Dacă întrebi până și un profesor de română lucrul ăsta, îi dă cu blue screen.
))
~"n-am făcut nimic" e negație, deci a făcut ceva?~
atunci spune: am făcut nimic (?!)
Ba are sens. Vezi limba engleză. Din punct de vedere logic e același lucru.
Exemplul tău e o excepție tâmpită a limbii române, ca multe altele. În limba engleză lucrurile stau cum trebuie dacă ne referim la engleza pură, nu cea din filmele tâmpite.
Deci depinde la ce te raportezi. La logică sau la limbă?
Dacă te raportezi la limbă atunci „n-am făcut nimic" e corect.
Limba are niște reguli care nu trebuie să fie musai logice.
Dacă ai fi fost atent/ă la școală, ai fi înțeles cum stă treaba. Corect este „n-am făcut nimic", dacă e negație automat că nu a comis nicio acțiune respectiva persoană. De asta negi o acțiune sau ceva... fiindcă nu a avut loc acea acțiune, respectiv, ceea ce negi tu acolo.
„dacă e negație automat că nu a comis nicio acțiune respectiva persoană"
Dacă există negație nu înseamnă că nu ai comis nicio acțiune, ci înseamnă că negi o acțiune, deci că nu ai făcut o anumită acțiune. Poți nega și o negație a unei afirmații, iar atunci obții afirmația.
„De asta negi o acțiune sau ceva... fiindcă nu a avut loc acea acțiune, respectiv, ceea ce negi tu acolo."
Corect. Dacă negi că cineva a făcut nimic, înseamnă că a făcut ceva. nimicul negat e ceva. Nu văd nicio greșeală în raționamentul făcut în întrebare.
Ideea e că în lumea asta nu există doar limba română. Obiectivitatea stă în logică. E corect în limba română cum spui tu, dar dpdv logic înseamnă altceva.