| Laura2502 a întrebat:

Cum se scrie corect?
Ce "lucrii" sau "lucri"?(P.S Am impresia ca "ce lucrezi" e mai corect, gresesc?)
Tu "sustii" sau "susti"?

18 răspunsuri:
| Dianaîşialegesoţulbazândusepetpu a răspuns:

Ce lucrezi?
Tu sustii?

| Wolfszeitt a răspuns:

Lucri/lucrezi şi susţii.

| Maruu a răspuns:

Ce "lucrezi". Tu "sustii". Funda?

| Maruu a răspuns:

Ce lucrezi si Tu sustii. Funda?

| positivity a răspuns:

N-am mai auzit niciodată de cuvântul "lucri". Serios acum. Oricum, cel mai corect, s-ar spune: tu lucrezi.
Iar la ultima întrebare, corect se spune: tu susţii.

| kitty00 a răspuns (pentru positivity):

Ce lucri se foloseste prin zona ardealului.Se mai foloseste si in loc de ''uite'' ''ni''rolling on the floor

| positivity a răspuns (pentru kitty00):

Oh, înţeleg. Nu ştiam de acest lucru.
Şi nici nu aveam de unde să ştiu.
Oricum, mulţumesc că mi-ai spus.

| kitty00 a răspuns (pentru positivity):

Pentru nimic >big grin

| xBya a răspuns:

'Lucri/lucrii' nu e corect. 'Lucrezi' se zice.
In al doilea caz e prima varianta, si anume 'sustii'.

| passarisMB a răspuns:

Intre "lucrii" si "lucri" corect este "lucri" dar se foloseste doar in anumite locuri ale tarii(gen ardeal, maramures...) iar intre "sustii" si "susti" corect este "susti". sper sa-ti fie de foloswinking

| Iяiηα a răspuns:

Da,"ce lucrezi" e forma corecta. Tu "sustii". Sper ca te-am ajutat. Funda?puppy dog eyes:*

| teodora24 a răspuns:

''Ce lucrezi'' si ''tu sustii''☺

| lmny a răspuns:

"lucrezi" e corect, dar daca vrei sa folosesti si forma nonliterara, "lucri" e corect.

Pentru a afla daca se pune un singur "i" sau doi, conjuga verbul si la celelalte persoane pentru a-i afla radacina. Daca radacina verbului contine un "i" final, atunci persoana a II-a singular ii adauga, de obicei, desinenta personala "i".
De ex.: Eu SUSTIn, tu SUSTIi, el/ea SUSTIne, noi SUSTInem, voi SUSTIneti, ei/ele SUSTIn.

| Anonimuluscyk a răspuns:

Corect este:''Ce lucrezi'', ''Tu sustii''. Sper ca ti-am fost de ajutor!happy

| Georgienützä a răspuns:

Tu sustii e corect happy

| ghrayada a răspuns:

Nu trebuie sa stii multa gramatica desi n-ar strica, e suficient sa asculti cum se pronunta, cu un "i" sau cu doi. corect e "lucrezi" da' exista si "ce lucri" si, normal "sustii". Doar pronunta-le si daca esti atenta o sa stii cati de "i" trebuie. "lucri" din propozitia "ce lucri" se aude la fel ca si "copii" din propozitia "doi copii pe banca"?

| EverybodyLies1 a răspuns:

Ce lucrezi este varianta corecta! "ce lucrii" este varianta mai populara ( taraneasca laughing )
Tu sustii este corect. Spune cu voce tare "tu sustii" si dupa aceea "tu susti", iti vei da singura seama.

| floarece a răspuns:

Dintre "lucrii" si "lucri", forma corecta e "lucrezi".