N-am mai auzit niciodată de cuvântul "lucri". Serios acum. Oricum, cel mai corect, s-ar spune: tu lucrezi.
Iar la ultima întrebare, corect se spune: tu susţii.
Ce lucri se foloseste prin zona ardealului.Se mai foloseste si in loc de ''uite'' ''ni''
Oh, înţeleg. Nu ştiam de acest lucru.
Şi nici nu aveam de unde să ştiu.
Oricum, mulţumesc că mi-ai spus.
Pentru nimic >
'Lucri/lucrii' nu e corect. 'Lucrezi' se zice.
In al doilea caz e prima varianta, si anume 'sustii'.
Intre "lucrii" si "lucri" corect este "lucri" dar se foloseste doar in anumite locuri ale tarii(gen ardeal, maramures...) iar intre "sustii" si "susti" corect este "susti". sper sa-ti fie de folos
"lucrezi" e corect, dar daca vrei sa folosesti si forma nonliterara, "lucri" e corect.
Pentru a afla daca se pune un singur "i" sau doi, conjuga verbul si la celelalte persoane pentru a-i afla radacina. Daca radacina verbului contine un "i" final, atunci persoana a II-a singular ii adauga, de obicei, desinenta personala "i".
De ex.: Eu SUSTIn, tu SUSTIi, el/ea SUSTIne, noi SUSTInem, voi SUSTIneti, ei/ele SUSTIn.
Nu trebuie sa stii multa gramatica desi n-ar strica, e suficient sa asculti cum se pronunta, cu un "i" sau cu doi. corect e "lucrezi" da' exista si "ce lucri" si, normal "sustii". Doar pronunta-le si daca esti atenta o sa stii cati de "i" trebuie. "lucri" din propozitia "ce lucri" se aude la fel ca si "copii" din propozitia "doi copii pe banca"?
Ce lucrezi este varianta corecta! "ce lucrii" este varianta mai populara ( taraneasca
)
Tu sustii este corect. Spune cu voce tare "tu sustii" si dupa aceea "tu susti", iti vei da singura seama.
anonim_4396 întreabă: