| Laura022 a întrebat:

Bună seara, dacă pe hotărârea de la judecător scrie autoritatea părintească exercitată de comun acord de ambii părinți și eu n-am drept de vizita că nu scrie nimic de vizită, pot lua și eu copilu dacă refuza în continuare să mi-l dea.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca domiciliul minorului a fost stabilit la celalalt parinte tu ai cerut stabilirea dreptului de vizita?
Daca nu ai cerut si instanta nu l-a stabilit atunci nu poti vizita sau lua minorul fara acordul celuilalt parinte.
Va trebui sa soliciti acest lucru tot prin instanta, daca nu va intelegeti.

| eliancodrut a răspuns:

Este o omisiune a instantei. Tu nu ai cerut, iar judecatorul nu a prevazut, desi era ceva normal sa-ti acorde drept de vizita.
Acest lucru il poti cere in instanta.
Dar exercitarea autoritatii parintesti de ambii soti nu se rezuma doar la vizite.
Părintele separat de copil păstrează drepturi esențiale, cum ar fi dreptul la legături personale (vizită, găzduire, corespondență, supraveghere, acces), chiar dacă minorul locuiește cu celălalt părinte, drepturi stabilite de instanța de tutelă și exercitate în interesul superior al copilului. Aceste drepturi includ întreținerea copilului (pensie alimentară) și dreptul la informații despre creșterea, educarea și sănătatea acestuia, iar instanța decide programul de vizită, după < < > >ascultarea obligatorie a copilului și< < > >ancheta psihosocială, pentru a stabili modalitățile optime.
Drepturile de bază ale părintelui separat:
Dreptul la legături personale: Acesta este dreptul fundamental de a menține o relație apropiată cu copilul, incluzând:
Vizita și găzduirea: Petrecerea timpului cu copilul, conform unui program stabilit.
Accesul: Dreptul de a intra în locuința părintelui la care locuiește copilul, pentru a-l vedea.
Corespondența: Comunicarea prin scrisori, telefon, internet etc.
Supravegherea: Dreptul de a veghea la buna creștere, educare și sănătate a copilului.
Dreptul la informare: De a fi informat de celălalt părinte despre orice aspect important legat de copil (școală, sănătate, probleme).
Dreptul la contribuție la cheltuieli: Părintele separat poate avea obligația (și dreptul) de a contribui la întreținerea copilului, prin pensie alimentară.
Dreptul de a lua decizii: Chiar și părintele non-rezident păstrează, de regulă, autoritatea părintească (dreptul și obligația de a lua decizii importante, alături de celălalt părinte).
Stabilirea drepturilor:
Instanța de tutelă stabilește domiciliul copilului și modalitățile de exercitare a drepturilor, luând în calcul interesul superior al copilului.
Se realizează anchete psihosociale și se ascultă copilul (dacă are discernământ), pentru a stabili un program de vizită echilibrat.
Modificarea acestor măsuri se poate face la cererea oricăruia dintre părinți, la apariția unor schimbări de circumstanțe.
Important: Niciun părinte nu poate fi privat de aceste drepturi decât în cazuri extreme, dovedite, de abuz sau neglijență, iar scopul este întotdeauna binele copilului.

| AsgaardSephiroth a răspuns:

Laurita, genul de decizie de instanta care încalcă orice drept fundamental. Că nu s-a solicitat un program de vizitare,. C"Mon. Dacă părinții sunt ok, fără acte de violența asupra minorilor, e de bun simț și legal în custodia comuna sa fie specificat un program de vizită pentru părinte. Mă p*s pe notarii și avocații alunecoși și corupți care fac altfel, citând diferite rahaturi de amendamente și adăugiri la legi. Ai toate drepturile.

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru AsgaardSephiroth):

Evident, cu acordul părintelui la care au domiciliu copiii. Sau în instanță ceri dreptul legal la vizită.

| aizen0567 a răspuns:

Imposibil sa nu scrie nimic despre drepturile de vizita... Reciteste dosarul probabil ai omis fraza, si din cate stiu sunt specificate de judecator de fata cu parintii, dar nu daca nu ai nici un drept de vizita a copilului "luarea lui" se considera rapire.

| GygyDuru a răspuns:

Nu iti este interzis sa iei copilul.