| sunset a întrebat:

Buna; am luat Escapelle la aproximativ 40 ore dupa contactul sexual( farmacista mi-a spus ca este foarte puternic si poate avea efect si dupa72 ore, asa scria si pe prospect). Nu am avut nicio reactie adversa, dar acum la 24 de ore de cand am luat pilula am mancarimi vaginale. Intrebarea mea este, cand imi va veni ciclul. sau cat imi va intarzia? Mutumesc mult!

2 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Chestiunea NU este aşa simplă, precum CREZI tu... - SCUZE dacă n-o să-ţi placă răspunsul!

Apoi, EU am o "nedumerire" : ţi-ai început recent viaţa sexuală ( cum reiese din celelalte întrebări ale tale, şi zici că ai peste 18 ani, lucru de care eu NU sunt convins ) - DAR, având în vedere întrebarea ta din 29 iunie 2012 ( la care ţi-am dat un răspuns foarte complet ), CRED că tu ÎNCURCI tabletele anticoncepţionale LUNARE cu contracepţia "de URGENŢĂ" ( gen Escapelle, sau Postinor 2 )!

De asemenea, e IMPORTANT să şti că "pilula de a 2-a zi" NU se ia decât CEL MULT de 2 ori pe an ( la un interval de 6 luni ) - deci, NU se utilizează frecvent când bănuieşti că e posibil să rămâi însărcinată!

Pentru a preveni LUNAR o posibilă sarcină se RECOMANDĂ alte metode : prezervativ, tablete anticoncepţionale ( prescrise de MEDIC ), ovule sau creme spermicide/contraceptive, metoda "calendarului" ( când ai ciclu regulat ), etc.

Ar fi bine să te informezi despre aceste chestii, pentru mai multe detalii vezi linkul : http://www.sfatulmedicului.ro/......ua-zi_1091

De asemenea, e foarte IMPORTANT de ştiut că - în special aceste "pilule de a 2-a zi" - PRODUC o "explozie" hormonală care DEREGLEAZĂ starea generală a organismului ( şi astfel împiedică o eventuală fecundare a ovulului, deci o eventuală sarcină )!

Din această cauză, în GENERAL după administrarea acestei "pilule", se produc DEREGLĂRI ale menstruaţiei ( întârzieri, chiar de mai multe luni ) - iar dacă la tine NU sa va întâmpla acest lucru, atunci NU a vut EFECTUL scontat - deci, e POSIBIL să fii însărcinată ( din acest punct de vedere, la fel cum e posibil să-ţi vină ciclul PESTE sarcină )!

Bine-nţeles, discutăm toate aceste aspecte cu presupunerea că ai ciclu REGULAT ( adică timp de cel puţin 6 luni să-ţi vină la acelaşi interval/număr de zile ),...

Apoi, e foarte IMPORTANT de ştiut EXACT doza acelui comprimat - deoarece, dacă era un comprimat de 1, 5 mg: se IA în doză unică de 1 cpr; iar DACĂ era un comprimat de 0, 75 mg: se IA în doză de 2 cpr., administrate la interval de 12 ore!

Apoi, acele "mâncărimi" vaginale ( de care te plângi ) NU au NICI o legătură cu contracepţia - ele DOVEDESC faptul că ai o INFECŢIE!

În mod SIGUR este vorba de o infecţie ( probabil ÎNSOŢITĂ de scurgeri vaginale şi/sau usturimi zonale ) - şi DACĂ nu şti tipul microbului, NU te poţi trata ACASĂ ( după diverse sfaturi şi/sau cu diverse metode )!

RECOMAND să mergi URGENT la un control ginecologic, pentru a-ţi recolta o cultură din secreţia vaginală - iar în urma analizei vei afla EXACT ce infecţie este şi vei primi tratamentul aferent!

Pentru analiza secreţiei respective, e recomandat să nu te speli local ( nici duş ) 1-2 zile înainte. Deci cu o zi înainte NU faci duş/baie şi nu te speli local ( nici cu apă, nici cu alte loţiuni de igienă intimă... ) şi în ziua următoare ( dimineaţa ) te duci la ginecolog ( bine-nţeles, faci o PROGRAMARE întâi, ca să şti în ce zi poţi fi consultată )! O să-ţi ia ( pe o lamelă ) cultură din secreţia respectivă şi o va analiza, apoi o să-ţi dea tratament!

Urmează sfatul dat şi du-te URGENT la un consult ginecologic, nu lăsa să se agraveze pentru că se poate ajunge la chestii foarte grave ( chiar cancer de col uterin ); iar dacă e infecţie ( pe care o puteai lua chiar şi de la ştrand ), se poate trata uşor!

Dacă, totuşi, presupui risc de sarcină, ATUNCI poţi face 1 test de sarcină la 7-10 zile de la data la care TREBUIA să-ţi vină ciclul ( iar dacă rezultatul e neconcludent, atunci se REPETĂ testul la 3-5 zile )!

Te duci la farmacie şi cumperi 1 test de sarcină, test tip "stilou" ( analiză pe bază de urină, NU de sânge sau altele ) - au un preţ mediu de 10 lei/test ( NU cumperi din cele mai ieftine, că sunt şi cu vreo 4-5 lei, DAR nici cele mai scumpe )!

ÎNAINTE de a face testul, seara anterioară ( sau dimineaţa devreme ) - deoarece testul se face din PRIMA urină de dimineaţa - CITEŞTI cu atenţie INSTRUCŢIUNILE, şi le urmezi ÎNTOCMAI, în special TIMPUL de control ( trebuie verificate EXACT la timpul indicat, NICI mai repede, dar nici mai târziu, deoarece testul va fi NECONCLUDENT )!

Sper că aceste explicaţii să te ajute; dacă mai ai alte nelămuriri, nu ezita să mă întrebi şi voi încerca să-ţi răspund cât mai OBIECTIV!

Dacă consideri că ai de întrebat ceva mai INTIM şi nu se poate posta pentru public, atunci poţi să-mi trimiţi mesaj PRIVAT ( din secţiunea Mesaje ) şi promit un răspuns cât mai COMPLET!

Pentru a primi răspuns la mesajul privat, verifică-ţi setările profilului - Intră în Meniu la "Editare profil" şi la rubrica "Vreau să primesc mesaje de la" SETEAZĂ : toţi membrii TPU, apoi dă-mi un mesaj privat!

| Chaterinna a răspuns:

Mancarimile vaginale nu fac parte din reactiile adverse ale medicamentului. Ciclul se poate deregla, poate sa vina mai inainte sau sa intarzaie ( chiar 7-14 zile ). Eu zic sa nu-ti faci probleme, pentru ca l-ai administrat in timp util.