anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am nevoie de ajutor!

Acum 1 ora ma jucam transformice, un joc online.
Ma certam cu un idiot, ne spuneam vorbe urate etc.La un moment dat eu i-am spus "Mata ma prostule!" iar el imi zice: "Nu se scrie mata! corect este mama ta! du-te si cauta in dictionar"

Are dreptate cretinu? Eu nu am auzit sau vazut de cand m-am nascut pana la 16 ani ai mei, pe NIMENI! spunand mama ta pe nici un joc pe nici o foaie nimic! Daca e corect mama ta va rog sa-mi spune-ti si mie! oi fi eu vreun copil needucat!

34 răspunsuri:
| hunterpainting a răspuns:

Mata e prescurtare de la mama ta deci are dreptate

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Vine de la "mama ta", trecut prin mai normalul "maică-ta". Aşa că este "mă-ta", în cazul ăla. Cât despre faptul că nu ai auzit pe nimeni spunând aşa, e trist. Asta relevă în ce stadiu a ajuns societatea românească.

| mishuzuchan a răspuns:

E mai corect literar sa zici mama ta dar in niciun caz cand injuri pe cineva nu-i zici ''mama ta '' i te adresezi cu ''mata'' si mata se scrie mama ta de la mama ta

| janeD0oe a răspuns:

Daca tot esti atent la gramatica... spuneti in situatia ta se scrie legat. in ceea ce priveste dilema ta ca sa il injuri corect gramatical trebuie sa pui cratima.corect este"ma -ta" a fost asta si de analizat intr-un an la examenul de capacitate.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

"MĂTA" este o forma incorecta dar folosita in limbajul familiar, desi nu stiu sa fie consemnata in dictionare. Sigur ca este corect "mama ta" ori "maica-ta". Numai bine!

| HoneyBunnie a răspuns (pentru anonim_4396):

Aa. si tu cand injuri, o faci cu "mama ta" laughing

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru HoneyBunnie):

Eu am spus doar cum este corect. Asta dacă ştii puţină gramatică a limbii române. Înjurătura se aude "măta", dar, din nefericire pentru tine, se scrie "mă-ta". Încă nu am ajuns să scriem cum vorbim, chiar dacă din cauza celor care nu cunosc limba română, Academia a decis să scriem "nicio" sau "niciun", că aşa scriau ăia care se duc degeaba la şcoală. Înainte de a te avânta cu mine într-o discuţie legată de gramatică, ortoepie şi altele conexe, studiază problema. Discutăm de scriere, nu de cum se aude, da? Sunt două lucruri diferite. Problemele astea sunt trecute în carte, DOOM şi alte lucruri care ustură.

Da, corect se scrie "ma- ta", insa cel care a pus intrebarea, ori isi bate joc de noi, ori nu-i in deplinatatea facultatilor mintale. Si mai are si 16 ani... Si tu Angel, crede-ma stiu lucrurile astea, nu fac parte din categoria celor care au probleme de scris si vorbit limba romana. Nu te mai agita ca faci riduri. Baftawinking

anonim_4396

Atunci e bine, na. Discuţiile scrise pe internet sunt lipsite de voce şi atitudine, deci există şansa să te înşeli. Mă bucur că ştii. Acum ştie şi cel care a întrebat laughing

Discutiile pe net sunt mult mai interesante decat cele face-to-face. Urmareste sa vezi cata lipsa de cultura, si asta nu-i nimic, chiar lipsa de bun simt poti observa in discutiile de pe starda. Sau avem exemplu mai sus. Intr-adevar mai bine te faci de ras online, decat sa o faci de fata cu cineva.

anonim_4396

Eu prefer întotdeauna "face to face". Din asta am învăţat mereu şi am ajuns unde sunt. Pentru că greşelile m-au usturat, lipsa de cunoştinţe m-a durut şi, pe măsură ce am văzut unde greşesc, am îmbunătăţir. Bine, pentru asta trebuie să şi vrei să acumulezi happy Nu o fac mulţi. Uite atitudinea de mai sus: "are dreptate cretinu?". El deja a dat verdictul, fără să se chinuie să caute măcar 5 minute şi să vadă că greşeala este la el laughing

