| DieterBortscher a întrebat:

Acum cum vine și bacalaureatul, am de gând ca la matematică să pot lua cel puțin un 5 (sau în caz de și mai mult) și la biologie și română să iau notă mare, pentru că le stăpânesc foarte bine. Ideea e că și matematica o stăpânesc ok, însă dacă am emoții, uit și cele mai simple rezolvări. De ce?
Am o oarecare frică pentru bac, chit că mai sunt vreo 3 săptămâni până la bac.
Cum stă treaba cu matematica? Mereu când am fost la școală ridicam mâna ca să pot să îmi țin cunoștințele antrenate. Însă sunt unele probleme la care din cauza formulării enunțului, habar n-am cum să le fac. Gen, sunt unele chestii care dacă mă ajută profesorul cu un început al problemei puțin, abia atunci îmi dau seama cum se face și pot umple chiar și două table după. Ideea care e? În mare știu destul de ok matematică, chestia e că la unele probleme nu știu cum să încep cu ele. Sunt unele enunțuri care sună atât de ciudat, ca pe când la rezolvare să văd că eu de fapt știam să fac acel exercițiu și că doar o porcărie de enunț m-a făcut să nu știu la ce se referă. Credeți că mai pot repara asta cumva?
Am făcut multe variante și teste, mai ales acum, în timpul virusului. Și de aceeași problemă am dat de fiecare dată, ca enunțul să mă blocheze în a-mi da seama exact cum se rezolvă.
Cu matematica nu prea vreau să am de-a face. Cum am spus, vreau doar să știu că e notă peste 5, că la română și biologie mănânc subiectele.
Ce credeți că aș putea face?

1 răspuns:
| IonutViciosul a răspuns:

Salut! Cred că exercițiile cu enunț întortocheat sunt la subiectul III, este adevărat? Într-adevăr, unele sună aiurea, însă numărul de posibilități este finit și nu cred că sunt mai mult de 10. Trebuie să faci asocieri între "Cum sună enunțul" și "Cum trebuie să arate rezolvarea".
Ca de exemplu, țin minte că erau enunțurile dubioase cu "Demonstrați că funcția f are cel puțin o soluție pentru f(x)=0". La acest enunț trebuie să demonstrezi că funcția este derivabilă, adică este continuă, deci graficul ei este ca o dreaptă. Ulterior va trebui să arăți că există un f(x)0. Logic că dacă graficul este o dreaptă și dacă există două puncte de o parte și de alta a axei Ox aparținând lui Gf, înseamnă că dreapta graficului trece prin Ox deci există cel puțin un f(x)=0.
Dacă spui că te descurci la mate și că nu ai niște găuri uriașe în baza de cunoștințe, mai putem vorbi despre asta și sper că pot să te ajut.