anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Gheorghe vrea un petec de pamant, perfect plan, cu patru linii frontiera. Doua linii frontiera sunt orientate exact pe directia nord-sud, iar celelalte doua exact pe directia est-vest; fiecare linie frontiera are lungimea exacta de 100 m. Poate Gheorghe sa cumpere un astfel de petec de pamant in Romania? Dar in Ungaria? thinking

9 răspunsuri:
evenso
| evenso a răspuns:

Ce postare interesanta. :)
Dar cum se face ca nu a raspuns inca nimeni?

Pai cam ciudat lucru vrea Gheorghe, de fapt este vorba de un pamant de 10 m2 si nu cred ca in Romania, dar nici in Ungaria granita sa fie atat de ingusta, mai ales sa fie vorba despre un teren privat.
Si sa presupunem ca ar putea avea o linie de frontiera, mai mult nu cred ca este posibil, ar insemna sa fie ca intr-un loc de granita dintre Belgia si Olanda, este vorba despre orasul Baarle ( Baarle-Nassau si Baarle-Hertog ) - vezi in imagine:

http://www.antiplicti.ro/inedit-doua-lumi-o-singura-frontiera-poze/

Deci raspunsul meu este NU, nu este posibil ca Gheorghe sa cumpara un pamant cum ai scris tu, nici aici in Romania, nici in Ungaria, nici altundeva.

| sabin89 a răspuns (pentru evenso):

Buna, evenso! Era sa si uit de intrebarea asta. Chiar ai dreptate, nu prea se inghesuie oamenii sa raspunda. In ce priveste intrebarea, cred ca trebuie facute ceva clarificari. Cand am spus "linii frontiera" nu m-am referit ca terenul sa fie la granita (frontiera) unei tari. Poate e impropriu spus "linii frontiera" si trebuia doar "linii". Deci terenul se afla in interiorul tarii (sa zicem in Baragan), nu la granita cu o alta tara. Si este aproximativ ca un patrat, cu latura de 100 m. Deci aria e mult mai mare de 10 m2. Daca ai vreo idee, te rog sa zici. happy

| evenso a răspuns (pentru sabin89):

Vrei sa stii daca exista 1 hectar de pamant care ar putea cumpara Gheorghe?
Teoretic cred ca este posibil sa fie in tara 1 hectar de pamant perfect plan cu cele 4 laturi orientate N-S E-V, practic cred ca un cunoscator foarte bun de geografie a tarii ar putea spune, in cazul in care postarea ta nu ascunde o capcana, ma gandesc si la situatie ca acel hectar sa nu fie in 2 judete, ori alta informatie la care nu ma gandesc acum. happy

E o micuţă capcanaă thinking

Aia e baiu, ca e mica, ca daca ar fi mare as vedea si eu rolling on the floor

"Aia e baiu" - esti ardeleanca! Stiam un banc bun cu baiu' - poate o sa-l zic candva. Cu Gheorghe, treaba e cam asa. Peticul de pamant pe care il vrea el este marginit de doua meridiane si de doua paralele. Sa ne inchipuim doua meridiane fixe si o paralela care se misca de la ecuator: arcul de paralela in miscare, interceptat de cele doua meridiane fixe, se micsoreaza continuu. Centrul terenului pe care il vrea individul trebuie sa se afle pe ecuator; deci nu si-l poate procura nici in Ro, nici in U. laughing
Interesant ca intrebarea nu a fost stearsa, fiind suspectata ca tema. confused

Da sa stii ca te cred sad ca pentru mine e prea complicat deja si ma depaseste, Nu inteleg de ce zici ca paralela trebuie sa se misca?
Sunt ardeleanca, si sunt mandra de asta laughing daca e bun bancul oricand rad la ea.
Deja cred ca toti stiu ca nu postezi teme, si cred ca esti unicul pe site care "face" probleme de matematica si de logica, adica sunt ale tale majoritatea cred nu le-ai luat de altundeva.

N-are cum sa te depaseasca. Imagineaza-ti globul perfect sferic. Meridianele se intalnesc toate intr-un punct, adica in doua: cei doi poli (e ca si cu feliile de la un pepene). Pe masura ce ne indepartam de un pol, ele se distanteaza unele de altele, distanta fiind maxima la ecuator. Deci doua paralele care taie doua meridiane alaturate nu pot fi egale (ambele cu 100 m), decat numai daca ele vor fi de o parte si de alta a ecuatorului.
Si nu, problemele nu sunt facute de mine, ci culese de ici de colo. O problema mi-a fost stearsa nu demult si era destul de interesanta. Intrebam cum putem sti daca sirul numerelor prime este finit sau infinit. Dar, treaca de la mine...

Stii ceva? o sa ma gandesc la asta mai incolo, chiar daca ai cules ai cules raritati cred eu, pentru ca nu prea le-am vazut in alta parte.
Te rog sa mai postezi inca odata problema care a fost stearsa ( nu pentru ca eu as putea rezolva laughing ) si daca iti va mai sterge careva voi scrie Cristinei sa o puna inapoi.

Întrebări similare