Cristian, felicitari pentru raspuns, sincera sa fiu, imi dau lacrimile.nu credeam sa mai gasesc tineri care gandesc ca tine.Sunt in strainatate, si numai aici, intelegi, notiunea de tara. Poti sa te realizezi sau nu, poti vedea sau avea palate de aur, mie-mi place pana si saracia din Romania, totul, absolut totul. Dar cel mai pret consider ca este sufletul adevaratului roman, nu al ciocoilor imbogatiti peste noapte.Ca raspuns la intrebare: tara de dor, tara traditiilor, pitoreasca, religioasa, tara codrilor, tara miresmelor, oamenilor inteligenti, tara fara noroc aflata la raspantia Europei si Asiei, saracita de razboaie si biruri, tara care nu a atacat niciodata alta tara, cu oameni pasnici si viteji.
Romania - cea mai frumoasa tara. Pentru ca este a mea.Suntem romani. Uneori ne laudam radacinile glorioase, istoria bogata si mostenirea culturala. De cele mai multe ori ne comportam de parca ne-ar fi rusine de ceea ce suntem si de ceea ce se petrece aici. Spunem "Tara frumoasa, pacat de oameni". Intotdeauna m-a intrigat expresia asta. De ce "pacat de oameni"? Poate am fost eu norocos insa oamenii pe care i-am intalnit nu se impusca pe strazi, au familii, majoritatea au prieteni vechi de zeci de ani iar romanul stie sa isi respecte aproapele chiar daca ani de saracie si opresiune ne-au intors unul impotriva altuia.
CEA MAI FRUMOASA TARA. PENTRU CA ESTE A MEA.
Iubesc tara asta si abia in ultimul an am inceput sa deschid ochii spre ceea ce este cu adevarat. Munti inalti pana la cer si ape adanci. Mare, rauri, dealuri, campuri, paduri.Istorie de mii de ani. Cultura bogata. Avem o tara frumoasa. Avem si oameni cu suflet frumos. Din pacate il arata doar celor apropiati. Pentru ca le este frica de cei pe care nu ii cunosc. Ardelenii am observat ca sunt niste oameni de suflet, primitori. Moldovenii sunt oameni veseli, ospitalieri, credinciosi si foarte muncitori. Oltenii au o latura mai taioasa dar sunt ambitiosi si inteligenti. Isi iubesc locul si nu ezita sa il arate celor ce doresc sa il vada.
Totusi tara este separata. Ne place sa ne consideram bucuresteni, ne place sa ne spunem ardeleni, moldoveni, ardeleni. Suntem insa romani. Avem un trecut comun. Am trecut impreuna peste bune si peste rele. Am luptat alaturi si ne-am mentinut identitatea nationala. Armate au venit si au trecut. Razboaie si conducatori rai la fel. Dar am ramas la un loc.
DE CE NE ESTE RUSINE SA FIM ROMANI?
Avem acum un alt dusman ce vine din interior. Este rusinea de a fi roman. Am uitat sa ne bucuram de semenii nostri. Am uitat sa mai vedem ce tara frumoasa avem in jur. Am uitat sa mai ascultam muzica populara si sa apreciem ceea ce ne este propriu. Am importat una peste alta niste valori ce nu ne apartin. Suntem clubberi, junkeri, punkeri, rockeri, rapperi, business, corporate, teribilisti, trendy, cool, hip doar ca sa nu fim romani. Ne ferim sa aratam ceea ce ne individualizeaza.
In sarbatoarea de integrare la care am participat la Sibiu nu am vazut nimic romanesc, in afara de oras. Aveam formatii straine, aveam artificii straine, aveam o petrecere si un concert strain. Romania a fost doar spectator.
Ne temem de cresterea preturilor odata cu intrarea in Uniunea Europeana, ne temem ca ne vindem tara, ne temem de 1000 de alte lucruri cand lucrul de care ar trebui sa ne temem cel mai mult este pierderea identitatii nationale. Dam bir cu fugitii sa muncim pamantul in vest, sa servim cafele in baruri, sa curatam paturile Europei "civilizate" cand oportunitatile sunt aici.
E greu spuneti? E o tara in care nu se poate face nimic spuneti? Raspund ca nimic mare nu s-a nascut usor, nimic bun nu iese fara munca. Iar tara asta poate sa creasca mai mult decat oricare alta din zona. Stiu asta pentru ca imi stiu semenii. Sunt ambitiosi. Sunt inteligenti. Sunt oameni buni.
ROMANII POT TRANSFORMA ROMANIA.
Pot si trebuie - pentru generatiile viitoare. Si trebuie sa o schimbe din interior. Vrei sa pleci? Pleaca. Dar intoarce-te si spune ce ai vazut. Schimba ceva in jurul tau. Acolo unde vezi rau poti face bine. E un moment de cotitura. Romania trebuie sa stea unita. Cu mintea si cu sufletul, de dragul celor ce au fost, de dragul celor care sunt dar mai ales pentru linistea si recunostinta celor ce vor fi.
Piramidele nemuririi, vointa otelita, limba noastra-i cantec, Romanie-Dacica, suntem daci in inima si romani in vitejie