Nu toata lumea are modul tau de gandire, pe care eu personal il admir. Sa-i lasam sa se bucure de viata si de jocurile online. Si da, ai dreptate, doar discutand fata-n fata iti poti dezvolta abilitatea de vorbitor. Eu pastrez doar ce imi place, incerc sa ignor prostia altora.

anonim_4396

Când dau de prostie prefer să fiu extrem de rău şi dur. Măcar o singură dată în viaţa lor să se simtă umiliţi. Sentimentul ăla nu se uită happy

Ii corectezi, OK. Dar nu ajungi nicaieri coboranu-te la nivelul lor. Sunt si persoane care accepta daca le spui ca au gresit, in felul asta o sa te simti de ajutor. Dar daca te contrazici cu cineva care nu-i dispus sa invete din greseli, mai bine o lasi balta.

anonim_4396

Nici nu mă gândesc să mă contrazic. Pur şi simplu trec peste ei, fără să le las şansa de a replica, mai ales că nu au cu ce. Însă, de cele mai multe ori, dacă se stă suficient de departe de mine şi nu sunt aroganţi, îi las să se ducă. În lumea mea oricum nu vor intra vreodată, n-avem cum să stăm la aceeaşi masă happy

Răspuns utilizator avertizat
| EmoDanye a răspuns:

Nu e gresit sa folosesti 'mama ta', dar suna cam ciudat. Mai des se foloseste prescurtarea, adica 'mama ta'.El ti`o spus sa te uiti in dictionar. Pentru ce laughing?

| BogdaneluluI a răspuns:

Nu el e cretin.
Ma-t.a vine de la m.aica-ta, care vine de la maica ta (mama ta). Insa, este ceva ciudat cu forma de genitiv (ma-ti.i, desi, ar trebui sa se scrie ma-tale).
In orice caz, cauta in dex "mata". Daca nu l-ai gasit, stii cine are dreptate.

| BogdaneluluI a răspuns (pentru hunterpainting):

Cand scrii "m.a-ta", iti apare automat mama ta. (robotelul TPU)

| Ion_Costin_1982 a răspuns:

'Ma-ta' = 'Mama ta'

E acelasi lucru...Numai ca 'Ma-ta' pare mai urat.
Ex: Mama ta merge la magazin.
Ma-ta merge la magazin.

| Hahahaoption7 a răspuns:

Asta nu-i adevarat...cica "mama ta"numa tocilari zic asa laughing tu ai scris chiar bine big grin

| ßσьσсєℓα a răspuns:

Mama ta... are dreptate, mă-ta este :
1. Într-un fel o jignire.
2.O prescurtare de la mama ta.
Doar in cazul în care mă-ta nu se scrie cu ''ă'', atunci :
1.Nu m-ai e o jignire.
2.Nu se mai scie cu cratimă.
3.Are sens diferit.(Când vorbești cu o rudă bătrână nu zici ''tu'', (poți spune, dar nu ar fi politicos) îi zici ''mata''(fără ''ă'').
Sper că te-a ajutat răspunsul meu. Dacă nu crezi, caută în dicționar.

| Lollye a răspuns:

1. Mata nu este corect, corect este,, ma - ta ''
2. nu ii mai baga in seama pe toti idioati si cretini big grin
Funda?

| danielll a răspuns:

Are dreptate ca nu se scrie mata, dar nici mama ta nu se scrie.

SE SCRIE MA-TA.

| davidutzro a răspuns:

M,merge dar se scrie mama ta din cate stiu laughing ca e a ta...

| Dragonullbul a răspuns:

Nu e corect se scrie mata happy

| Ieieu a răspuns:

MĂ-TA e corect

| OltyYonutz a răspuns:

"Mata=Ma-ta" are cratima