anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

O problema de perspicacitate: Apa care se transforma in gheata isi mareste volumul cu 9%. Dar daca gheata se topeste, cu cat la suta isi micsoreaza volumul?

Răspuns Câştigător
| raluk27 a răspuns:

Cu placere happy Era tot o intrebare de verificare sau nu erai sigur de varianta corecta? Unii dintre noi isi pun mintea pe bigudiuri si tu nici macar nu spui daca am raspuns corect tongue

14 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Cand spunem atat la suta, trebuie sa fie clar (chiar daca subinteles) din ce. "Cu cat la suta isi micsoreaza gheata volumul"? Intelegem cu cat la suta din volumul ghetei.

| sabin89 a răspuns:

La prima vedere esti tentat sa spui ca tot cu 9%. Dar raspunsul corect este 8, 25%.
Problema e similara cu urmatoarea:
Un costum costa 300 lei. El se scumpeste si ajunge la 360 lei. Judecam asa: El s-a scumpit cu 20%, pentru ca 60 : 300 = 0, 20, adica 20/100. Acum, daca se ieftineste si ajunge iar la 300 lei, cu cat la suta s-a ieftinit? Tot cu 20%? Nu, ci cu 16, 6%, pentru ca 60 : 360 = 0, 166, adica 16, 6/100.
Aplicand acelasi rationament, se gaseste raspunsul pentru problema de mai sus, adica 8, 25%.

| raluk27 a răspuns (pentru sabin89):

Si cum ai obtinut 8, 25%? In rationamentul cu pretul costumului, stiai toate datele.
Dar aici nu ai precizat cat a fost volumul initial de apa.

| sabin89 a răspuns (pentru raluk27):

Urmarind paralelismul dintre cele doua probleme:
300 lei din prima problema ar corespunde cu v (volumul apei) din a doua problema s.a.m.d. Deci,
300 ~ v; 60 ~ (9/100)v; 360 ~ (109/100)v; Acum, asa cum am impartit pe 60 la 360, impartim pe (9/100)v la (109/100)v; v-ul se simplifica si ne ramane sa impartim pe 0, 09 la 1, 09 si obtinem 0, 0825, adica 8, 25%.
Ma bucur ca ai dat atentie acestei probleme.

Moama..cat ai intarziat cu funda aia happy

Ei, niciodata nu e prea tarziu!

| ombladon a răspuns:

9% straight face

| raluk27 a răspuns:

In mod normal, cand apa ingheata, aceasta isi mareste volumul. Daca gheata se topeste, deci se transforma in apa, nu isi micsoreaza volumul.Am presupus ca te-ai referit tot la apa (care ramane la fel). Parerea mea...

Iti place matematica? Daca gheata se topeste isi micsoreaza volumul, cum sa nu? Presupunem ca am avut initial 100 l de apa. Prin inghetare se ajunge la un volum de 109 l. Acum, daca aceasta gheata se topeste, ajunge iarasi la 100 l. Deci, asa cum la inghet volumul a crescut, la dezghet a scazut. In prima faza am urcat de la 100 la 109, iar in a doua faza am coborat de la 109 la 100.

Nu, nu imi place matematica, nu mi-a placut niciodata. Am facut liceul la profilul filologie. Problema a fost formulata asa: Apa care se transforma in gheata isi mareste volumul cu 9%. Dar daca gheata se topeste, cu cat la suta isi micsoreaza volumul?
Cine? Apa sau gheata?
Daca te referi la gheata, tot cu 9%.
Daca te referi la apa, nu isi micsoreaza volumul.

Cum crezi ca e corect: Volumul gheţei, sau volumul gheţii? Si de ce?

Ghetii. Nu as putea explica exact de ce. As zice ca e o exceptie, pentru ca forma de G-D se formeaza de la numarul plural, iar pluralul de la gheata este gheturi.

Multumesc. Scuze ca am deviat de la subiect.

Chiar nu eram sigur. Si ca sa fiu sincer de tot, nici acum nu sunt suta la suta sigur. Dar inclin sa cred ca ai dreptate.

Cu placere happy Era tot o intrebare de verificare sau nu erai sigur de varianta corecta? Unii dintre noi isi pun mintea pe bigudiuri si tu nici macar nu spui daca am raspuns corect tongue