| Effy35 a întrebat:

Care e diferența între loialitate și fidelitate? Poți să fii loial, dar să fii infidel? Sau fidel, dar să nu fii loial?

24 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Fidelitatea are treaba cu relatiile personale, iar loialitatea de obicei tine de cauze/companii. Totusi cred ca intr-o oarecare masura pot fi considerate sinonime.

| Effy35 explică (pentru GabiDumitrescu):

Loialitatea e despre atașament față de ceva sau cineva, iar fidelitatea înseamnă să rămâi constant doar față de acel lucru sau persoană. Poți fi loial, dar infidel în același timp.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Effy35):

De ce sa aiba treaba cu atasamentul loialitatea?

Pentru că loialitatea asta presupune: a fi atașat emoțional de acel ceva sau cineva.

DEX-ul oferă mai multe variante ale sensului cuvântului loial, printre care și devotament, dar sensul principal este cel de atașare, pentru că nu poți fi loial fără un anumit grad de atașament — altfel s-ar numi fidel.

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Loialitate

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Effy35):

Pai aici scrie "Prin loialitate se înțelege fidelitatea sau devotamentul" deci ar cam fi sinonime, nu?

Nu sunt sinonime, pentru că devotamentul se referă la atașament și implicare profundă, în timp ce fidelitatea ține mai degrabă de respectarea unui angajament.

https://dexonline.ro/intrare/devotament/16318

Devotamentul = loialitate activă, susținută de convingere, implicare și sacrificiu.

Fidelitatea = respectarea unui angajament, fără a implica neapărat pasiune sau dedicare autentică.

Poți fi fidel fără să fii devotat, dar nu poți fi cu adevărat devotat fără să fii loial.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Fidelitatea e in cuplu.
Loialitatea poate fi față de prieteni, familie, parteneri de afaceri etc

| Effy35 explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Fidelitatea și loialitatea au legătură cu toate relațiile, atât cele romantice, cât și cele profesionale sau de familie. Loialitatea este atunci când ești atașat emoțional față de cineva sau ceva. Poți fi loial unei persoane sau unei cauze, dar să cauți satisfacție temporară în altă parte.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru Effy35):

Tu iti justifici si acum inselatul.

Nu justific înșelatul, clarific diferența dintre loialitate și fidelitate.

Și da, am justificat la subiectul anterior flirtul, că în anumite situații e justificat, atunci când partenerul tău de viață te tratează cu lipsă de respect și iubire. În plus, chiar tu însuți ai spus că flirtul nu e înșelat.

Înșelatul, așa cum am spus, începe din momentul în care nu îți mai respecți sau iubești partenerul, când îl tratezi cu indiferență și lipsă de bun simț.

Flirtul e primul pas spre inselat. Exact asta am spus, nu altceva.

Tu spui ca poti fi loial si infidel aceleasi persoane. Iar eu iti spun ca minti de ingheata apele!
Inselatul are multiple dimensiuni, inclusiv financiar.

Ai spus asta în contextul unei întrebări legate de: 'dacă flirtul este înșelat, ceea ce se înțelege că nu este.'

Da, poți fi loial și infidel în același timp, adică poți fi atașat de cineva și, cu toate acestea, să înșeli.
În mod normal, dacă iubești cu adevărat pe cineva, nu-l înșeli, pentru că îl respecți și nu vrei să-i faci rău. Dar dacă te simți rănit, neiubit sau nerespectat, e posibil să ajungi și la infidelitate.

Păi, are multiple dimensiuni înșelarea, dar dimensiunea principală este cea emoțională, pentru că asta înșeli, de fapt.

Nu exista loialitate cand tu actionezi pe la spatele partenerei tale!
Ea a intrat intr-o relatie monogama, nu si-a dat acceptul sa te imparta cu altele. Nu si-a dat acceptul sa-i murdaresti trupul cu boli pe care i le aduci tu fara stirea ei.
Nu si-a dat acceptul ca tu sa cheltuiesti finantele comune pe amante.
SIGUR nu e impacata sa afle ca tu o vorbesti de rau altor femei.
Asta nu e loialitate, asta se numeste TRADARE.

