| Mirela0522 a întrebat:

Hei,am nevoie de un sfat, o vorba buna, un prieten chiar.Trec printr-o perioada grea,confuza,de autocritica,depresiva as putea spune. Povestea mea e una ff lunga,va multumesc in avans acelora care au avut rabdare sa citeasca tot pana la final,si cu atat mai mult acelora care si-au rapit din timpul lor sa imi scrie un gand, un sfat, ceva.Deci:acum 3 ani,eu si iubitul meu ( am o relatie ff lunga,necasatoriti legal,insa casatoriti "sufleteste",una de pe vremea liceului pot spune),asadar, sa revenim, acum 3 ani am decis amandoi sa ne intoarcem acasa de tot, noi locuind aproximativ 8 ani in strainatate,ani plini de lacrimi de dor de casa,ani plini dr munci grele, de neadaptare, in acesti 8 ani am fost super dependenta de iubitul meu pentru ca nu stiam limba foarte bine..Asadar,cu banutii stransi am reusit sa ne achizitionam un apartament intr-un oras nou si sa o luam de la 0 la noi in tara..Ne-am gasit amandoi de munca, el un job ff bun, f bine platit.Eu...nu prea.Eu am gasit un job intr-un mediu f toxic,nu prea bine platit,munca era usoara, lucru ce m-a facut sa il aleg, insa am avut curajul sa plec, realizand ca nu e locul meu acolo.Intre timp, iubitul meu mi-a facut o surpriza si a venit acasa cu un catel.Am ramas acasa o perioada,am avut grija de el,deparazitari,vaccinuri,am invatat sa il tund,toaletare,etc( pentru a economisi) si pe langa asta m-am ocupat de casa(gatit in fiecare zi mancare proaspata,spalat,cumparaturi organizate(cu lista, si din locuri cu preturi accesibile), facturi platite.Cu toate ca la prima vedere pare ca nu faceam mare lucru,era obositor, neprimind ajutor de la nimeni. Dupa un timp, mi-am gasit si eu un job ok..nu extraordinar de bine platit insa nu era un mediu toxic macar.Totuk a fost ok pana am inceput sa primim plangeri de la vecini ca al nostru catel urla si plangea 8 ore incontinuu pana veneam unul din noi acasa.Au urmat zile cand plecam de la munca,cand eu,cand el,prin rotatie, ca sa nu il mai lasam atat de multe ore singur, orele acelea trebuind a fi recuperate.La un moment dat am gasit o persoana care statea cu al nostru catel contracost.A functionat o perioada asa, insa totul devenise extenuant.Veneam de la munca,uneori prindeam trafic si pierdeam si cate o ora si ceva pe drum,ma duceam dupa catel sa il iau de la "pet-sitter",veneam acasa,ma apucam de gatit,spalat rufe,spalat vase,curatenie,cumparaturi de unde apucam,ce apucam,fara liste, fara organizari, era un haos..Ma simteam epuizata si fara bani in buzunar,mai bine de jumatate din salariu ducandu-se pe "pet-sitter, transport, pachet pentru munca si cumparatuti haotice de manacare neavand timp sa caut locuri accesibile.Asadar iubitul meu a venit cu propunerea sa plec de la acel loc de munca si sa raman acasa sa ma ocup pe casa si de catel, in felul acesta economisind si bani si nu am mai si aman2 atat de obositi, putandu-ne descurca decent cu salariul lui.Asta am.si facut, totul a fost ok din punct de vedere financiar.Insa,acum la inceput de an,dar nu numai acum, am tot avut momente si ganduri care nu imi dau pace, ganfuri ca nu a fost o decizie prea inteleapta pentru mine..In primul rand,la prima vedere pare ca nu fac nimic,cine aude ca esti casnica,ca nu lucrezi, crede ca nu fqci nimic, ca ai timp liber berechet..insa eu ma.simt.tot mai obosita, nu am timp de mine mai deloc, si nici energie.parca as avea bebelus,in fiecare zi strang haine aruncate,smotruiesc,am. obosit psihic, m-am izolat, nu am.pe.nimeni,in timpul.liber iubitul mei se joaca pe calculator, eu tot singura...cu catelul.In momentele cand iesim.in oras cu colegii lui de munca si vine vorba despre job-uri,mie imi vine sa imi bag capul in pamant, sa ma ascund, fiindu-mi ff rusine ca stau acasa.Din toste astea eu m-am ales cu o gaura in CV de 3 ani, gaura pe care nu stiu cum sa o justific..si colac peste pupaza m-am trezit si cu probleme de sanatate(endometrioza).Cum sa ies din negura asta? Cum.sa justific cei 3 ani lispa din piata muncii? Cum sa procedez? STIU,VOI FI JUDECATA, BLAMATA, ca m-am complacut atata timp.in situatia asta.NU AM.NEVOIE DE A FI ARATATA CU DEGETUL, DESTUL O FACE MiNTEA MEA IN FIECARE MINUT DIN ZI.Am momente cand nici nu imi vine sa ma.trezesc dimineata pentru a nu ma mai simti atata de ratata, ca sa nu mai zic ca imi e.si frica sa mai ies afara din casa cu atata mai mult.sa interactionez cu necunoscuti.atat de sus a ajuns anxietatea mea..Sunt praf.

