Nu prea iubesc animalele. Isi pot lua animale, insa in general avand un scop. Nu intotdeauna, desigur. Uneori isi pot cumpara un animal pentru ca asa au chef. Pot simti o oarecare stare de afectiune fata de ele, insa avand in vedere ca nu pot simti empatia, afectiunea lor este incompleta. Nu isi vor da seama daca isi irita sau isi supara animalele si le va fi mai greu sa isi dea seama cand isi abuzeaza animalele. Desigur, daca traiesc intr-o societate in care protectia animalelor este destul de importanta si psihopatul respectiv este adaptat societatii si standardelor morale ale acelei societati, sansele sa isi abuzeze animalul sunt mai mici pentru ca isi va da seama ca va trebui sa isi duca animalul la doctor sau va primi o amenda, ceea ce il va costa bani.
Totusi, psihopatii pot simti iubire fata de oameni. Insa nu vor simti iubirea aia plina de empatie in care cand iei o decizie te gandesti atat la binele tau, cat si la binele partenerului. Vor simti un alt fel de iubire, o iubire egoista, daca o poti numi asa.
Exista trei situatii:
Psihopatii care intra intr-o relatie cu cineva pentru ca vor sa isi atinga un scop. Fie vor sa aiba bani, fie vor sa obtina o functie etc. Pentru ei scopul relatiei este clar si se vor asigura prin manipulare ca partenerul nu ii va parasi pana ajung sa isi atinga scopul. Daca partenerul ii va parasi inainte ca ei sa isi atinga scopul sau printr-o intorsatura de situatie nu mai reusesc sa ajute psihopatul in cauza sa isi atinga scopul, acesta din urma va suferi. La fel cum va suferi daca partenerul moare, se imbolnaveste sau isi pierde jobul, pentru ca stie ca sansele sale au scazut. Iubirea psihopatului in cazul asta este extrem de rece si rationala. Se va asigura ca partenerul lui este ferm convins ca este iubit sau daca nu iar in acelasi timp isi va manipula partenerul pana cand ii distruge increderea in sine.
Psihopatii care intra in relatii cu alti psihopatii. In relatiile astea ambii parteneri aleg sa intre intr-o relatie pentru a se ajuta in mod reciproc sa isi atinga scopul. Problema cu ei este ca relatiile nu dureaza foarte mult pentru ca amandoi vor incerca sa se manipuleze reciproc, iar tehnicile lor nu vor functiona foarte bine, avand in vedere ca ambii sunt psihopati.
Iar in ultimul caz, psihopatul care "se indragosteste" din cauza atractiei sexuale. Multe persoane perfect normale confunda iubirea cu atractia sexuala, insa majoritatea oamenilor dupa un timp dezvolta acea atractie sexuala in iubirea traditionala acompaniata de empatie. Insa psihopatul nu ajunge niciodata la acel stadiu. Este posibil ca din atractia sexuala sa dezvolte o miniobsesie sau nu neaparat. Insa va privi persoana de care este atras ca un obiect pe care il poate folosi cum are chef. Initial va fi foarte sarmant si manipulativ pentru a se asigura ca prada cade in plasa. Iar cu timpul va incepe sa isi arate fata, manipulandu-si partenerul si incercand sa ii distruga increderea in sine, tocmai pentru a se asigura ca nu este parasit. Desigur, daca partenerul il va parasi, va experimenta aceeasi frustrare, tristete si furie pe care o simte orice alt om care este parasit. Insa, diferenta o face motivul si perspectiva din care privesc persoana iubita. Ei o privesc ca un obiect folosit pentru atingerea propriilor scopuri (in cazul de fata sexul), un obiect folosit si pierdut, ca o insulta la adresa propriului ego, ca un timp pierdut. Dupa o despartire vor fi mai mult tristi din cauza asta decat din cauza faptului ca le este dor de persoana respectiva si fara sa se gandeasca prea mult daca au ranit-o in timpul relatiei. Nu se vor gandi ca poate a plecat pentru ca nu o tratau cum trebuie, se vor gandi ca nu au fost suficient de buni in a o convinge sa ramana.
