Pai nu stii/nu intelegi teoria sau cum?
Pentru a demonstra ca o propozitie P(n) este adevarata, ai de parcurs doua etape:
Etapa 1: Se arata ca P(1) este adevarata
Etapa 2: Se presupune ca P(n) este adevarata si se demonstreaza ca P(n+1) este adevarata.
ex: P(n):1+2+3+puncte puncte+n=n(n+1)/2
Etapa 1
P(1): 1=1*2/2 adevarata
Etapa 2
Presupunem adevarat P(n):1+2+3+puncte puncte+n=n(n+1)/2 si demonstram ca P(n+1):1+2+3+ puncte puncte+n+n+1=(n+1)(n+2)/2
1+2+3+puncte puncte+n+n+1=(1+2+3+puncte puncte+n)+n+1=n(n+1)/2+ n+1=(n+2)(n+1)/2
De fapt, se presupune ca P(k) adevarata, iar P(k) ->P(K+1). Spre exemplu: avem suma lui Gauss: 1+2+3+...+n = n(n+1)/2.
Ei bine, pentru n =1 => P(1) => 1=1 ceea ce este adevarat.
Ei bine, trecem la pasul al doilea, si anume : presupunem ca P(K) adevarata.
P(K) este echivalenta cu: 1+2+3+...+k =k(k+1)/2. Intelegi ce am facut? L-am substituit pe n cu k si ne-a rezultat conditia.
MARE ATENTIE: Atat P(n), P(K) sau P de ceva stiu eu..., SUNT PROPOZITII, deci nu trebuie sa contina semnul EGAL. De exemplu, P (1)= ''valoare''. NU PENTRU CA ESTE TOTAL GRESIT.
Asa, acum hai sa trecem la pasul al treilea si anume, demonstram ca P(k) -> P(K+1).
Pai, am scris P (K), acum hai sa scriem echivalrnta propozitiei P(K+1): 1+2+3+...+ K+ (k+1)= (K+1)(K+2)/2. Intelegi ce am facut? L-am substituit pe n acum cu (K+1).
Adunam la P(K) un (K+1) de unde va rezulta conditia ceruta.
Deci, P(K)->P(K+1)
Deci, P(n) adevarata, oricare ar fi n >=1
Observi ca scopul inductiei nu este acela de a demonstra ca p(K)->P(K+1) ci acela DE A DEMOSNTRA daca propozitia P(n) este adevarata.
Evident, asta este cea mai usoara, pot spune ca sunt altele mult mai complicate, dar daca ai intrebari nu ezita sa ma cauti![]()
Sanatate si o zi buna!
Asta, presupunand ca din intrebarea ta eu pot deduce care e problema pe care trebuie s-o rezolvi