Si eu m-am contrazis cu cateva persoane pe tema asta doar ca eu sustineam ca ora doua este corect deoarece asa eram obisnuit, dar daca stai sa te gandesti este mai corect ora doi decat ora doua. Si ce ziceti voi cu acordul nu prea are logica. Adica daca am folosi acordul ar iesi ora una, ora a treia, ora a patra etc.
MisterKat, si ceilalti partizani ai acordului, cum ramane cu ORA UNU? Nu prea vad acordul pe care il predicati cu atata fervoare. M-as abtine sa vorbesc despre gramatica actuala a limbii romane.
N-a tras nimeni nicio concluzie, in consecinta imi permit sa comentez:
Spunem ca este corect "ora doua" pentru ca asa se exprima 90-95 % din vorbitorii de limba romana, si este explicat si de ce in DEX. Dar, pentru ca varianta "ora doi" folosita intr-adevar prin zona Sibiu-Brasov, ( de oameni culti de altfel) nu incalca nicio regula gramaticala in vigoare,, de ce nu ar fi acceptata?
La urma urmei daca nu e incorect, nu poate fi decat corect! exista alta varianta?
Verificati un Doom, toti, va rog eu frumos, inainte sa fiti prea romani si sa vorbeasca gura inate ca mintea sa gandeasca, nu mai fiti asa romani incercati sa va schimbati, va dati cu parerea, spuneti ironii, fara sa aveti macar o baza la ceva, inventati criterii dupa care ar putea fii ora unu ora doua, discutati, puneti problema, deveniti penibili, va rog nu mai fiti asa, nu mai faceti pe destepti cand nu e cazul, puteti raspunde simplu "eu cred ca." nu"eu cred., ba esti prost ce varsta ai normal ca e cum zic eu"(e foarte posibil sa va inselati). Raspunsul e Doom, iar din cate stiu eu de la profesoara mea, ambele variante sunt acceptate, din moment ce ambele sunt acceptate discutia e cam inutila nu credeti? si ati raspuns in numar de milioane unii cu ironii la adresa altora. Opriti-va in a mai fii romani!
Scrie foarte clar in DEX: Ora doua, sau cei cu ora doi, acum doriti sa inventati limba romana sau cum se invarte roata la masina? :)) (http://dexonline.ro/corect.php)
Am luat nota doua, trenul ajunge la linia doua, urc pana la etajul doua... wtf?
doua note-> nota doi
doua linii->linia doi
doua etaje->etajul doi
doua ore->ora doi
Sa nu-i mai aud pe aia cu acordurile ca ora e feminin si din cauza aceasta se foloseste ora doua, cand si "o nota", "o linie" sunt tot feminin... In marea majoritate a tarii se foloseste ora doua, considerata a fi varianta corecta, insa si daca spui ora doi e corect
Ora unu, ora doi, ora trei, ora patru etc. Nu muneri: unu, doua, trei, patru etc.
O ora, doua ore, asta ca sa nu ziceti ca e masculin. Desteptilor...
Toti romanii se dau destepti. dar voi sunteti prosti, nu prin raspunsurile voastre, ci prin explicatiile cretine pe care le dati
Nu ii vorba de nimic gramatical, ora doua o pronunta lumea, dar cititi CIFRA aia de pe ceas si mai comentati apoi. deci nu citesti ora doua si zece minute ci doi (2) si zece minute. gramatica asta nu are treaba, aici ii matematica filozofilor
Alexandru_Catalin_Iordache_1980 întreabă:
VizireanuMihai întreabă: