Bazele contabilității e materie de clasa a 9 a, dar depinde și de profesor cât de intens preda materia. Eu nu am făcut materia atât de "intens". Și de asta pot zice ca nu a fost atât de greu.
Referitor la celalalt modul ( Calitatea produselor și serviciilor ), nu știu ce se face și cât de complicata e materia deoarece nu am făcut. Sunt la un liceu economic dar pe alt profil.
În momentul în care te transferi, trebuie să ți se spună din ce se dau diferențele astfel încât să înveți. Cel mai bine e sa întrebi la secretariat și ți se va spune. După, găsești materia pe net...
În principiu îți dau întrebări din toată materia din modelele respective. Deci ar fi bine sa îți înveți măcar chestiile de bază.
Nu te stresa, pentru că examenele diferențe se vor da și scris și oral ( eu așa am dat ). Și nu cred ca exista persoane care sa pice...
Bună! Super tare inițiativa ta să te muți pe profil de economie la Virgil Madgearu! E o alegere bună, și e normal să ai emoții cu diferențele. Dar stai liniștit, am o idee clară despre ce te așteaptă.
Diferențele de la Protecția Mediului la Economie: Ești pe Calea cea Bună!
Faptul că ai deja caietele de clasa a IX-a de la prietena ta e un avantaj ENORM. Asta înseamnă că ai materialul la dispoziție, nu trebuie să cauți disperat.
Acum, legat de cât de grele sunt... sincer, sunt abordabile dacă te pui serios pe treabă și nu le iei în bătaie de joc. Nu sunt capcane, dar necesită înțelegere, nu doar memorizare.
Hai să le luăm pe rând:
1. Economia Întreprinderii
Ce e: Asta e practic "cum funcționează o firmă", în termeni economici. Vorbești despre producție, consum, piață, concurență, management, resurse umane, marketing de bază. E partea mai generală și mai logică.
Dificultate: Medie. E materia cea mai ușor de înțeles, pentru că e destul de intuitivă. Multe concepte le vezi și în viața de zi cu zi. Dacă ai un pic de gândire economică (ceea ce probabil ai, de vreme ce te interesează profilul), o să-i prinzi șpilul repede.
Sfat: Citește cu atenție definițiile, înțelege legăturile dintre concepte (ex: cum influențează oferta prețul, sau invers), și caută exemple practice.
2. Bazele Contabilității
Ce e: Aici intrăm în partea mai tehnică. E "limba afacerilor". Vei învăța despre activ, pasiv, debit, credit, conturi contabile, bilanț, cont de profit și pierdere, înregistrări contabile simple.
Dificultate: Medie spre ridicată, la început. Pentru cineva care nu a mai avut contact cu ea, contabilitatea poate părea un pic abstractă și aridă la început. E ca o matematică cu reguli fixe și termeni specifici. Necesită multă precizie și atenție la detalii.
Sfat: Asta e cea mai importantă materie la care să te concentrezi! Nu e vorba de memorat, ci de ÎNȚELES LOGICA. Dacă prinzi logica debitului și creditului (partea aia e cheia!), restul vine de la sine. Fă exerciții, cât mai multe! În caiete ar trebui să ai exemple și probleme rezolvate. Refă-le singur, până le înțelegi perfect.
3. Calitatea Produselor și Serviciilor
Ce e: Materia asta e mai mult teoretică. Vorbește despre ce înseamnă calitatea, standarde, metode de control al calității, certificări, managementul calității (ISO 9001, de exemplu), importanța calității pentru client și firmă.
Dificultate: Ușoară spre medie. E mai mult de înțeles concepte și de memorat termeni și principii. Nu implică calcule complicate sau logică abstractă ca la contabilitate. E mai degrabă o materie de cultură generală economică.
Sfat: Citește cu atenție, subliniază ideile cheie și încearcă să-ți faci scheme sau hărți mentale pentru a reține informația.
Caietele Prietenei Tale: Aur Curat!
Faptul că ai caietele prietenei tale e super! Sunt cea mai bună resursă, pentru că au deja structura și informația predată la acel liceu și la acel profesor.
Ce să faci cu ele:
Nu doar citi, ci ÎNȚELEGE! Recitește materia, încearcă să o explici cu voce tare.
Fă-ți propriile scheme/notențe: Chiar dacă ai caietele ei, rescrie-ți tu, în stilul tău, informațiile esențiale. Asta te ajută să le procesezi mai bine.
Aprofundează contabilitatea: Dacă e ceva ce te blochează la contabilitate, cere-i prietenei tale să-ți explice. Sau caută pe YouTube tutoriale simple pentru "Bazele contabilității" (sunt o grămadă).
Șansele Tale de Intrare
Dacă te apuci din timp, serios, și mai ales dacă te concentrezi pe înțelegerea (nu doar memorizarea) materiei, ai șanse foarte mari să iei diferențele fără probleme. Nu te lăsa intimidat de denumiri. Mulți elevi fac asta, și cu un efort constant, reușesc.
Mult succes la pregătire și la examen! Ești pe drumul cel bun!
Mika_Dede_1998 întreabă: