anonim_4396
Întrebare recomandată | anonim_4396 a întrebat:

Cat de bine stapanesti gramatica limbii romane?
Daca iti plac testele, recomand azi cateva pe care le-am facut si eu.
Alege raspunsul corect si argumenteaza:

Cum se scrie corect?

1 - Sa fii sau sa fi fost angajat...

A. Imi doresc sa fi fost angajat.
B. Imi doresc sa fii fost angajat.

2 - Sa fi sau sa fii invatat...

A. Ce bine era pentru noi sa fii invatat.
B. Ce bine era pentru noi sa fi invatat.

3 - Sa fi sau sa fii baut la volan...

A. Ce bine era sa nu fi baut la volan.
B. Ce bine era sa nu fii baut la volan.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Toate raspunsurile alea pot fi corecte, numai ca se refera la chestii diferite.

| evenso a răspuns (pentru anonim_4396):

Era greu sa aleg raspunsul castigator pentru ca tu - @AlexandruAndrei ai dat primul raspunsul corect si ai argumentat pe jumatate.
@taximetristul a dat raspunsurile corecte si a explicat totul foarte bine, dar el a raspuns dupa tine si @Kaℓi a raspuns bine, dar nu era sigur si nu a argumantat, voua toti v-am dat voturi bune si raspunsul tau am ales castigator.

Iar pentru confirmare (ivancea te rog sa te citesti si tu)postez linkurile cu raspunsurile de la testul pe care l-am facut eu inainte sa postez aici:

http://i.imgur.com/2tnbXNC.jpg

http://i.imgur.com/dqmGnbx.jpg

http://i.imgur.com/LJndhkY.jpg

| SaveTheNature a răspuns (pentru anonim_4396):

Imi spui si mie cand poti spune sa fii fost angajat?

49 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Am vazut si eu ca se face frecvent greseala "sa fi" in loc de "sa fii" si, invers, "sa fii" in loc de "sa fi". La conjunctiv prezent se pun doi "i" (vreau sa fii de acord); la fel si la imperativul pozitiv (fii atent). La imperativul negativ, un singur "i" (nu fi suparat). La prezumtiv, tot un "i" (sa fi trecut un an de atunci).
Deci, la exemplele date de tine, cred ca sunt corecte formele cu un singur "i": sa fi fost angajat; sa fi invatat; sa sa nu fi baut - prezumtivul.
Te rog sa-mi spui daca gresesc.

| evenso a răspuns (pentru sabin89):

Buna sabin,
Nu pot sa spun ca e gresit ce ai scris in mare parte, dar si pentru tine este valabil ce am raspuns lui @simina96.
Mai gandeste-te daca nu ai uitat cumva de restul posibilitatilor.
Eu recunosc stau prost cu gramatica limbii romane, dar nu ma las big grin odata si odata tot o sa invat... cel putin sper. happy
Deci raspunsul tau din pacate nu este buna, mai incearca happy

| sabin89 a răspuns:

Verbele terminate in "i" la infinitiv nu primesc doi "i" la imperativul negativ. Deci spunem: nu te opri, nu te gandi, nu te obosi etc. Exceptie poate ar face "nu te sfii", dar asta pentru ca si la infinitiv este cu doi "i" (a se sfii). Apropo, mai exista si alt verb cu doi "i" la infinitiv?

A pustii, a înmii, a prii.

| sabin89 a răspuns (pentru evenso):

Right!

Sa traiasca google! rolling on the floor

Pai cum gasesti pe google cuvinte cu o anumita terminatie?

Ei, nici chiar asa, dar poate as fi putut gasi si doar dupa terminatie. Dupa ce ai pus intrebarea am inceput sa citesc verbele la infinitiv si asa am dat de ele.
Ai vazut ca a trecut cam 9 minute de la intrebarea ta pana la raspunsul meu.

Don't forget, am o intrebare de gramatica si pe topicul "...sa ne traim viata, sau ce sa facem?"

Bine, o sa ma uit, dar cred ca ai citit in acest topic ca eu sunt varza la capitolul gramatica, in schimb vrea sa invat.
Acum citesc legi din codul penal, e o postare la care as vrea sa stiu sa raspund.

| Kaℓi a răspuns:

Cred ca toate sunt corectewinking

| Danut_Popa_1961 a răspuns:

1-A 2-B 3-A

| evenso a răspuns (pentru Danut_Popa_1961):

Din pacate raspunsul tau este gresit.

| foxsilver a răspuns:

Evenso, draga mea, niciodata nu am stapanit prea bine gramatica, indiferent de limba, dar candva ma stapanea ea pe mine laughing, si in felul asta se creea un echilibru. Dar iti spun ca, daca se dadea gramatica la Bac, picam cu mare succes laughing.
Apropo, testul asta l-ai luat cumva de vreun Bac, din ala unde au picat 90% din elevi?laughing, sau ai stat la barfa cu Hamlet?
Acum, serios vorbind, fiind prea obosita ca sa scriu explicatii, plus ca sunt foarte multi de "i" in postarea ta, de nici bine nu mai vad laughing, deci, iti raman datoare cu un raspuns.

