Corect: Nu mă face
FORMA NEGATIVĂ a verbului la modul imperativ e formată din adverbul de negație "nu" + forma de infinitiv a verbului "nu face"
FORMA AFIRMATIVĂ
" În cadrul limbii române, verbul "a face" reprezintă o excepţie, pentru că imperativul afirmativ, persoana a doua, singular, nu este identic cu indicativul prezent, persoana a II-a sau a III-a singular, aşa cum se întâmplă în cazul celorlalte verbe.
Aşadar, forma de imperativ afirmativ este, la persoana a II-a singular, "fă", nu "faci" sau "face"."
Mi se pare mie sau editorii iti dau cam multe aprecieri pentru niste raspunsuri ce pot fi considerate a fi rezolvari ale unor teme? De asmenea pot fi usor gasite daca le cauti pe google (nu spun ca asta ai facut tu, dar ar fi putut s-o faca insusi cel care a pus intrebarea).
Corect ar fi să știm a face diferența dintre o temă scolară și dorința unei persoane de a acumula cât mai multe cunostinte de limba română, atunci cand e interesata de formele de exprimare corectă (orală și scrisă).
Flexiunea verbelor il ajută să observe diferentele legate de persoana, mod, timp, diateza si numar, pe cel care doreste să invete a scrie corect in limba română.
Programa scolară e destul de stufoasă, iar ceea ce se retine e aleatoriu. Sunt multe persoane, vorbitoare native ale limbii române, care comunica deficitar în lb română.
Deci, nu e corect să catalogăm drept temă școlară, o banală intrebare despre niste lucruri elementare ce tin de capcanele limbii române, atunci când cineva vrea sa invete formele corecte ale verbelor, greselile de exprimare etc. Normal ar fi să le ajutăm să învețe, pentru a nu ne mai plânge că mulți de pe acest site comit nescuzabile greseli de ortografie și să-i acuzam fără milă de analfabetism.
Măcar să dăm această șansă celor care doresc într-adevăr să învețe limba română.
Răspunsurile la majoritatea intrebarilor postate pe site (multe din ele, repetitive), intr-adevar, pot fi găsite cu o simplă căutare pe google, dar probabil fiecare doreste să i se raspundă personal. Daca toti ar cauta raspunsurile pe google, nu aș mai vedea eficienta acestui site. Insa, un raspuns "personalizat" e altceva vis-a-vis de un răspuns care se adreseaza unei multimi. Probabil, un răspuns pe care ti-l ofera cineva doar tie, e ca un feedback de la inimă la inimă.
Cât despre aprecierile editorilor, acordarea fundelor și evaluarile raspunsurilor, alegerea este a fiecaruia!
"Corect ar fi să știm a face diferența dintre o temă scolară și dorința unei persoane de a acumula cât mai multe cunostinte"
"nu e corect să catalogăm drept temă școlară, o banală intrebare despre niste lucruri elementare"
Spune-le asta, te rog, si editorilor ![]()
In trecut mi-au sters o gramada de raspunsuri la intrebari ce au fost considerate teme, desi nu erau.
Crezi că doar tie?
Am scris pe site despre acest lucru. Am vorbit si cu editorii. Știu cum arată o temă la limba si literatura romană, fiindca lucrez in sistem.
Când simti ca ti se elimină pe nedrept din postări (de catre moderatorii siteului) solicita adminei reanalizarea intrebarii/raspunsului. Și specifici motivul.
Crezi ca n-am facut-o?
Unde?!
La orice colț al străzii, sunt la stat, nu într-o lume atât de bună precum tine