Intr-un fel, motivele pentru care un psihopat intra intr-o relatie cu cineva, fie ea de amicitie sau de dragoste, se aseamana cu motivele pentru care le are oricine altcineva. Toti avem un interes sau altul cand vorbim cu cineva. Fie el un interes social, fie atractie fizica etc. Problema cu ei este ca lipsa de empatie ii impiedica sa ii trateze pe cei din jur corect, ceea ce ii impinge spre manipulare si spre incercarea permanenta de a-si atinge propriile lor scopuri. Si noi suntem uneori egoisti intr-o relatie si poate si noi incercam sa ne urmarim propriile scopuri, insa in cazul nostru, suntem un pic mai echilibrati. Psihopatii numai asta stiu sa faca. Plus de asta, ne este mult mai usor sa ne dam seama cand am mers prea departe sau cand am ranit pe cineva si ne oprim. Ei nu isi dau seama.
Scuze ca m-am lungit atat, insa am vazut ca celelalte raspunsuri nu s-au referit numai la iubirea unui psihopat fata de animale.
CIneva care intr/adevar a citit despre psihopati nu ca alte raspunsuri tampite de pe aici.
Psihopatii sunt capabili sa iubeasca, ce se scrie prin romane nu e adevarat doar incearca sa ii dezumanizeze si reusesc, daca citesti o biografie a unui psihopat vei observa ca au avut si ei o "iubire", totusi nu sunt sigur daca ei demonstreaza in acelasi fel iubirea.
In mare parte totul tine de copilarie si viata de familie.
Daca nu te superi de ce intrebi?
Un om psihopat reprezinta un om fara nici un fel de emotie si empatie.
Unde ai citit tu ca psihopatii pot iubi? Cred ca nu intelegi cum functioneaza boala in cazul de fata.
"Sunt psihopat, dar il iubesc pe Patrocle" este cea mai ilogica si invalida fraza pe care o poti spune, insa tu spui ca ar avea sens pentru un psihopat sa spuna/gandeasca/simta asta?
"Psihopatii nu demonstreaza in acelasi fel iubirea" - adevarat, daca pentru tine violul fara pic de remuscare din partea faptasului e o dovada de iubire.
Citeste mai mult despre psihopati, si nu de la autori subiectivi si obositi de viata, ci de la cercetatori si psihologi obiectivi, care se uita la situatie din punct de vedere stiintific.
Hitler iubea animalele.Si multi il considera un psihopat.
Mare diferenta intre a omora pe cineva cu mana ta si a da ordin cuiva sa omoare pe cineva.
Stiu nu?
Eu nu consider un psihopat lipsit de iubire. Adica poate sa isi iubeasca parintii, sau ceea ce face.Sooooo exista iubire.
Si a fii un psihopat e mult mai complex decat credem.
Ce conteaza ce crezi tu. Sunt facute studii pe astfel de oameni si spun clar ca nu sunt in stare de asa ceva asa ca... mai citeste.
Lumea iubeste sa arunce cuvantul "psihopat" pentru orice criminal, insa asta este cea mai elaborata hiperbola care i-o poti da unui astfel de om.
Cand era mic, Hitler isi iubea mama pana la moarte, si mai tarziu, s-a casatorit cu Eva Braun. Deci era capabil de a simti emotie, evident.
Era insa un narcisist, care efectiv a inceput sa isi iubeasca propriile discursuri. Am vazut un documentar mai de mult pe History Channel in care erau niste cercetatori care spuneau ca Hitler ajungea la punctul de excitatie sexuala atunci cand isi spunea discursurile - insa nu stiu cat de adevarata-i chestia asta.
Bazat pe afirmatiile de mai sus, e evident ca Hitler avea o boala mentala, insa nu era psihopat, din moment ce isi iubea relativii.
Cat despre chestia care ai zis-o: "(un psihopat) poate sa isi iubeasca parintii." - poate videoclipul asta iti va schimba opinia: https://www.youtube.com/watch?v=VDVaiwzU8yc
"-What would you want to happen to your parents?
-Die."
Ba, cata iubire are copila aia in ea, nu-i asa?
Am o cunostinta ca sa spun asa, al carei comportament imi da de gandit... îi plac chestiile macabre, s-a cam izolat de toti cei apropiati, are tendinta de a se folosi de cei din jur in scopuri proprii, se "hraneste psihic" din necazurile altora (cuvintele ei) dar are un nivel de empatie foarte ridicat si iubeste animalele. De asemenea se incadreaza usor in orice grup social si pare o persoana draguta si sociabila. Nu prea stiu ce sa cred in privinta ei.