| evenso a răspuns (pentru foxsilver):

Esti femeie inteligenta, si iti multumesc ca mereu ma ajuti cand am nevoie happy. Ma ajuti sa imi corectez greselile pe care le "scap" in postari / raspunsuri.
Sunt fel convinsa ca stii raspunsurile corecte, doar sa nu te grabesti happy
Nu stiu daca aceste intrebari sau dat la bac, dar eu cand am dat de ele m-am bagat sa vad cat de catastrofa sunt laughing si recunosc ca m-am dezamagit, am gresit raspunsuri la care eram fel convinsa ca sunt bune, ca atare sunt catastrofa la patrat tongue.
Eiii, atunci ma gandeam ca nu ar strica nici pentru acest site sa postam cateva serii de intrebari mai interesante, care culmea nu sunt grele.
Dar cine nu stie ala nu stie, gramatica nu se poate ghici, si din punctul meu de vedere regulile gramaticii sunt mult prea sofisticate.
Iar ca ultima idee ce mi-ai dat cu multe i in postare, chiar ma gandesc oare care litera, vocala sau consoana este cel mai des folosit in limba romana?
Astept raspunsurile tale argumentate la cele 3 intrebari.

| anonim_4396 explică (pentru evenso):

Iti raspund eu: litera a este cea mai folosita.Si de la cea mai frageda varsta.

Ai dreptate, uite am gasit tabelul:

Pentru limba romana, un tabel al literelor cele mai frecvent intalnite este

Litera Frecvența

A 13, 04 %

I 12, 89 %

E 11, 75 %

R 7, 39 %

T 6, 62 %

N 6, 44 %

U 6, 44 %

S 5, 50 %

C 5, 47 %

L 4, 58 %

O 3, 85 %

D 3, 68 %

M 3, 33 %

P 2, 91 %

F 1, 50 %

V 1, 26%

http://www.scritube.com/stiinta/informatica/EXEMPLE-DE-CIFRURI73532.php

Si am mai gasit un tabel, literelor cele mai frecvent intalnite pentru pentru limba engleza + inca 10 limbi:

http://en.wikipedia.org/wiki/Letter_frequency

Ha,ha.Nu am vazut si nici nu ma uitam la asta.Eu nu mint niciodata. Poate doar sa gresesc involuntar, dar in cazul de fata, este exclus.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

La punctul 1, corect este A.
La punctul 2, corect este B. Putea fi si A dar nu in exemplul dat.
La punctul 3, ambele sunt corecte, in functie de situatie.

Pana acum este primul raspuns unde macar un raspuns este corect happy mai exact, ai dat raspuns corect la 3 si explicatia este destul de multumitoare.
La 1 si 2 ai gresit si tu.

Nu sunt in dispozitia necesara pentru a ma contrazice, dar se pare ca voi a-ti invatat gramatica limbii romane in alta tara, Probabil ca nu cunoasteti conjugarea la toate timpurile si acordul gramatical.O seara buna.

De ce esti rautacios ivancea?
O sa dau la sfarsit un link, ca sa vezi cat de tare ai dat in bara acum cu aceasta acuzatie.
Acum nu esti in dispozitia necesara, dar acelasi raspuns mi-ai dat si acum o saptamana cand am postat aceasta intrebare, dar careva probabil a crezut ca este o tema si a sters postarea mea dupa ce am primit 5 raspunsuri.
Somn usor.

Nu sunt deloc rautacios.Dar nici nu ma poate invata cineva gramatica.Ce-i drept, au aparut multe modificari in limba romana, din cauza unor nemernici sus pusi, care habar nu au de radacinile gramaticale ale limbii romane.Repet:corect este "sa fi fost angajat"(A).Cu un singur "i".In exemplul dat de tine, daca vrei sa folosesti "fii", adica 2 de "i", in situatia in care te adresezi unei terte persoane, trebuie sa elimini "fost". Adica forma corecta "imi doresc sa fii angajat". Altfel nu se poate.Cititi gramatica veche a limbii romane si vedeti cand se folosesc 1, 2 sau 3 de "i".

Ba se poate, si o sa-ti demonstrez! in plus nu este o modificare noua.
Iti scriu un mic secret acum, chiar din cauza asta am decis sa postez astfel de intrebari, pentru ca multi cred ca stiu, dar de fapt si ei gresesc, cu toate astea nu ezita sa puna la punct pe altii care gresesc poate mai mult.
Oricum este bine sa invatam, la orice varsta, mie nu mi-e rusine sa recunosc ceva daca nu stiu, bonus iti mai spun ca si eu am gresit aceste trei intrebari cand am facut testul (la primele doua am ales exact ca si tine).
Ca sa vezi ca nu numai eu fac multe greseli pentru ca limba romana nu imi este limba materna si din pacate nu am reusit sa invat cum mi-as fi dorit, dar multi altii care au limba romana ca limba materna, scolari sau studenti sau chiar oameni maturi nu cunosc gramatica foarte bine sau chiar la perfectiune.

