| tanafraa a întrebat:

Sunt elevă în clasa a 11-a (pe profil tehnologic, protecția mediului, am făcut fizică – doar ani 9-10 și tic până în prezent). Aș dori să aflu mai multe despre șansele mele de a intra în Inginerie Aerospațială și despre cum ar trebui să mă pregătesc.
Am câteva întrebări și aș aprecia răspunsuri cât mai detaliate:
Cât de mult merită să investesc în această carieră în țară?
Cum se desfășoară cursurile și seminarele?
Cum sunt profesorii și ce fel de teme se dau?
Ce alte informații relevante ar fi utile pentru o elevă interesatî de acest domeniu şi care este foarte hotărâtă pe el?
Orice răspuns detaliat și complet ar fi foarte util și m-ar ajuta mult să iau decizii!

6 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Dacă îți place cartea și ai spor la învățat, ai șanse mari să intri. Nu contează foarte mult profilul tău actual, ci cât de bine vei stăpâni materiile din care vei da admiterea.
Despre profesori, nu știu ce să spun, din două motive: nu ai spus la ce instituție de învățământ superior vrei să intri și pe de altă parte, eu am învățat acum aproape 40 de ani specializarea "aparate de bord pentru radionavigație" la facultatea de electronică din IPB.
Ulterior, specializarea asta am auzit că ar fi fost mutată la aeronave... În fine. Cu siguranță vei avea de învățat pe lângă matematică la greu, ceva fizică, materii de specialitate cum ar fi rezistența materialelor, organe de mașini, ceva electrotehnică și electronică etc.
Sincer, mă bucur să aud că o fată e pasionată de acest domeniu și îți doresc succes în a reuși să îți îndeplinești visul!

| AsgaardSephiroth a răspuns:

Salut. Prea multe nu sunt de spus. Este o alegere frumoasă. Cum este cu restul: găsești absolut toate informațiile de care ai nevoie pe site-urile universităților (nu mai e admitere ci concurs de dosare). Cat privește partea practică de după...ai foarte multe informații de la cei care au lucrat in institute dar nu pe aero și lumea nu are nimic pozitiv de spus. Verifica singura și pe Reddit. Noi nu avem cu ce sa ne lăudăm. Nu avem industrie aerospațială, nu exista proiectare (înafara de IAR99 soim și amaratul de prototip de elicopter de luptă care pur și simplu era un IAR 316 Alouette cu partea din fata secționată și montat ceva jenant) nu am făcut absolut nimic. Și în continuare este așa. Cu mulți multi ani in urmă apăruse un tip super pro sa schimbe fata României în industria aerospațială. A înființat o societate: Arca. Am crezut foarte mult in ei. Au dezvoltat diferite tipuri de motoare, la un moment dat insistând pe un motor eco. Nu au ajuns unde și-au dorit. Au avut ceva parteneriate anorexice și atât. Sa fii inginer aerospațial e ceva, dar nu în Ro, care nici macar nu are un program spațial (până și ungurii au). Noi înafara că am reușit să-l trimitem pe Prunariu in spațiu (și asta datorită lobby-ului pe care l-am făcut Ceaușescu pe lângă ruși și evident cu ajutorul lor de la cățel la purcel) nu am făcut absolut nimic. Noi nu avem nici avion prezidențial, cum au state uitate de lume din Africa, ce sa mai vorbim de program spațial sau industrie aero. Te întrebi ce vei face după facultate. Probabil inginer de mentenanță, inginer de teste de zbor, de proiectare sisteme, producție etc. Daca tu ești mulțumită este foarte bine. Bineînțeles că afară e alta poveste, multe țări au programe spațiale unde îți poți găsi un locușor și tu daca asta îți dorești. Multa bafta. Fizică și mate sunt un must-know... așa că pe cai voinicule.

| mihai69 a răspuns (pentru AsgaardSephiroth):

Îmi pare rău dar trebuie să te contrazic puțin.