Ti-am mai explicat si eu si altii ca nu e bine ce faci. Este alegerea ta, dar nu incerca sa aburesti restul lumii. Ca tine am mai vazut!

Ea a intrat într-o relație monogamă, dar o relație implică nu doar fidelitate. O relație înseamnă și respect, iubire, comunicare.
În orice relație ai intra, fie și pe plan profesional sau religios, dacă acestea lipsesc, nu putem vorbi despre o relație, ci despre înșelare.
De aceea am spus că înșelarea începe din momentul în care nu te mai simți ascultat, iubit și apreciat.

Serios acum, chiar nu te-ai simți înșelată dacă cineva ți-ar spune că te iubește, iar în timpul relației ți-ar demonstra contrariul? Eu, unul, da.

Dar înșelatul, așa cum ai spus, nu are scuză, indiferent de ce justificări s-ar aduce.

Ceea ce nu pot eu să fiu de acord vreodată este cu faptul că cel care înșeală după ce e rănit e mai vinovat decât cel care înșeală prin faptul că rănește.

De ce zic asta? Pentru că el a fost trădat primul, prin faptul că nu a mai fost iubit ca la început – deși, sincer, nu cred că a fost vreodată iubit cu adevărat.

Desparte-te, ca e mai cinstit si mai loial asa.
Pe urma iti cauti fericirea unde vrei tu.

Nici nu mai citesc restul aberatiilor tale. E word salad, cum ti-am mai spus.

Ce e word salad? Ăsta e adevărul. Și tu înșeli dacă rămâi într-o relație cu cineva pe care nu-l iubești și nu-l respecți, nu doar cel care te înșală din cauza asta.

Te rog sa nu mai vorbesti in dreptul meu.

Vorbesc în dreptul fiecaruia. Dar, atâta timp cât tu nu ai nimic împotriva celor care nu își respectă și nu își iubesc partenerul și consideri că asta nu înseamnă înșelare, înseamnă că ești de acord și că ai face și tu același lucru, fără să te simți vinovată în vreun fel.

| AliGab a răspuns:

Sunt sinonime

| Effy35 explică (pentru AliGab):

Nu sunt sinonime. A fi fidel cuiva nu garantează că ești loial acelei persoane, iar a fi loial nu garantează că ești fidel acelei persoane.

| Kiran a răspuns:

Loialitatea este fata de un scop sau o persoana, poate fi intrerupta la orice mic hop.
Fidelitatea sta mai mult in relatiile dintre oameni, mai ales cele sentimentale, unde poti sa iubesti o alta persoana dar alegi sa nu ofaci pentru ca ai deja un angajament nescris fata de cineva.
Devotamentul este dorinta de a te alatura unui scop.

Toate 3 sunt sinonime intre ele si pot fi interpretate diferit de fiecare persoana in parte, generalizand cam asta ar fi explicatiile, legat de daca poti fi loial - infidel, da poti fi loial din diverse motive dar sa nu fi fidel fata de persoana (de exemplu, in cadrul unei casatorii, de dragul copiilor ramai loial prin a nu divorta, dar infidel pentru ca nu mai ai nimic sentimental legat de aceea persoana) si fidel - neloial ar putea exista exemple, 'iti sunt alaturi ca apropiat, dar nu mereu'.

Pentru cei ce au ales o cale traditionala, nu exista negativ in una dintre 3 caracteristici, fie esti loial, fidel si de cele mai multe ori devotat (aici uneori poate disparea ideea nefiind obligatoriu mereu sa fii devotat), pe cand, cei cu o cale mai moderna, poti sa le grupezi cum doresti in functie de timp, probleme si eventualitate atat timp cat se obtine un lucru pozitiv de pe urma acestuia, tinand cont ca calea moderna poate imbratisa orice idee atat timp cat respecta ce alte idei succed