Dumnezeule Mare, Nu ma poti invata ceea ce stiu.Iti mai repet odata:In exemplul tau, nu poti folosi 2 de "i" decat daca elimini cuvantul "fost". Deci fie folosesti prima varianta "sa fi fost angajat", fie folosesti a 2 a varianta dar elimini :fost" si ramane corect:sa fii angajat.Nu exista alternativa corecta gramatical.

| sabin89 a răspuns (pentru anonim_4396):

Zici ca la punctul 3 ambele sunt corecte, in fc de situatie. Ma indoiesc. Cred ca merge numai A. Daca spui " ce bine e sa nu fii...", merge; dar fiindca e "era" (deci la timpul trecut), nu mai merge.

| anonim_4396 explică (pentru sabin89):

Ambele sunt corecte.Nu te indoii, mai repet odata:vedeti si intelegeti situatiile sau cazuirile, cum vrei sa le spui, de folosire a articulatiei in functie de timp si de conjunctura.De asemenea, nu omiteti semnele de punctuatie de la finalul propozitiei sau frazei, pentru a nu da alt inteles situatiei.

Nu trebuia "indoi" in loc de "indoii"? Doar intreb.

Nu.Eu nu indoi o foaie de hartie ci ma adresez tie, ca perzoana, adresandu-ti un indemn.Nu te indoii de spusele mele.

Thanks, ivancea. Discutam, incercam sa invatam cat mai multe. Mai sus, ai facut si tu o greseala, ai zis "a-ti invatat gramatica in alta tara". Trebuia "ati", nu "a-ti". Probabil te-ai grabit.

Corect.Apreciez si multumesc cand mi se atrage atentia si pe buna dreptate.

| taximetristul a răspuns (pentru anonim_4396):

Ma intristeaza sa vad atat de multe raspunsuri eronate, mai ales din partea unor oameni in varsta, oameni care au trecut prin niste scoli.
Ce sa mai vorbim de astia mici?

@ivancea Sper sa nu te superi pe mine, dar aceasta propozitie cum ai scris tu NU este corecta:

"Nu te indoii de spusele mele."

Sabin a observat bine ca trebuia sa scrii cuvantul "indoi" cu un i si nu cu doi i cum ai scris tu, probabil pe el l-ai lamurit cu explicatia ta, dar pe mine nu.

Ba este foarte corecta pentru ca eu nu fac o afirmatie ci ma adresez cuiva.Este o mare diferenta.Nu ma pot adresa folosind un sinfur "i" in propozitia data.

Imi pare foarte rau, dar gresesti.

In propozitia < Nu te indoi de spusele mele. > se foloseste un singur i pentru ca:
FORMA VERBULUI LA PERSOANA A DOUA MODUL IMPERATIV ARE FORMA CU UN SINGUR i!

| vlad89c a răspuns:

1-A
2-B
3-A

Răspuns utilizator avertizat
| KinekT a răspuns:

Eu zic A la toate laughing. asa cred big grin

| evenso a răspuns (pentru KinekT):

Nu crezi bine big grin mai incearca!

| simina96 a răspuns:

1-A
2-B
3-A
Din cate stiu,, fii'' se foloseste la imperativul afirmativ(fii cuminte!) si la conjunctivul afirmativ sau negativ(sa fii punctual, sa nu fii trist), la restul cazurilor se foloseste,, fi''.

| evenso a răspuns (pentru simina96):

Este adevarat ce ai scris tu ca explicatii, cu toate astea ai gresit raspunsurile.

| dasdsad a răspuns:

1-A
2-B
3-A

asa cred big grin daca gresesc, asta elaughing

| evenso a răspuns (pentru dasdsad):

Ai gresit, mai incearca big grin

| dasdsad a răspuns (pentru evenso):

Sti ce cred eu? nici tu nu stii care sunt corecte si care nu laughing fara resentimente big grin oare am facut degeaba 12 clase? laughing) daca zici ca am gresit, inseamna ca da:__

| evenso a răspuns (pentru dasdsad):

@DiacuPaul primul tau cuvant este deja gresit.
Nu asa se scrie: "Sti ce cred eu?" cu un singur "i".

Corect este cu doi de "i".
Forma cu doi "i" se foloseste atunci cand i te adresezi cuiva direct (la persoana a doua): Tu stii? / Nu stii? / Vrei sa stii? / Ai sa stii…

Asa ar fi corect:
"Stii ce cred eu?"

Restul nu mai comentez, pentru ca am explicat in postari, probabil nu le-ai citit.

| taximetristul a răspuns:

1. Corect este A si B.
In cazul B precizez sa fii fost-angajat.
2.Corect este A si B.
In cazul A sa fii invatat( citit, destept)
3.Corect A si B
Precizez ce bine era sa nu fi baut la volan(eu)
Ce bine era sa nu fii baut la volan ( tu).