România este stat membru al Agenției Spațiale Europene (ESA) din 2011, inițial ca stat cooperant din 2006. Prin ESA, România participă la:
Programul Copernicus (observarea Pământului)
Programul de navigație prin satelit
Cercetare în tehnologii spațiale
Programul de telecomunicații prin satelit
Proiecte notabile
GOLIAT - satelit românesc de observare a Pământului
Participare la dezvoltarea de componente pentru sateliți
Cercetare în domeniul materialelor spațiale și propulsie
Industria aeronautică și conexă
Producători și companii majore
Avioane Craiova - Una dintre cele mai importante companii, cu istorie în producția de avioane militare și civile, licențierea de aeronave.
Aerostar Bacău - Producător de avioane ușoare, planoare, componente aeronautice. A produs avioane precum IAR-99 Șoim (avion de antrenament și atac).
IAR Ghimbav (Brașov) - Specialized în producția de elicoptere (inclusiv sub licență), fiind unul dintre principalii producători de elicoptere din regiune.
Romaero București - Mentenanță, reparații și modernizări de aeronave, precum și producție de componente.
Sectoare conexe
Componente și piese - Multe companii românești produc componente pentru giganți precum Airbus și Boeing
Software și sisteme de control - Industrie IT aplicată în avionică
Materiale avansate - Cercetare și producție de materiale compozite
Servicii de mentenanță (MRO) - Sector în creștere pentru aviația civilă.

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru mihai69):

Salut salut Mihai. Nu trebuie să îți para rău. Îți mulțumesc frumos că ai completat. Mea culpa că nu am oferit mai multe detalii. Sincer, mă refeream strict la un program spațial național, fara asocieri, unde suntem mai mult sau mai puțin activi. Ma bucur foarte mult că ai enumerat societățile din industria aeronautica din Romania. Sunt mai.mult decât la zi și conștient de implicarea în programele și știința materialelor din industrie. Nu am incercat, și de departe de mine, sa denigrez domeniul aeronautic din Romania. Și aici punem punctul.
Sa nu fim nici ipocriți ci realiști și fairplay.
Domnișoara a pus o întrebare. Noua, tuturor. Dă-i un răspuns cinstit.
Haide sa nu ne ascundem după deget. Că am îmbunătățit MiG 21 Lancer cu echipamente și knowhow de la Elbit din Israel ok. Că am fost niște nimeni de la coadă în studiul calității metalelor în aviație ok. Înafara de Soim (IAR 99) și prototipul de IAR 93 Vultur ce am creat? Chiar daca au avut componente din alte țări, a fost chiar proiectat și asamblat in Ro. Și? A urmat ceva? Inginerii in aerospațiale din Ro muncesc cu drag pentru un program spațial? Proiectează aeronave (înafara de copiile de planoare și compactele monomotoare)? Vezi cu adevărat o industrie aerospațială in Romania înafara de mentenanță unor Airbus 320 de la Wizzair și Boeing 737 de la Tarom? Vrei sa afli mai multe despre nepotismele din institute? Cum te angajezi doar dacă "ești prieten" cu șefuțul? Acolo sunt șefi, șefuți și șefuleți. Eu doar am expus realitatea. Sunt român și îmi iubesc tara. Nu o denigrez. Dar niciodată nu voi accepta "cat de bine stam noi in industria aerospațială" când nu avem un program spațial, când facem doar mentenanță de rutina la aeronave (și în Somalia se face mentenanță). Că avem tineri capabil care au reușit să pună un umăr la un proiect satelitar pe orbita joasa, foarte bin și de apreciat, dar omiți sa menționezi că majoritatea componentelor cât și know-how-ului au venit dinafară. Nu a stat nici un roman sa inventeze nu știu ce satelit orbital cu varii funcții. A fost asamblat aici și a fost furat programul atât. Ce spui tu suna ca bancul de pe vremea împușcatului când un consorțiu alcătuit din marile puteri mondiale construiesc cel mai bun avion din lume. Și apoi vine Ceaușescu și scrie cu vopsea: Made in Romania.

| mihai69 a răspuns (pentru AsgaardSephiroth):

Ideea era alta: dacă are unde să lucreze în domeniu. Și eu consider că e posibil chiar și aici. Și poate în viitor vom avea și ceva "național" în sensul la care te gândești.

| Kreed a răspuns:

Hai, succes, sa fie.