1. Potrivit majorității istoricilor etnogeneza românească s-a finalizat undeva prin sec. VIII. În momentul căderii limesului dunărean - 610 și migrării masive a slavilor la Sud de Dunăre se poate vorbi de străromâni, limba vorbită fiind aceeași pe ambele maluri ale fluviului - protoromâna sau străromâna!
2. Limba vorbită de vlahii balcanici = aromâna diferă destul de mult față de limba vorbită la nord de Dunăre (dialectul daco-român). Aromâna a fost puternic influențată de slavă. Noi românii trebuie să le mulțumim avarilor că i-au bătut atât pe bizantini cât și pe slavi determinând căderea limesului dunărean apărat de primii și migrația celor de ai doilea. Migrația slavilor a rupt unitatea romanității orientale in două: la nord de Dunăre am rămas noi - la Sud de Dunăre s-au așezat slavii, ar populația romanică a provinciei Moesia s-a retras spre munți. Da! Cei retrași spre munți sunt strămoșii aromânilor de azi.
3. Să-ți răspund la ce te preocupă pe tine: numele de vlah, voloh, valah a fost dat de slavi tuturor locuitorilor romanici ai spațiului carpato - danubiano - balcanic. Nu a apărut la Sud de Dunăre și se referă la români adică nevorbitorilor de limbă slavă!
Asa se crede, ca Vlasca ar denumi ''tinutul vlahilor'', dar nu mi se pare plauzibil. 1. Pe aici s-a zis tot timpul valahi; cand se folosea termenu exotic si rar ''vlahi'', era vorba de aromani. 2. Judetele Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Dambovita, erau locuite tot de valahi; spunand ca Vlasca e tara valahilor nu o indivindualizezi fata de celelalte judete.
În Oguz Name (Poveste despre Oguz Han) se vorbește de țara vlahilor - Ulak Ili, situată undeva pe teritoriul viitoarei Moldove medievale! În limbile turcice Munteniei i se spunea Kara Iflak (Vlăhia Neagră), iar Moldovei - Ak Iflak (Vlăhia Albă)! Deci termenul de vlahi se referă la locuitorii de pe ambele maluri ale Dunării. De asemenea la sud de Dunăre frații vlahi Asan și Petru au înființat Țaratul vlaho-bulgar.
Deci Vlașca e în strânsă legătură cu termenul de vlahi.
Pecenegii popor de neam turcic au stăpânit zona de sud a Munteniei denumirea de Teleorman = Deli Orman (pădure nebună) de la ei provine! La fel și Vlașca sau Vlăsiei! Înseamnă teritoriile stăpânite de autohtonii vlahi = români în opoziție cu teritoriile stăpânite de migratori!
Dacă eşti mai familiar cu povestea termenului "vlahi", poate îmi spui şi mie ceva în termeni mai simpli, nu în felul celor spuse pe wikipedia. Eu ştiu aşa, că prin sec. al 7-lea au început să vină slavii pe meleagurile astea, mai exact la sud de Dunăre. Au mai venit şi bulgarii, de parcă nu erau de ajuns primii
Stabilirea lor aici a separat latinitatea din Pen. Balcanică de cea nord-dunăreană. Au asimilat o mare parte din populaţia găsită, cu excepţia grupurilor de păstori şi a familiilor lor stabilite în zonele montane, pe care i-au numit vlahi. Zic bine?
Ei,, acum vine întrebarea: Cine erau sau ce limbă vorbeau acele grupuri stabilite în zonele montane, cărora li s-a spus vlahi? Vorbeau deja româneşte? Sau vorbeau un fel de rom'latină, cam cum vorbesc azi unii romgleză? Sunt ei strămoşii celor pe care îi numim azi aromâni? Iată câteva întrebări. Şi apoi, când şi cum s-a trecut de la vlahi la valahi? Şi încă ceva: Dacă termenul s-a născut la sud de Dunăre, de ce ni s-a spus nouă, celor de la nord, că trăim în Valahia? De ce nouă, şi nu lor?
Off...
Ai ştiut de loc. Şerpăteşti? Dacă atât localitatea cât şi bătălia sunt reale, mi se pare ciudat să nu existe pe net niciun articol cu ceva detalii ref. la acest subiect. Ce s-a întâmplat cu acea localitate? De când exista? De unde îi provenea numele? Când şi de ce a încetat să mai existe sub această denumire?
Tabăra otomană de la Serpătești era situată la aproximativ 10 km depărtare de tabăra lui Mihai aflată în "raionul" Hulubești. Localitatea Hulubești există și azi fiind situată prin jud. Vlașca - azi Giurgiu!
Serpătești poate fi un toponim nu neapărat o localitate!
Uite și articolul
http://enciclopediaromaniei.ro/......arie_1595)
Într-adevăr, a avut loc o bătălie la Şerpăteşti. Şi nu în 1594, cum am zis eu, ci la începutul lui 1595.
Am avut o discuţie cu un amic care locuieşte în Bucureşti, dar e născut/crescut în Frăteşti jud. Giurgiu, un sat la vreo 20 km sud de Călugăreni. Şi el îmi spunea că bătrânii satului ştiu că acest sat al lor s-a numit cândva Şerpăteşti.
1. Potrivit majorității istoricilor etnogeneza românească s-a finalizat undeva prin sec. VIII. În momentul căderii limesului dunărean - 610 și migrării masive a slavilor la Sud de Dunăre se poate vorbi de străromâni, limba vorbită fiind aceeași pe ambele maluri ale fluviului - protoromâna sau străromâna!
2. Limba vorbită de vlahii balcanici = aromâna diferă destul de mult față de limba vorbită la nord de Dunăre (dialectul daco-român). Aromâna a fost puternic influențată de slavă. Noi românii trebuie să le mulțumim avarilor că i-au bătut atât pe bizantini cât și pe slavi determinând căderea limesului dunărean apărat de primii și migrația celor de ai doilea. Migrația slavilor a rupt unitatea romanității orientale in două: la nord de Dunăre am rămas noi - la Sud de Dunăre s-au așezat slavii, ar populația romanică a provinciei Moesia s-a retras spre munți. Da! Cei retrași spre munți sunt strămoșii aromânilor de azi.
3. Să-ți răspund la ce te preocupă pe tine: numele de vlah, voloh, valah a fost dat de slavi tuturor locuitorilor romanici ai spațiului carpato - danubiano - balcanic. Nu a apărut la Sud de Dunăre și se referă la români adică nevorbitorilor de limbă slavă!
sabin89 întreabă:
anonim_4396 întreabă: