Pai cum sa nu fie? Sunt din aceeasi familie de cuvinte. Licentiatul a redactat o lucrare de licenta care a luat nota de trecere, obtinand, la baza, licenta de a practica o profesie; persoana licentioasa a folosit termeni care nu pot fi folositi decat sub licenta poetica, caci poetul poate folosi orice termen ca sa isi exprime ideea; numai ca persoana licentioasa foloseste licenta poetica de a profera injurii si obscenitati, fara sa o detina, adica fara finalitate artistica.
Poftim? Nu am idee prin ce legături ai stabilit tot ceea ce ai scris aici, însă haideți sa recapitulam definiția FAMILIEI LEXICALE : totalitatea cuvintelor înrudite prin SENS, însă aici aceste 2 cuvinte au un total alt sens.
Dacă greșeala îmi aparține mie, îmi cer scuze, însă chiar as dori sa primesc ceva lămuriri asupra situației.
Legatura este radacina ''licenta'', prin sufixe s-au obtinut celelalte doua cuvinte, care sunt cuvinte derivate. Licenta e dreptul de a profesa, licentiatul e cel ce detine dreptul, iar licentios e actul ce necesita licenta, dar sensul s-a restrans, in practica, la folosirea unor termeni vulgari, care ar necesita un anumit tip de licenta, licenta poetica. ''Licentios'' este un eufemism, de asta sensul nu e evident. Citez din dexonline: LICÉNȚĂ s. v. autorizație, brevet, imoralitate, impudoare, indecență etc. Faptul ca ''licenta'' inseamna atat autorizatie, brevet, cat si imoralitate, impudoare, indecenta este clar, il vezi in definitia cuvantului; eu nu am facut decat sa explic etimologia, cum mi s-a cerut; adica sa explic cum a ajuns sa insemne lucruri atat de diferite.
Etimologică DA. Este la lumina zilei ca exista o legătura etimologică între cei doi termeni, însă raspunsul dvs.conține sintagma "familie de cuvinte", din ceea ce rezulta un cu totul alt sens.
Este. Initial a insemnat ''de culoarea fisticului'', e vorba de culoarea miezului, un fel de vernil. Iar cum romanilor li s-a parut o fita, o astfel de culoare pe care nu o gasesti in natura decat in miezul de fistic, a ajuns sa insemne ceva extravagant, un moft, ceva batator la ochi. Mai ales ca majoritatea au auzit intai de fistichiu, apoi de fistic.
Inseamna ''licenta'' atat ''brevet'' cat si ''impudoare''? Inseamna, vezi mai sus, sau poti sa te uiti in DEX. ''Licentiat'' provine din ''licenta'' cu primul sens, iar ''licentios'', din ''licenta'' cu al doilea sens. De ce ar trebui ca fiecare cuvant derivat sa valorifice toate sensurile cuvantului ''licenta''?
Interesant! Până să mă uit în dex (acum, după ce am citit răspunsul tău) nici n-am știut că fistichiu are ca prim înțeles "de culoarea fisticului". Mă gândeam că e numai caracterul ăla "fistichiu". Și, la prrima vedere, chiar nu se vede nicio legătură între fructul de fistic (sau pomul) și caracterul ciudat, extravagant al cuiva. Tot greu mi se pare a găsi o legătură între fistic și fâstâc (a se fâstâci), dar probabil că nu e nicio legătură.
Cui îi place istoria, presupun că îi place și etimologia, pentru că aceste două merg oarecum mână în mână. Din păcate, sunt mulți care nu manifestă interes nici pentru una, nici pentru cealalta. Eu le văd fascinante pe amândouă.