Deci eu nu conteaza ce cred eu? Aici pot sa-mi expun pinia cum vreau, deci tu ai la fel de multe drepturi cate am si eu, si daca nu conteaza ce spun eu rezulta ca situ vorbesti degeaba.Am citit destul psihologie si psihiatrie ca sa stiu cum e, plus ca am avut de aface cu oameni cu inceput de psihopatie.
Sooooooo ****
Uite,tu ai spus ca lumea arunca cuvantul psihopat peste tot, si ca generalizeaza.Dar hai noi sa nu generalizam.Nu poti sa spui ca toti sunt la fel. Hai sa luam un exemplu clasic de psihopat: Ed Gein aka leather face. Isi iubea mama.Iar in momentul in care aceasta a murit comitea crima si lua pielea femeilor doar pentru a-si reaminti de mama lui. In plus, isi iubea munca. Avea o iubire platonica pentru ce facea.
O experienta traumatica poate schimba drastic sanatatea mentala oricarui om.
Probabil ca inainte sa moara mama sa, nu era atat de "nebun", insa dupa, chestia asta l-a afectat atat de mult incat... stii deja. A devenit instabil psihic din cauza traumei experientata cand mama lui a murit.
Dar totusi, dupa cum am spus si dupa cum ai remarcat si tu: oamenii iubesc sa puna etichete si sa generalizeze. Poate omul ala nu era psihopat, ci avea o alta forma de boala (tocmai am cautat pe internet, si am vazut ca e confirmat ca avea schizofrenie). De aceea inca probabil simtea emotii, dar era extrem de periculos.
Efectiv definitia unui om psihopat este "un om fara emotii si remuscare". Deci daca un criminal simte chestiile mentionate, nu are cum sa fie psihopat.
"cu inceput de psihopatie" . Si tu ai rade daca ai citi ce ai scris. Ai citit tu multe despre psihologie si psihiatrie cum am citit eu multe despre farduri si ale rahaturi pentru fete.
Bat tastele degeaba ca sa-ti raspund.
Nu toti criminalii in serie sunt exemple clasice de psihopati. Multi criminali in serie pot fi atat psihopati, sociopati, autisti, schizofrenici etc.
Daca cele sustinute de tine sunt adevarate si Ed Gein isi iubea mama inseamna ca era sociopat. Desi sociopatii impartasesc multe dintre trasaturile psihopatilor si anume lipsa de intelegere fara de legile morale, lipsa sentimentului de vina, tendinte manipulative etc, sociopatii pot si sunt capabili sa dezvolte relatii de iubire si de atasament fata de cineva. Comparativ cu restul oamenilor o vor face mai rar, iar comparativ cu psihopatii o vor face mai des pentru ca psihopatii sunt literalmente incapabili de asa ceva. Psihopatii se nasc cu o structura si o activitate diferita a creierului. Activitatea cerebrala a unui sociopat va fi aproximativ asemanatoare cu a unui om normal, in timp ce activitatea cerebrala a unui psihopat va fi diferita: neuronii din zonele specifice emotiilor vor arata intotdeauna o activitate extrem de scazuta comparativ cu cei ai unui om normal.
Iar apoi si nu in ultimul rand, conform ultimelor studii, psihopatii se nasc, iar sociopatii se formeaza. Sociopatii provin in general din familii abuzive in care sunt batuti. Copiii nascuti in astfel de familii au mai multe probleme in a invata cum sa isi controleze sentimentele de furie si de ura ceea ce ii predispune la comportamente violente mai tarziu. Insa asta nu ii face psihopati. Ii face ii face foarte impulsivi, ceea ce le va cauza probleme cu legea. De asemenea, un copil provenit dintr-un mediu abuziv nu are incredere in oameni pentru ca au fost raniti. Ei au impresia ca toti oamenii sunt rai, ceea ce ii va impiedica sa empatizeze sau sa le pese prea des de altii. Insa, daca reusesc sa creeze o relatie de atasament fata cineva vor fi capabili sa simta empatie. Cel mai des aceasta relatie de atasament o sa fie creata cu o ruda sau cu cineva care a fost alaturi de el din perioada copilariei.
FreddieM întreabă: