu imi place, lui sa ii faca placere. Asa ca eu incerc sa nu fac oamenilor ceea ce nu le place lor, nu ce nu imi place mie. Ar fi absurd sa imi imaginez ca eu si persoana de langa suntem una si aceeasi minte, tot ce imi place mie, ii place si ei, ce imi displace, ii displace si ei. Mi se pare o dovada mai mare de respect si consideratie fata de sentimentele cuiva daca incerci sa respecti in ce o priveste principiile sale, nu ale tale.
Incerc din rasputeri. Uneori nu-mi iese si atunci regret si imi cer scuze. Toti gresim cateodata...
Sincer si cu mana pe inima...incerc sa respect...si sa stii ca 80%imi tin promisiunea de a nu face celorlati, ce mie imi displace!
ceilalti 20%, imi pare rau pentru ei... dar mai am si eu momente cand masatur sa fiu "buna"!
Ma pun deseori in situatia celorlalti si ma enerveaza cand restul nu fac la fel niciodata(nu toti-majoritatea). Respect "ce tie nu`ti place, altuia nu`i face" doar cand stiu ca am tangente cu persoane pentru care merita sa ma sacrific oarecum. Asa ca respect asta, dar depinde de persoana.
Sigur, ca da, acest proverb, cu mare talc, este o minuntata invatatura pentru multi dintre noi, indiferent de piedestalul pe care suntem sau nu. Nu incerc sa jignesc sau sa comentez cu sarcasm cele afirmate de unii sau altii, doar avem libertatea sa gandim si sa facem ce si cum vrem fiecare din noi, nu? Respect dorinta de afisare (ostentativa ) a multora din juru-mi, a ceea ce ei vor sa para, caci, pana la urma cu intelepciunea, datorata trecerii anilor, vor intelege ca mai presus de toate, este in primul rand Respectul aproapelui si apoi cel de sine si acesta se datoreaza si educatiei primite candva. De ce atata zaduf, atata inversunare si rautati, ( uneori nejustificate, pentru cei ce de curand au intrat independenti - in viata asta plina de mizerii ), cand avem atatea moduri de informare pentru a ne corecta felul de a ne exprima, sau drumul gresit pe care am plecat pentru o Viata? NU, nu voi face Raul pe care il primesc ci consider ca acela, este un pas inainte pentru mine personal si ma situeaza undeva deasupra celor josnici..., caci asta este de fapt Josnicie cladita pe Invidie. Lucien.
Sincer si cu mana pe inima spun ca nu respect! Nu ma pot abtine sa nu trantesc replici, uneori de nervi, alteori din necesitate.Incerc si eu sa ma abtin in a comenta ceva cu nervi, uneori reusesc dar uneori nu pot rezista! Cand fac prostia asta si dupa imi dau seama cat de mult am gresit (daca am gresit, se poate sa nu fi gresit in acele afirmatii)mi-as cere sincere scuze iar cateva zile mi-ar fi rusine sa vorbesc cu respectivul.Asa sunt eu, ma arunc cu capul inainte, iar dupa ma gandesc la ce am facut!
Am incercat de multe ori sa ma si abtin si sa ma gandesc la situatie cu calm si am reusit sa rezolv probleme fara nervi.Pe cat posibil am sa incerc sa nu mai actionez in halul asta! Intradevar trebuie sa ma pun in pielea aceluia care prieste mesajul de la mine si sa ma gandesc cat de mult l-am facut sa sufere...
Daca e sa pun si ce a spus BRO, adica sa nu trantesc usa cand cineva doarme etc. ei, pe astea le respect
Da, intotdeuna ma gandesc intai la cei din jurul meu si am grija sa nu ranesc pe nimeni. Am avut de pierdut si de cateva ori m-am trezit certandu-ma, insa asta sunt si nu cred ca ma voi schimba vreodata.
Totdeauna ma gandesc ce as simti eu daca as fi in locul celuilalt, dar stii la ce duce asta? De cele mai multe ori ai parte de tratamentul fraierului! Si in toti anii astia...Doamne, stii cat de fraiera sunt? Niciodata n-am raspuns cu aceeasi moneda, desi, au fost cazuri cand persoanele respective meritau cu varf si indesat! Nu ma mai schimb, asa o sa mor... dar nu-mi pare rau, atrag oameni minunati si prieteni devotati!
Stiu ca nu ar crede nimeni, dar cred ca eu da. Ma feresc mereu sa fac cuiva ceva ce mie nu-mi place, sincer. Adica nu trintesc usa cind doarme cineva, nu clefai la masa, nu inchid repede usa de la lift sa urc eu singur, daca vad ca se mai apropi un vecin, nu urc cu liftul decit singur, daca abia am ajuns cu bicicleta acasa, ca sa nu-i stresez pe altii cu mirosu de transpiratie, nu maninc usturoi sau ceapa dimineata inainte de plecat la servici, prefer seara, sau usturoi in weekend (cred ca o sa rideti la faza asta cu usturoiul). Habar n-am, tin cont de multe chestii care mie-mi displac si nu le fac, sa nu deranjez si eu.
A se mentiona totusi Confucius, pana la urma de la el vine citatul.
Proverbul in nici un caz nu e depasit, de fapt noi suntem depasiti de marii ganditori din secolele trecute.In timp ce apar tot feluri de iphone, si masini de spalat cu nspe miliarde de feluri in care poti spala hainele, noi ca si oameni involuam.
Confucius stia bine ca nu se poate respecta acest lucru, nimeni de pe planeta asta nu poate in intregime respecta regula. Dar e bine de stiut, e bine de mentionat si e bine sa nu uitam.Se refera la lucruri negative, nici un caz lucruri pozitive. Daca tie nu iti place sa iei foc de la molotov, atunci nu arunca cu molotov in altii. Daca nu iti place sa ai inima franta, nu frange inimile altora samd.nu mi se pare greu de inteles.
Daca tie nu-ti place un lucru nu este esential sa-i faci altuia acest lucru deoarece nici lui nu-i place! 3>