In strainatate nu ti se dau mai multe task-uri, dar nici nu se platesc orele suplimentare dublu, ca in Romania. Nici nu este necesar un motiv la concediere, spre deosebire de Romania, unde doar prin comisie disciplinara poti fi concediat, in cazul unei neintelegeri cu superiorii.
In schimb, si in strainatate se fac ore suplimentare. Se platesc normal, nu au nici un fel de bonus. Uneori au bonus de ore suplimentare la general, insa nu mai primesti tarif pe ora, ci un bonus standard, indiferent ca ai stat 40 de minute sau 5 ore.
Si eu lucrez in fabrica, si mie mi-au promis 1-2 pozitii si mi-au dat 5-6. Dar le-am comentat din prima secunda, am facut treaba buna si am bully-it superiorii pana cand m-a luat directorul in vizor si practic mi-au dublat salariul, din bonusuri. Am intrat in bisericuta celor mai competenti, si vorbim altfel, suntem tratati altfel.
Cei care cunosc o singura pozitie iau cu 1000-2000 de lei mai putin decat noi, si primesc referat pentru orice neconformitate. Noua ni se zambeste in timp ce facem 16 ore pe zi cu telefonul la ureche si ni se mai dau zile libere pontate.
Oricum ai da-o, daca vrei sa te ridici mai sus de minim, trebuie sa muncesti. Si strainii se rup in munca, sa nu crezi ca romanul e cel mai harnic. E chiar printre cei mai puturosi.
Germanii si suedezii sunt mult mai muncitori, fac economie oriunde au ocazia (mai ales la haine si case), muncesc undeva la 12 ore pe zi inclusiv sambata, si nu e ceva deosebit la ei, in a fi policalificati.
De exemplu, seful de echipa pe care l-am avut in fabrica in Suedia, era calificat in domeniul forestier, detinea utilaj de defrisare si lucra acolo 4 ore dupa terminarea programului la fabrica. A fost si retrogradat fara motiv, cand s-a intors din concediul de crestere copil, o persoana mai "buna" in ochii sefilor.
Alt coleg avea service auto langa fabrica, fugea in pauza de masa si lucra acolo, apoi statea pana noaptea.
O fata de ~20 de ani era model, facea sala si sedinte foto, iar in fabrica facea structuri de fier-beton.
Spre deosebire de ce am vazut prin strainatate, clasa muncitoare romaneasca este alcatuita din inculti incapabili, smiorcaiti si increzuti. Au 8 clase cu medie sub 5, si dau vina pe sistem ca nu reusesc sa se ridice din saracie, dupa ce au facut gresit tot ce a tinut de ei.
Esti amuzant, dar nu. Aici e doar vina ta. In momentul in care semnezi un contract, il citesti din scoarta-n scoarta. In momentul in care ti se cere ceva in afara atributiilor din contract/regulament de ordine interna, te adresezi la HR/management cu mentiunea ca mergi la ITM next. Asta necesita sa iti faci treaba ireprosabil in rest. Nu te da nimeni afara pentru ca ai habar pe ce lume traiesti, trust me. P.S. Am fost sef de tura la un net cafe/terasa si dimineata dupa ce preluam gestiunea si numaram banii dadeam cu mopul. O zi eu, o zi colegul, care mi-era subaltern, ierarhic vorbind. Nici o problema, semnasem asta. In atributiile lui si ale mele intra mentinerea curateniei la locul de munca, simplu.
Vinovați sunt muncitorii ca vor sa " dea bine " la început în fata șefilor! Când vede șeful ca faci mult și bine te mai incarca cu alte " atribuții "!
dana82 întreabă: