| bluky a întrebat:

Imi spuneti va rog 6 opere din volumul "Iubire magica" a lui Vasile Voiculescu? Multumesc mult :*

2 răspunsuri:
| corolav a răspuns:

Nu înțeleg de cînd s-a implementat în vocabularul școlarilor de astăzi acest cuvînt „operă" pentru orice creație literară?
Ori că-i poezie, schiță, nuvelă, roman, pe cei mai mulți dintre voi vă văd cu expresia „operă".
Dragi școlari, nu mi se pare corectă această exprimare!
„Operă " are sensul de, o anumită creație lirică, avînd la bază un libret ( un text) pe care un meseriaș priceput, un compozitor dacă vreți, lucrează o întreagă țesătură de arii, pentru toate categoriile de interpreți, vocali și instrumentali, și care se prezintă în fața unui public, cel mai adesea cunoscător, avizat și destul de exigent și priceput în a aprecia ceea ce se produce pe scenă.
Pe de altă parte, „operă" este considerată totalitatea creațiilor unui artist ( scriitor, sculptor, muzician, pictor, grafician, arhitect, etc.) care este, cel mai adesea, făcută pentru
a înfrumuseța, la modul artistic, unele aspecte ale vieții noastre.
Cam asta ar fi.
Și nicicum ceea ce ne expuneți voi.
Foarte de curînd, un priceput om dintre utilizatorii TPU, profesor de o deosebită calitate, mi se destăinuia că și pe el (ea) îl opripilează această ipostază în care puneți voi, în textele voastre, cuvîntul „operă".
Încercați deci să luați legătura, într-o discuție liberă, cu ai voștri profesori ( în general cu cei de română)
și să vă revizuiți această expresie, cumva cam hilară.
Cel puțin asta e părerea mea.

| Cameliapantiru a răspuns:

Atentie! Este volumul "Iubire magica" AL(nu "a'') lui Vasile Voiculescu. 6 nuvele ale acestui autor ar fi "Iubire magica", "Ultimul Berevoi", "Pescarul Amin", "Caprioara din vis", "Lostrita", "Capul de zimbru", "Sarpele Aliodor".