Aveți un ascendent comun. Nu pare in regula.
https://lege5.ro/......odul-civil
Sunteți la limită: rude de gradul 5
Tie iti vine matusa de gradul al doilea, NU verisoara. Acea fata este verisoara DOAR cu tatal tau si ii vine nepoata bunicului tau.
Este verisoara de gradul 1 al mamei/tatalui tau, prin urmare matusa de grad 2.
Cheers
Am citit mai jos, practic sunteti veri primari de gradul 4, iar pe linie legala nu este permisa căsătoria pana la acest grad de rudenie. Dar doar sa o bombezi, ar fi pacat sa ratezi ocazia.
Pun linkul care explica treaba:
https://legeaz.net/dictionar-juridic/gradele-de-rudenie
Cheers
Sunteți rude de Gradul 5.
Desenează arborele genealogic că sa înțelegi.
Deschide link-ul, explica acolo tot. Sunteti veri primari de gradul 4, căsătoria civila nu este permisa.
Dar, in opinia mea, lăsând etica deoparte, o relatie chiar solida intre voi, nu este de condamnat, absolut deloc. Neoficial, au fost cazuri de cupluri cu grad de rudenie chiar mai stranse decat cel prezentat de tine. Nu inteleg ce va retine sa aveti o relatie. Nu e obligatoriu sa va oficiati legatura daca va iubiți sincer.
Cheers
E gradul 5. Vezi că ai schiță in articol. Strămoșul comun e străbunica.
Verisoara mamei lui are o fata. Eu vad in desen tot ruda de gradul 4.
Cheers
Ia mai citește o dată enunțul.
Gresise in întrebarea principala, apoi a corectat-o. Asta il intereseaza:
,, în 28 Aprilie | Baboi22 explică (pentru eliancodrut):
Deci bunicul meu are o soră care are o fată. Fata surorii bunicului are o fată.ce grad de rudenie este între mine și fata surorii bunicului. Legal este ok să avem o relație?"
Acum citeste si tu, mie imi rezulta precum ti-am zis, daca gresesc accept cu drag sa ma lamuresti.
Cheers
Am răspuns deja. Ai desen că sa te lămurești.
Am interpretat gresit desenul, dar si tu. Sunt de fapt veri de gradul 6.
Cheers
Tot nu ai citit ce întreabă omul.
,,Fata surorii bunicului are o fată.ce grad de rudenie este între mine și fata surorii bunicului."
Adica fata verisoarei mamei/tatalui. Conform schitei, tot grad 6 rezulta.
Cheers
Grad 5.
Se pot căsători daca vor.
Sora bunicului iti este ruda de gradul 4, iar fata ei este ruda de gradul 5.
Dar nu am inteles ce spune LaSteauaCareaRasarit ca este in neregula? Ca tu nu ai facut decat sa intrebi ce grad de rudenie este intre voi.
Doamne, ii mai dau voie acestui babet sa mai polueze site-ul cu prostiile ei?
Deci bunicul meu are o soră care are o fată. Fata surorii bunicului are o fată.ce grad de rudenie este între mine și fata surorii bunicului. Legal este ok să avem o relație?
Rude din punct de vedere legai si religios sunt persoanele care rezulta din arbole genealogic pana la gradul 4, astfel:
- gradul 1 - parinti, copii;
- gradul 2 - nepoti de fii, bunici, frati;
- gradul 3 - stranepoti de fii, strabunici, unchi, matusi
- gradul 4 - stra-stranepoti, stra-strabunici, verisori (fiii unchilor si a matusilor), fratii bunicilor.
In rest nu exista grad de rudenie, ca altfel intr-un sat de odinioara toti ar fi rude.
S-a calculat ca pentru casatorie si urmasi sangele de rudenie sa nu fie mai mult de 3-4% la noul nascut.
Nu exista veri de gradul 2, 3 etc. decat in gandirea populara. Si asta doar in anumite zone ale tarii.
Odata ce ma duc si intreb 10 oameni daca X este var de-al doilea cu y si ei imi raspund intelegand la ce ma refer, tind sa cred ca exista acest lucru, indiferent daca oficial si coerent in limba romana se numesc grad primar sau secundari.
Nu am vazut pe forumul acesta un print caruia ar trebui sa i se adreseze o forma formala in intrebarea sa, nu vezi decat in roialism si rar in anumite grupuri sociale termeni si comportamente formale tot timpul, aici suntem oamenii din popor, vorbim si ne respectam ca oameni din popor.
Da, ai dreptate. Dar in zona in care traiesc eu sau din care provin nu am auzit sa se dezbata o asemenea problema. La noi se zice: baiatul varului meu, nu var de gradul 2. Nici nu se foloseste - ca in Moldova - denumirea de matusa, unchi, nepot de var.
Dar "cate bordeie, atatea obiceie".
Da, dar suntem aici sa dam pareri / sfaturi si totodata sa le explicam daca exista neintelegeri, de asta avem optiunea de a "evalua / raspunde"
Ia-o schematic: tatal tau si fata surorii bunicului sunt veri. Ea iti este tie matusa.
Dar mai jos spui: "Fata surorii bunicului are o fată." Deja e o genertaie mai jos. Aici ati fi veri de gradul 2.
In al doilea caz puteti avea o relatie.