5 răspunsuri:
| MaxPopescuDaniel a răspuns:

Buna.hai pe Instagram sa vorbim happy
poti sa mi-l lasi aici?

| Wukong a răspuns:

Eu cred ca ar trebui sa lasi cainele ala undeva la tara, poate la parinti sau la socrii si sa te angajezi, pana la urma ce e mai important viitorul tau sau o potaie?

| NicuPiticu a răspuns:

Chestia asta că trebuie să justifici de ce ai fost sau ești casnică fie în CV, fie în fața cunoscuților/rudelor, mi se pare absurdă. De ce trebuie să te justifici?
A doua la mână, lasă-l încolo de câine, că nu este copilul tău!
Are dreptate utilizatorul Wukong. Pune în balanță: ce este prioritar? Câinele sau sănătatea ta mentală, emotională și fizică?

| LoveSleep a răspuns:

1. Anxietatea ta e data de faptul ca nu iesi in societate suficient de mult. Avand in vedere ca te deranjeaza asta si ca te afecteaza fizic, psihic si in mai multe moduri, singurul lucru pe care il poti face, este sa te angajezi. Fa asta si problemele tale se vor rezolva.

2. "E greu sa fii casnica". Un job presupune in principal in jur de 9 ore. Tie cat iti ia sa gatesti si sa faci curat? 9 ore? Chiar daca ai face asta zilnic, nu ar trebui sa dureze mai mult de 4 ore pe zi. Lasa aburelile.

3. Iubitul tau trebuie sa isi faca timp si pentru tine. Chiar daca teoretic ar argumenta ca tu ai timp pentru tine si el nu are, de-aia se joaca cand vine acasa, tot trebuie sa isi gaseasca timp si pentru tine. O relatie nu functioneaza doar din inertie.

4. Tu nu stii cum gandesc oamenii, doar crezi ca stii. Tu proiectezi gandurile si emotiile tale in ceea ce crezi despre ceilalti. Anxietatea ta, frica de a iesi in public, frica de a da explicatii, toate astea sunt ale tale. Cand intri in pamant de rusine ca esti singura fara job, o faci pentru ca presupui ca esti judecata. Dar tu nu stii asta. Ceea ce inseamna ca esti judecata de catre tine. Cu cat intelegi asta mai repede, cu atat mai bine.

5. Cum justifici 3 ani din campul muncii? Simplu: "Am luat o pauza". Ai zis ca joburile tale au fost mereu proaste. Asta inseamna ca nu ai o specializare anume. Nu trebuie sa dai explicatii amanuntite legat de motivul pentru care nu ai muncit 3 ani cand te angajezi la Penny. Ca nu esti CEO la o firma listata la bursa. Gap-ul tau de 3 ani e irelevant.

6. Nu-mi vine sa cred ca v-ati luat pet-sitter. Unde sunt joburile astea cand caut eu?

In alta ordine de idei, ce imi spune mie of-ul tau e faptul ca tu nu vrei sa muncesti. Ce vrei tu, este sa fii casnica, sa freci menta o mare parte din zi, dar sa fii apreciata si vazuta. Vrei ca gagica-tu sa inteleaga cat de mult muncesti pentru voi, ca totul e la locul lui, ca are mancarea pe masa cand ajunge, s-a. Vrei de asemenea sa nu fii judecata nici de societate si vrei ca gagica-tu sa iti ofere mai multa atentie. Tu stii ca e groaznic sa muncesti, de-aia nu te-ai angajat de 3 ani.

Pace si iubire.

| GygyDuru a răspuns:

Dai catelul la adoptie, gasesti un loc de munca, te operezi, te casatoresti legal, faci un copil.E bine?